Witam, stworzyłem zespół zawiasów część męska, część żeńska oraz oś, w której wiemy jak przesunąć jeden z elementów na osi. Stworzyłem kolejny zestaw paneli, w którym wstawiłem zespół przegubu i po zastosowaniu wiązań nie ma możliwości przesunięcia komponentów. Jak mogę to zrobić? Zobacz załączniki.
Musisz użyć opcji "elastyczny" lub "adaptacyjny" dla podzbioru (kliknięcie prawym przyciskiem myszy + elastyczny lub adaptacyjny), aby móc swobodnie manipulować podzbiorem.
Różnica między trybem adaptacyjnym a elastycznym jest bardzo wyraźna. Jeśli w końcowym zestawie znajduje się kilka zawiasów, opcja adaptacyjna przesunie wszystkie zawiasy. Oddzielnie otwarty zawias utrzyma nową pozycję, elastyczna opcja pozwoli na ich niezależną obsługę i nie będzie przesyłana przed nimi.
Pozwolę sobie poruszyć tę kwestię i zaproponować alternatywę. (dotyczy wszystkich wersji programu Inventor) W zasadzie panel drzwiowy i zawiasy żeńskie stanowią podzespół. klatka piersiowa i samiec zawiasy inny podzbiór. W związku z tym konieczne jest utworzenie 2 niezależnych podzbiorów. Na zawiasach męskich i żeńskich, w ich pliku ipt, wygeneruj nazwane iConstraints. Z jednej strony do otworów mocujących i do połączeń łączących. Na koniec stwórz zestaw składający się z 2 podzespołów oraz opcji automatycznego pozycjonowania, dzięki czemu skrzynka i drzwi będą się automatycznie ograniczać, a połączenie będzie aktywne.