Przyszedłem prosić was o pomoc w sprawie powierzchownego tematu.
Moje pytanie jest bardzo proste, czy moduł powierzchni Solidworks 2022 pozwala na wykonanie takiego kształtu (patrz załącznik)?
W PŻAM zdjęcie szkicu z widokiem z góry na platformę kiszonkową o wymiarach 75mx75m o nachyleniu 1% (proste ) Na tej platformie znajduje się 5 szafek po 15 m każda. Drugi widok przedstawia 15-metrową szafkę o podwójnym nachyleniu 2% (również pojedynczym).
Najbardziej skomplikowana część? Jak zarządzać połączeniem między nachyleniem 1% a podwójnym nachyleniem % na obu końcach platformy?
Pracując już nad Catią w Aero, wiem, że jest to możliwe, ale w przypadku modułu powierzchni Solidworks jestem mniej pewny siebie.
Dziękujemy za Twoją opinię. Cóż, powiedzmy, że nie jest to podstawowa część blaszana, ale platforma asfaltowa. Ale przede wszystkim nie sądzę, aby moduł blachowy wiedział, jak zamodelować połączenie między podwójnym spadkiem 2% a poziomem 0 na obu końcach
Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia są jasne. Daj mi znać, jeśli kiedykolwiek.
Jeśli dobrze rozumiem temat, chcesz zrobić podwójne nachylenie 2% na boisku, które podąża za nachyleniem 1%.
W dużej objętości jest to całkiem możliwe. Wymodelowałem Twoją szafkę, a następnie przeprowadziłem usuwanie materiału ze spadkiem 1% na długości od płaszczyzny środkowej. Następnie przeprowadziłem usuwanie materiału ze spadkiem 2% wzdłuż krawędzi utworzonej z poprzedniej funkcji. Następnie symetria, aby uzyskać to samo nachylenie po drugiej stronie.
Jesteśmy na dobrej drodze do osiągnięcia tych różnych ustaleń. To powiedziawszy, ta z @stefbeno wydaje mi się być poprawną interpretacją, biorąc pod uwagę zsyp na zewnętrznych krawędziach. Płyn trafia do rynny w sposób rozłożony na całym podwójnym nachyleniu, co oznacza, że płyn ma mniejsze szanse na przelanie.
wow wszystkie te odpowiedzi, nie byłam gotowa na taki entuzjazm Dziękuję wam wszystkim.
Dochodzimy więc do sedna, zrozumieliście już historię podwójnego zbocza. Do ustalenia pozostał jeszcze jeden szczegół, czyli skrzyżowanie z poziomem 0.
Na zdjęciu @Zozo_mp możemy wyraźnie zobaczyć kąt prosty między powierzchnią w połączeniu nachylenia a prawą częścią.
Celem jest utworzenie lekkiego linku na poziomie 0 (patrz zrzut ekranu 10 poniżej).
@ac_cobra_427 , to jest w pomyśle, co zrobiłeś z jednej strony, ale przywróciłeś do moich wymiarów (75mx15m), wynik nie jest taki, jakiego oczekiwałeś... normalnie brakuje ci danych (moja wina ) Pozwól, że wyjaśnię, w porównaniu do ujęcia 10 poniżej długość połączenia powinna wynosić 15m, a nie cała długość w porównaniu do tego co zrobiłeś poniżej: (Ujęcie 11)
Moja sugestia, weź to , co @ac_cobra_427 zrobiłem na długości 15m, zrób podwójne nachylenie jako @Charley powierzchni jeszcze na 50m, a na koniec zrób pozostałe 15m i połącz wszystko.
Czekamy na Wasze opinie. Jeszcze raz dziękujemy, radzisz sobie poważnie!
Zaskakujące, jak ta sama specyfikacja może dawać kilka różnych interpretacji... Czy poniższy obraz jest poprawny? Ze stromymi zboczami, które można łatwo modyfikować, ponieważ są zdefiniowane w module Równania.
Nie widzę, gdzie leży możliwy problem z połączeniem, ponieważ wszystkie krawędzie są proste. Z drugiej strony powierzchnia z każdej strony jest lekko pozostawiona...
Dokładnie ta sama uwaga, jest naprawdę bardzo interesująca. Tak, Twój model odpowiada zapotrzebowaniu dzięki zaakcentowanym wymiarom. Udało mi się również wykonać model powierzchni, którym dzielę się z Wami w PC Ciasto 75x15m. SLDPRT (99.4 KB)
Witaj Niko, Oto plik 3D SW2022 SP4. Nie jestem zbyt dobry w sztuce powierzchniowej, ale myślę, że może to pomóc. Powodzenia. @+. AR. Pozycja1.SLDPRT (75.1 KB)
Po kilku godzinach namysłu i testów w końcu udało mi się osiągnąć zamierzony rezultat. Szczególnie dzięki Waszym opiniom zainspirowało mnie kilka Waszych sugestii, aby wykonać model w PJ.
Z drugiej strony był na tyle miły, że przyszedł i podzielił się ostatecznym rozwiązaniem, które rozwiązał po swojej stronie. Oczywiście z pomocą społeczności, ale i tak to on rozwiązał sprawę. Po co więc udzielać niepełnej odpowiedzi?
Nie wydaje mi się więc nieuzasadnione, że jego odpowiedź jest przypięta na początku wątku, jeśli w przyszłości ktoś znajdzie się z tym samym problemem.
Witaj @Rim-b , Rzeczywiście, mogłem zaproponować odpowiedź ze strony społeczności, ale była ona niekompletna w stosunku do początkowej potrzeby. To dzięki wszystkim zainteresowanym stronom i różnym wymianom uzyskaliśmy ten wynik. I to właśnie ten wynik najlepiej zaspokaja początkową potrzebę. Stąd fakt, że ta odpowiedź została oznaczona jako ostateczne rozwiązanie. Daleki jestem od przywłaszczenia sobie tej zasługi, przecież nie to było naszym celem.