Witam
Otrzymałem ten plik STEP:
Muszę zamienić go w "płaski" szablon, aby wyciąć ten sam kształt z gumy o grubości 1 mm.
Myślałem o tym, żeby go zagęścić, a potem spróbować go "rozłożyć", ale zanim przejdę dalej, nie mogę go nawet zagęścić.
Plik jest w załączniku do pytania, jeśli macie jakieś pomysły, jestem zainteresowany.
Dziękuję Wam wszystkim
peau_caoutchoutage. Krok
Nie mogę edytować mojego pytania, więc zaznaczam tutaj, że powinno być ono pogrubione na zewnątrz, a nie do wewnątrz.
Dziękuję
1 polubienie
bart
20 Listopad 2014 14:51
3
Dzięki funkcji "Powierzchnia przesunięta" mogę uzyskać grubość 1 mm do wewnątrz
1 polubienie
remrem
20 Listopad 2014 14:56
4
Ja bym spróbował tak:
peau_caoutchoutage.json3d
Pozostaje tylko wyregulować końcówki i wycięcia...
peau_caoutchoutage.sldprt
1 polubienie
@Bart: Tak, ja też, ale to jest na zewnątrz, a potem, najtrudniejsza część, rozkładanie całości.
@remrem: Nie mogę otworzyć dysku :/
1 polubienie
Biorąc pod uwagę twoją część (niezbyt skomplikowaną na pierwszy rzut oka), zrobiłbyś to szybciej, aby przerysować ją za pomocą funkcji zagięcia przejściowego i wykonać 2 usunięcia materiału. Rozwiązałbyś swoje 2 problemy na raz. Nie?
2 polubienia
bart
20 Listopad 2014 15:27
7
Rozumiem to, ale potem trzeba to rozłożyć.
+1 Benoit, przerobię wszystko w objętości.
peau_caoutchoutage.sldprt
2 polubienia
Tak, to na pewno, po tym jak moja leniwa strona czasem bierze górę:D
Ale nie sądzę, że istnieje 50 rozwiązań!
1 polubienie
@Jose miałam nauczyciela, który powiedział mi, że trzeba być WYDAJNYM, leniwym . ;D
2 polubienia
bart
20 Listopad 2014 15:45
10
Aby rozłożyć tę część, należy ją przekształcić w arkusz blachy.
Ale aby mieć tę część blaszaną, nie powinna mieć tak dużo niepłaskiej powierzchni.
Tak więc dla mnie odtworzenie tej części identycznie w celu jej rozłożenia jest technicznie niemożliwe dla Solidworks.....
Będę się powtarzał, ale myślę, że Logopres mógłby to zrobić.
2 polubienia
Na której wersji SW José jesteś?
Bart, jesteś pewien, że to by nie zadziałało z fałdą przejściową??????
1 polubienie
bart
20 Listopad 2014 16:08
12
Benoit, ponieważ końce nie są płaskie (gdy patrzysz z przodu), myślę, że to niemożliwe
2 polubienia
Logopress? Nic o tym nie wiedziałam!
Korzystam z oprogramowania SW 2014 SP0 (od czasu mojej ostatniej awarii...).
Z drugiej strony, jeśli ktoś ma Logopress to może zrobić test...
1 polubienie
bart
20 Listopad 2014 16:43
14
Logopress to oprogramowanie, które jest dodatkiem do Solidworks.
Pozwala na rozkładanie skomplikowanych kształtów, a także gięcie.
Dostępna jest wersja testowa, o którą można poprosić dealera.
Oto strona: http://www.logopress3.com/fr/
Osobiście nigdy tego nie testowałem, ale według mojego sprzedawcy Solidworks jest to bardzo praktyczne w takich sytuacjach.
3 polubienia
:D Dziękuję Bart, ale myślę, że dokładnie sprawdź swój link !! Nie żebym nie lubił twojego artykułu o zabawkach, które mają wartość, ale hej ;)
(swoją drogą, małe HS, Tamagotshi kosztuje dużo w rzeczywistości, nawet na Ebayu...)
1 polubienie
Nie przyjrzałem się szczegółowo, ale ponieważ wydaje się, że w ciągu ostatnich kilku milimetrów nie jest to do końca w ciągłości, może istnieć sposób na uproszczenie, zwłaszcza w przypadku elastycznej części. Nie?
Być widzianym z logopress, lub, bądźmy szaleni, z SW2015! Czy to nie jest coś nowego?
HS: Muszę porozmawiać z moją córką, żeby sprzedać jakieś stare zabawki! 236 dolarów za Betty Spaghetti !! 200 a Lite Brite !! :D
1 polubienie
bart
20 Listopad 2014 22:53
17
xD Przepraszam chłopaki, zły manip.
H.S: Dla mnie to... W przeciwnym razie jestem bogaty $-)
1 polubienie
bart
21 Listopad 2014 07:09
18
Trochę wczoraj popatrzyłem, żeby narysować ten kształt "identycznie" jest to technicznie niemożliwe w blasze.
Musisz więc albo trochę zmienić kształt części, albo przejść przez inne oprogramowanie :p
Po tym, to jest moja osobista opinia.
Próbowałem nawet całkowicie go przerysować, ale blokuje się na zagięciach, ponieważ szprychy są zbyt jasne.
1 polubienie
Nie, ale poczekam na 15-dniowy okres próbny logopress, aby spróbować.
Jeśli to nie zadziała, zmienię cały pokój.
Dziękuję w każdym razie :)
1 polubienie
Dzięki SpaceClaim mogę bez problemu sprawić, że staniesz się płaski.