Wyróżnianie w widoku wykresu

Witam, ponieważ zainstalowaliśmy Solidworks 2019, część wybrana w Menedżerze funkcji jest podświetlona tylko wtedy, gdy najedziemy myszą w widoku graficznym.

Wcześniej nie mieliśmy takiego sposobu pracy, czy to jakiś błąd? A może nowość? W każdym razie jest to bardzo denerwujące!

Jeśli masz jakieś wyjaśnienia, aby tego uniknąć, jesteśmy chętni.

Witaj fifounet

Jestem w wersji V2019 i po prostu najechanie kursorem na coś w menedżerze funkcji zmienia wygląd części w ASM, co pozwala ją zauważyć.

Nie muszę klikać części, aby ją podświetlić.

Jeśli dobrze zrozumiałem Twój PB ;-) Jest to bardziej kwestia opcji aktualizacji. Powinieneś zajrzeć do opcji==> opcji systemowej ==>menedżer funkcji, to jest miejsce, w którym moim zdaniem stoi. Mogę zrobić Ci kopię moich ustawień, abyś mógł porównać.

Możesz wrócić do ustawień przed przełączeniem, jeśli zawracałeś sobie głowę zapisywaniem pliku reguł osobistych. SLDREG powiedział:

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź, mam takie same ustawienia jak w 2018 roku, to dziwne w opcji = > opcji systemowej => Wyświetlaczu, pole Dynamiczne podświetlenie jest zaznaczone, ale wyszarzone. To samo dotyczy FeatureManager. Nie widzę, gdzie je zmodyfikować.

Cześć @fifounet

Rzeczywiście, nie zauważyłem, ale mam to samo funkcjonowanie.

Wskazówki, które na pewno Cię nie zadowolą, ale możesz to przetestować, wystarczy przesunąć trochę kursor myszy, pozostając w menedżerze funkcji

1. kliknij część w menedżerze funkcji i wycięcie w górę kółka myszy, pozostając przyszłym menedżerem LUB po prostu przesuń mysz trochę od prawej do lewej lub od dołu do góry
  2. Klikasz dwa razy na część niezbyt szybko, ale otwiera się podmenu i to nie jest glop.
  3. Klikasz w prawo, aby wybrać zamiast lewego przycisku myszy, ale tam też otwiera się podmenu (niepraktyczne)

Najlepszym rozwiązaniem jest kółko skierowane w górę lub bardzo niewielki ruch kursora w prawo lub w lewo, oba ruchy podczas pozostawania w menedżerze operacji

Pozdrowienia

Zobacz załącznik

2019-12-17_17_18_15-solidworks_premium_2019_sp1.0_-_a_109-19_v1a.sldasm.jpg

Dzięki zozo, nie wiem, dlaczego pole Dynamiczne podświetlenie jest zaznaczone, ale wyszarzone? jesteśmy w 2019 SP3, może powinniśmy ewoluować do 4?

Witaj fifounet44,

To nie jest błąd, to pole jest dostępne tylko wtedy, gdy włączony jest tryb złożonego zestawu, patrz TUTAJ, a aby włączyć lub wyłączyć złożony tryb zestawu, zobacz TUTAJ. Włączenie trybu złożonego powinno teoretycznie rozwiązać problem z podświetlaniem.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witaj d.roger,

Dzięki za wskazówkę, zgadza się, załadowaliśmy nasze zespoły w "Złożonym trybie montażu" z pewnością z liczbą komponentów większą niż 500 przed przejściem do 2019 roku, co oznacza, że nie mieliśmy żadnego lub niewielkiego problemu z wyświetlaniem. Właśnie to wszystko zmieniłam i wszystko jest jak wcześniej!
Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego końca roku ;-)

2 polubienia