Poproszono mnie o nakręcenie filmu z modelem budynku w Photoview. Wszystko idzie dobrze, z wyjątkiem oświetlenia.
Neony, które są już zainstalowane, nałożyłem świecącą powierzchnię, tylko podczas renderowania mam bardzo brudny efekt świetlny, wcale nie ostry, jakby było mnóstwo rozmytych plam świetlnych od mniejszej do mniejszej, gdy oddalasz się od źródła światła.
Szukałem wszędzie, ale bez powodzenia, nadal mam światło, które nie jest zbyt jednolite jak na przykładzie.
Czy istnieje sposób na uzyskanie czystszego wyglądu na jasnych powierzchniach? Nie mogę korzystać z lamp punktowych ze względu na dość dużą liczbę opraw w budynku.
Obraz mojego pierwszego postu został wykonany z maksymalną ostateczną jakością renderowania.
Jeśli chodzi o światła, nie stworzyłem świateł kierunkowych, punktowych ani innych, nałożyłem jasną teksturę na zewnątrz mojego neonu, aby nic nie pojawiło się w światłach.
Spojrzałem na ustawienia powierzchni świetlnej, w ustawieniach zaawansowanych, a następnie w zakładkę Oświetlenie. Dotknąłem już tych parametrów, nigdy nie osiągając oczekiwanego rezultatu.
Jeśli chodzi o scenę, to przyznam, że nigdy nie szukałem tego aspektu programu... ale podczas edycji sceny nie widzę zbyt wiele, co mogłoby mi pomóc, niezależnie od tego, czy znajduje się w zakładce "Podstawowe", czy "Zaawansowane". Może szukam w złym miejscu?
Mam ten sam problem co Ty, próbuję renderować pokoje (kabina offshore) i mam otwarte zgłoszenie na infolinii (rozwiązywanie problemu w toku za pomocą infolinii axemble i solidworks).
Na razie najlepszym sposobem jest dodanie świateł punktowych lub innych (powierzchnia światła to za mało). Ale myślę, że renderowanie nigdy nie będzie takie, jak się spodziewasz, zaczynam szukać innych rozwiązań do renderowania zdjęć. Renderowanie zdjęć sprzedanych prac dla zamkniętego pomieszczenia wydaje się mieć poważne ograniczenia.
Umieszczam Ci w komputerze obraz, aby pokazać Ci optymalny wynik, jaki otrzymuję (i na razie jest poniżej moich oczekiwań).
Więc tak naprawdę nie daję ci rozwiązania, ale nie jesteś jedyną osobą, która napotyka ten problem.