Witam, ponieważ zainstalowaliśmy Solidworks 2019, część wybrana w Menedżerze funkcji jest podświetlona tylko wtedy, gdy najedziemy myszą w widoku graficznym.
Wcześniej nie mieliśmy takiego sposobu pracy, czy to jakiś błąd? A może nowość? W każdym razie jest to bardzo denerwujące!
Jeśli masz jakieś wyjaśnienia, aby tego uniknąć, jesteśmy chętni.
Witaj fifounet
Jestem w wersji V2019 i po prostu najechanie kursorem na coś w menedżerze funkcji zmienia wygląd części w ASM, co pozwala ją zauważyć.
Nie muszę klikać części, aby ją podświetlić.
Jeśli dobrze zrozumiałem Twój PB ;-) Jest to bardziej kwestia opcji aktualizacji. Powinieneś zajrzeć do opcji==> opcji systemowej ==>menedżer funkcji, to jest miejsce, w którym moim zdaniem stoi. Mogę zrobić Ci kopię moich ustawień, abyś mógł porównać.
Możesz wrócić do ustawień przed przełączeniem, jeśli zawracałeś sobie głowę zapisywaniem pliku reguł osobistych. SLDREG powiedział:
Pozdrowienia
1 polubienie
Dziękuję za odpowiedź, mam takie same ustawienia jak w 2018 roku, to dziwne w opcji = > opcji systemowej => Wyświetlaczu, pole Dynamiczne podświetlenie jest zaznaczone, ale wyszarzone. To samo dotyczy FeatureManager. Nie widzę, gdzie je zmodyfikować.
Cześć @fifounet
Rzeczywiście, nie zauważyłem, ale mam to samo funkcjonowanie.
Wskazówki, które na pewno Cię nie zadowolą, ale możesz to przetestować, wystarczy przesunąć trochę kursor myszy, pozostając w menedżerze funkcji
- kliknij część w menedżerze funkcji i wycięcie w górę kółka myszy, pozostając przyszłym menedżerem LUB po prostu przesuń mysz trochę od prawej do lewej lub od dołu do góry
- Klikasz dwa razy na część niezbyt szybko, ale otwiera się podmenu i to nie jest glop.
- Klikasz w prawo, aby wybrać zamiast lewego przycisku myszy, ale tam też otwiera się podmenu (niepraktyczne)
Najlepszym rozwiązaniem jest kółko skierowane w górę lub bardzo niewielki ruch kursora w prawo lub w lewo, oba ruchy podczas pozostawania w menedżerze operacji
Pozdrowienia
Zobacz załącznik
2019-12-17_17_18_15-solidworks_premium_2019_sp1.0_-_a_109-19_v1a.sldasm.jpg
Dzięki zozo, nie wiem, dlaczego pole Dynamiczne podświetlenie jest zaznaczone, ale wyszarzone? jesteśmy w 2019 SP3, może powinniśmy ewoluować do 4?
Witaj fifounet44,
To nie jest błąd, to pole jest dostępne tylko wtedy, gdy włączony jest tryb złożonego zestawu, patrz TUTAJ, a aby włączyć lub wyłączyć złożony tryb zestawu, zobacz TUTAJ. Włączenie trybu złożonego powinno teoretycznie rozwiązać problem z podświetlaniem.
Pozdrowienia
3 polubienia
Witaj d.roger,
Dzięki za wskazówkę, zgadza się, załadowaliśmy nasze zespoły w "Złożonym trybie montażu" z pewnością z liczbą komponentów większą niż 500 przed przejściem do 2019 roku, co oznacza, że nie mieliśmy żadnego lub niewielkiego problemu z wyświetlaniem. Właśnie to wszystko zmieniłam i wszystko jest jak wcześniej!
Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego końca roku ;-)
2 polubienia