Zakrzywiona powierzchnia, oparcie i siedzisko krzesła

Witam! Chciałbym zamodelować na solidworks na jednej powierzchni siedzisko i oparcie tego krzesła, ale w ogóle nie wiem od czego zacząć i trochę gubię się w rzutowanych krzywiznach! Czy ktoś mógłby mi pomóc?

capture.png

Witam

Czy chciałbyś wykonać fundament tego łańcucha w jednym kawałku? Najpierw zrobiłbym miejsce, w którym siedzisz, z małą częścią, która spada na nogi, a następnie wygląda na to, że kąt jest identyczny na konturze. Stworzyłbym plan na jego początku w pobliżu stopy, a następnie narysowałbym szkic pod kątem i wykonał zamach wzdłuż krawędzi i usunął materiał, aby krzesło 1/2 było symetryczne do zakończenia.

Witam

Masz widok z przodu i widok z boku.

Wstawiasz swój obraz na płaszczyźnie przedniej (Szkic obrazu), obrysowujesz kontur za pomocą splajnu.

Tworzysz płaszczyznę prostopadłą do środka pokoju, wstawiasz swój obraz z boku i śledzisz kontur.

Tworzy się krzywą rzutowaną pomiędzy tymi dwoma szkicami,

Zamykasz w środku i tworzysz powierzchnię graniczną, która pozwala dostosować start (normalny do profilu).

Symetryzuje się korpus powierzchni i zszywa dwie powierzchnie.

W załączeniu egzemplarz wykonany w pośpiechu w 2016 roku.

W przeciwnym razie masz mnóstwo przykładów na youtube, wpisujesz: BluePrint i SolidWorks na youtube

Powodzenia 

Mick

Część 1.SLDPRT
3 polubienia

Oto sztuczka, która pokazuje, że...

chaise.docx

Bardzo  dziękuję za radę!

Rzutowana krzywa działa dobrze, teraz jedynym problemem jest to, że kiedy chcę stworzyć powierzchnię  , nie mogę wykopać siedziska tak, jak bym chciał...  Jak sprawić, by wyglądał tak samo jak na zdjęciu? (w załączeniu znajduje się plik, w którym jestem zablokowany)

plastic_chair_surfacique.sldprt