Powierzchnia: Utwórz powierzchnię styczną do 2 innych powierzchni

Cze wszystkim

Nowy na tej stronie, oto jestem, ponieważ mam mały problem z modułem Solidworks Surface.

Chciałbym utworzyć wygładzoną powierzchnię styczną do 2 powierzchni widocznych poniżej:

Kiedy próbuję stworzyć moją gładką powierzchnię: 

- Albo wybiorę jako profile 2 szkice, które zostały użyte do stworzenia jego powierzchni, ale wtedy nie mogę wybrać "stycznej do powierzchni" jako wiązania początkowego/końcowego: 

- Lub wybieram krawędzie moich powierzchni jako profile. Mogę wtedy wybrać "styczna do twarzy", ale z drugiej strony nie da się mieć całej powierzchni...

Jakiś pomysł na osiągnięcie moich celów?

Z góry dzięki,

Eric

1 polubienie

Witam

Wypróbuj funkcję obwiedni powierzchni lub powierzchni wypełnionej powierzchnią lub wyciągniętej powierzchni. ..

jeśli mógłbyś tak jak widzę na twoim 2 obrazie i czy ci to pasuje

Zrób koło 1/4

po prostu musisz zamknąć 

i utwórz szkic za pomocą profilu swojego okręgu 1/4

i powtórz wygładzanie za pomocą krzywej prowadzącej 

@+

Witam

Kliknij krawędź i "wybierz styczność" lub "pętlę", dzięki czemu będziesz mieć wszystkie swoje krawędzie i możliwość nałożenia swoich styczności bez potrzeby szkicowania.

@+

Sprawdzono za pomocą wyboru krawędzi, czy wszystkie krawędzie są dobrze wybrane 

@+

Dziękujemy wszystkim za opinie.

Kobra Ac: Nie można uzyskać żadnych poprawnych funkcji powierzchni granicznej, powierzchni wypełnionej lub powierzchni wyciągniętej powierzchni.

GT22: To tylko przykład, ale moja część jest bardziej złożona i nie ma symetrii. Jeśli muszę przerabiać każdą powierzchnię po kolei, to nie jestem tam. 

Coyote: Nie widzę, kiedy mogę kliknąć na krawędź i "wybrać styczność". Umieściłem część w PJ (Solidworks 2014). Jeśli komuś się to uda, jestem gotów zobaczyć metodę, aby to osiągnąć.

Z góry dzięki,

Eric

essai_surfacique.sldprt

Witam

Tyle samo dla mnie w tej funkcji musisz użyć "Menedżera wyboru", aby wziąć wszystkie krawędzie.

Kliknij ekran prawym przyciskiem myszy lub kliknij prawym przyciskiem myszy w obszarze wyboru profilu, aby go uruchomić, a następnie kliknij krawędź i wybierz wszystkie styczności.

Obraz Vios Jestem w 2016 roku.

@+

lisse.jpg
2 polubienia

Witam

Właśnie zamknąłem twój pokój. d edytujesz funkcję Surface-Extrusion1 i nadajesz jej kierunek 2 10mm, następnie wychodzisz z funkcji, a następnie klikasz na tę funkcję, aby zobaczyć 10mm, a następnie klikasz na nią dwukrotnie i usuwasz 10mm i wkładasz = następnie klikasz na płaszczyznę i tam pojawi się 50 i klikasz na nią i będziesz miał to w polu, w którym był wymiar ="D1@Plan1" Potem wychodzisz, a potem pokój się zamknie. Zobacz załącznik

essai_surfacique.pdf

Jeśli chcesz, aby Twoja część miała funkcję Wygładzanie powierzchni i opcję styczną do powierzchni, to właśnie to robisz, ale musisz utworzyć 4 funkcje Wygładzania powierzchni dla 4 rogów, a następnie aby zamknąć, będziesz musiał użyć funkcji Wypełnienie powierzchni i wybrać 4 krawędzie otworu i powtórzyć operację również 4x, a następnie Twoja część zostanie zakończona

essai_surfacique.jpg
1 polubienie

Witam

Może nie wszystko zrozumiałem, ale wydaje mi się, że problem jest dość prosty. Funkcja powierzchni granicznej musi być odpowiednia, wybierając szkice jako całość jako krzywe. Zobacz załączony film.

Miłego dnia

surfaces_tangentes.mp4
4 polubienia

Świetnie, dziękuję wszystkim!

Doskonale współpracuje z funkcją powierzchni granicznej zgodnie z metodą Pierre'a Mihailovicia.

Problem rozwiązany!