Jak w programie Inventor 2020 przesuwać komponenty?

Witam, stworzyłem zespół zawiasów część męska, część żeńska oraz oś, w której wiemy jak przesunąć jeden z elementów na osi. Stworzyłem kolejny zestaw paneli, w którym wstawiłem zespół przegubu i po zastosowaniu wiązań nie ma możliwości przesunięcia komponentów. Jak mogę to zrobić? Zobacz załączniki.

Czy istnieje samouczek?

Z góry dziękuję za radę

mobilite_charniere.odt
1 polubienie

Witam

W końcowym montażu musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy na zawias asm i wybrać "adaptacyjny" lub coś w tym stylu.

1 polubienie

Witaj eldidi

Musisz użyć opcji "elastyczny" lub "adaptacyjny" dla podzbioru (kliknięcie prawym przyciskiem myszy + elastyczny lub adaptacyjny), aby móc swobodnie manipulować podzbiorem.

Różnica między trybem adaptacyjnym a elastycznym jest bardzo wyraźna. Jeśli w końcowym zestawie znajduje się kilka zawiasów, opcja adaptacyjna przesunie wszystkie zawiasy. Oddzielnie otwarty zawias utrzyma nową pozycję, elastyczna opcja pozwoli na ich niezależną obsługę i nie będzie przesyłana przed nimi.

3 polubienia

Pozwolę sobie poruszyć tę kwestię i zaproponować alternatywę. (dotyczy wszystkich wersji programu Inventor)
W zasadzie panel drzwiowy i zawiasy żeńskie stanowią podzespół.
klatka piersiowa i samiec zawiasy inny podzbiór.
W związku z tym konieczne jest utworzenie 2 niezależnych podzbiorów.
Na zawiasach męskich i żeńskich, w ich pliku ipt, wygeneruj nazwane iConstraints.
Z jednej strony do otworów mocujących i do połączeń łączących.
Na koniec stwórz zestaw składający się z 2 podzespołów oraz opcji automatycznego pozycjonowania, dzięki czemu skrzynka i drzwi będą się automatycznie ograniczać, a połączenie będzie aktywne.

2 polubienia