Gładka powierzchnia

Witam! Jestem w trakcie modelowania plastikowego krzesła, ale kiedy tworzę powierzchnię z krzywymi prowadzącymi, zawsze mam problem między siedziskiem krzesła a podłokietnikiem. Jak sprawić, by ta część była gładka i prosta?

Witam

Czy możesz załączyć plik, aby zobaczyć?

Widzimy, że przebyłeś długą drogę od swojej ostatniej pracy

Problemem, o którym mówisz, jest nadmierna grubość penetracji podstawy podłokietników

Spróbuj zmodyfikować obrys podłokietników 

Myślę, że będziesz musiał dużo pobawić się splajnami

Testowanie

@+

2 polubienia

Tu załączam plik :)

plastic_chair_blueprint.sldprt

Witam

Czy podążałeś za właściwym profilem w widoku z przodu?

1 polubienie

Zrobiłem wiele testów, ale żaden z nich nie jest naprawdę zadowalający...  

Twój plik jest w przyszłej wersji dla mnie

więc opublikowałem zrzuty ekranu ze szkicami tego

Więc twoje szkice muszą być w kolorze niebieskim

Powinieneś być w stanie pociągnąć za linie szkicu, aby uzyskać coś czystego

@+

Problem wynika z funkcji wygładzonej powierzchni, która ma trudności ze zrozumieniem, zamiast tego użyj funkcji wypełnionej powierzchni, działa ona sama w załączeniu. Co więcej, krzywe nie są tak naprawdę użytecznymi szkicami, przekształcają je zawsze w szkice. Tutaj umieściłem ten sam szkic 3D, krzywą skrzyżowania i dwoma małymi elementami, które ją uzupełniają.

W przeciwnym razie twoja kopia obrazu jest dobra

Powodzenia i miłego dnia

chaise_plastique.pdf
3 polubienia

Zapomniałem o bardzo ważnym punkcie, aby nie odczuwać bólu w pośladkach. Aby zagwarantować idealną ciągłość między powierzchnią początkową a jej symetrią, można utworzyć powierzchnię narzędzia z krzywej środkowej i wymusić, aby wypełniona powierzchnia była do niej styczna, patrz załączony plik pdf

Dobrego dnia

chaise_plastique_suite.pdf
3 polubienia

@ Pierre Mihailovic właśnie dał ci właściwą odpowiedź, wydaje mi się, że

@+

1 polubienie

Witam

Kolejna wskazówka, piękna powierzchnia pochodzi z pięknych szkiców, więc potrzebujesz co najwyżej szkiców z ciągłością krzywizny, na przykład szkicu 3D, nie zrobiłbym linii, ale dwie krzywe z ciągłością krzywizny na krzywiznach podłokietnika.

@+

2 polubienia

Bardzo dziękuję, udało mi się rozwiązać problem!

Kojot ma rację,

Aby uzyskać piękne powierzchnie, potrzebujesz jak najmniej szkiców, ale dobrze opracowanych szkiców z ciągłościami styczności lub krzywizny (powierzchnie są jak splajny, nie potrzebujesz zbyt wielu wiązań, ale właściwych, aby wszystko poszło dobrze). Jeśli używane są powierzchnie wygładzone lub graniczne, muszą istnieć wyraźne i niestyczne połączenia między dwoma kierunkami siatki, w przeciwnym razie preferowane są powierzchnie wypełnione. Co więcej, lepiej jest wykonać powierzchnie, które przelewają się w wyniku końcowym, a następnie je ponownie przyciąć. W tym przypadku nie wykonałbym powierzchni, która jak najdokładniej przylega do obrazów, ale posłużyłaby do czystego wycięcia wszystkiego.

Prawdą jest, że powierzchnia wymaga trochę czasu, a wtedy Solidworks nie wszystko rozumie, szczególnie w przypadku ciągłości krzywizny.....

1 polubienie