Witam
Używam Solidworks 2016 Simulation do wymiarowania konstrukcji stalowej
Potykam się o pewien szczegół:
Po naprężeniu 2 kąty (niebieskie) będą się obracać i rozprzestrzeniać
Łączniki zawiasowe (zielone strzałki) nie pozwalają na ruch boczny
Jakie wiązanie kontaktowe mogę zastosować, aby prawidłowo zasymulować tę strukturę? (czop przesuwający się po płaszczyźnie poziomej)
Philippe
Witam @Philippe
Czy możesz opublikować swój utwór, łatwiej będzie Ci to wyjaśnić
Musisz umieścić dwie "płaskie podpory" na krawędziach, które stykają się z ??? który zakładam, że jest odpowiednikiem podłogi, a następnie zablokuj krawędź kąta, która jest prostopadła do podłoża (w przeciwnym razie symulacja zostanie wytłoczona).
Powinieneś także ponownie rozważyć sposób, w jaki zamocujesz pomieszczenie w kierunku osiowym, musisz zbliżyć się jak najbardziej do prawdziwego życia.
Pozdrowienia
Przepraszamy za opóźnienie,
Dziękujemy za wskazanie
Z drugiej strony funkcja "wymuszone przemieszczenie\podpora płaszczyzny" nie pozwala mi na wybór krawędzi
??
2005_charpente_1.zip
Hello@philippe
Zasugerowałem wcześniej, abyś użył wirtualnej ściany, ale dokonałeś innego wyboru.
Wróciłem więc do obliczeń z użyciem wirtualnej ściany, która jest, pamiętajmy, odpowiednikiem kowadła w Twoim przypadku. Zaletą jest to, że pozwala uniknąć tworzenia kolejnej części, kowadła, ale przede wszystkim nie ma siatki kowadła do wykonania, co znacznie upraszcza obliczenia, ponieważ liczba stykających się węzłów jest bardzo mała (mniej niż sto), co zmniejsza liczbę DDL do obliczenia, ponieważ przede wszystkim twoja rama opiera się tylko na dwóch odległych krawędziach.
Dla krawędzi, aby było trochę łatwiej, zrobiłem promień na krawędzi 0,5mm, aby ułatwić obrót kąta.
W skrócie:
Dla siły 1600 N
masz współczynnik bezpieczeństwa 3 lub nawet nieco wyższy niż 3
maksymalna pojemność skokowa 1,9 mm
oraz Von Mises NS
Jeśli jesteś zainteresowany, mogę dać Ci mini podsumowanie różnych używanych kontaktów. Mimo że używasz wersji XpressSimulation.
DRAT! Właśnie zgubiłem plik, musiałbym ponownie uruchomić ustawienia, ale nic niewykonalnego.
Pozdrowienia
PS: jeśli twoja promieniowana rura kwadratowa nie musi być styczna do promienia zewnętrznego, możesz znacznie poprawić solidność całości przy mniejszych grubościach, nie rezygnując z solidności całości. Również poprzez spawanie metodą TIG/MIG między kwadratową rurą a giętą blachą. Ale tak jak jest, twoje współczynniki bezpieczeństwa nie są złe. ;-)

2020-05-22_14_35_12-solidworks_premium_2019_sp5.0_-_2005_charpente_1.sldasm.jpg
Dobry evening@Philippe
Poniżej znajduje się załączone podsumowanie działań, które należy podjąć w symulacji, oraz model, który odpowiada na początkowe pytanie
Pozdrowienia
simulation_de_la_deformation_dun_charpente_en_forme.docx
Dobry wieczór
Mały bonus!
Filmik, który pokazuje ruch pod naciskiem somitalia ;-)
Pozdrowienia
poutre_cintree_23-05-2020_19-24-28.avi
Albo przecinamy część na 2 w środku, podporę płaską, która blokuje w pionie pozostały kąt i ograniczenie symetrii na płaszczyźnie cięcia: pozwala to na szybszy przebieg obliczeń, ponieważ węzłów jest o połowę mniej :-)