Zaczynam i szukam sposobu na utworzenie powierzchni zgodnej z liniami mojego szkicu 3D (z niskim pogrubieniem, takim jak funkcja warstwy przejścia arkusza blachy) na mojej istniejącej bryle, którą można zobaczyć jako załącznik.
Od Ciebie zależy, czy przejdziesz do narzędzia Surface Tool
i za pomocą narzędzia do wypełniania
Wypełniony obszar
Funkcja Wypełniony obszar umożliwia skonstruowanie łącznika, który składa się z dowolnej liczby boków i którego granice są zdefiniowane przez krawędzie modelu, szkice lub istniejące krzywe. Za pomocą tej funkcji można skonstruować powierzchnię w celu wypełnienia nieciągłości w modelu. Za pomocą narzędzia Wypełniony obszar wykonaj następujące czynności:
Naprawić część, która nie została poprawnie zaimportowana do SolidWorks (brakuje ścian).
Wypełnij otwory w części używanej do odlewania rdzeni i wycisków.
Zbuduj powierzchnię do zastosowań w projektowaniu przemysłowym.
Utwórz wolumin.
Uwzględnij funkcje jako niezależne jednostki, aby scalić te funkcje.
Aby utworzyć wypełnioną powierzchnię, należy:
Kliknij opcję Wypełniony obszar (pasek narzędzi Powierzchnie) lub kliknij Wstaw, Powierzchnia, Wypełnienie.
Wykonaj wygładzanie powierzchni, wybierz linie jako profile i utwórz krzywą prowadzącą na konturze, a następnie pogrub za pomocą funkcji pogrubiania...
W rzeczywistości jest to dość szybkie! Niemniej jednak mam do czynienia z kształtami falowymi, w których powierzchnia wybrzusza się, tworząc równoległe połączenie z powierzchnią "przybycia". Czy można użyć krzywych prowadzących bez tego efektu, aby coś było proste na przecięciu powierzchni?