Powierzchnia po ścieżce z 2 krzywymi prowadzącymi

Witam, szukam skrętu z dwoma okręgami o różnym promieniu jako krzywymi prowadzącymi. i chcę, aby krzywe prowadzące zachowywały prostopadłość do spirali do końca, aby zrobić ładny róg jednorożca^^

obraz w PJ.

Nie da się go znaleźć, jeśli krzywe prowadzące nie zachowają swojej orientacji początkowej.

Jakieś pomysły?

Dziękuję! :)

dsqsqddsq.png
1 polubienie

Witam

Zamiast balejażu powinieneś iść w kierunku wygładzenia. Pozwala to na wybranie wielu sekcji.

1 polubienie

Z obrazem.

screenshot2826.jpg

Wygładzanie nie działa. "Krzywa prowadząca nr 1 jest nieprawidłowa. Nie przechodzi przez przekrój nr 2.

Na Twoim obrazie profile pozostają równoległe do oryginalnych podczas tłumaczenia. Chciałbym pozostać przewodnikiem, który pozostaje prostopadły do krzywej prowadzącej.

Nie jestem pewien, czy mam jasność^^

ponadto mam jako krzywą prowadzącą szkic 3D

Witam

Czy możesz przekazać nam plik do wykonania testów.

Logicznie rzecz biorąc, bawiąc się różnymi opcjami przesuwania, powinieneś osiągnąć swoje cele.

@+

a dla zabawy schylanie się ;-)

Przejdź do Surface to + proste

patrz załączony plik SW 2012

corne_de_licorne.sldprt
1 polubienie

Oto plik w PJ.

gt22, mam DL twoją część i rzeczywiście działa w tym, to jest dokładnie to, co próbuję zrobić. Ale kiedy próbuję to odtworzyć, jest to niemożliwe. Niesamowite w twojej funkcji powierzchni, nie masz wybranej krzywej prowadzącej, tylko 2 profile. 

[img]http://i.imgur.com/bxOEV1b.png[/img]

A kiedy odznaczę krzywą prowadzącą i ponownie ją wybiorę, już nie działa. Dziwne, prawda? (SW 2015)

jednorożec.sldprt
1 polubienie

Zobacz parametr linii konstrukcyjnej

3 polubienia

Ogólne! 

Dziękuję.

1 polubienie