Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest tworzenie/dodawanie/usuwanie elementów w siatce symulacji bez konieczności wracania do 3D i modyfikowania go.
Celem jest zmodyfikowanie części siatki bez ponownego wykonywania wszystkich prac związanych z przygotowaniem do obliczeń, warunków kontaktu, kontroli siatki itp. oraz bez konieczności ponownego tworzenia siatki całej geometrii.
Powinieneś określić, co rozumiesz przez [[ modyfikuj część siatki ]].
Możemy jednak odpowiedzieć TAK, używając rozdzielczości adaptacyjnej, która pozwala na dokładniejszą siatkę lokalną, zwaną również "procesem konwergencji H" lub rozwiązaniami adaptacyjnymi H i P, które są bardzo zbliżone koncepcyjnie.
@tous w procesie konwergencji siatka jest stopniowo redukowana do jednego lub więcej wcześniej wybranych obszarów. Pozwala to na uzyskanie grubej siatki w niektórych częściach i bardzo drobnej siatki w krytycznych częściach, w tym kątów, promieni, otworów, co utrzymuje błędy energii odkształcenia na niskim poziomie. itd... Mówiąc prościej, siatka dostosowuje się do wzorów wiązań
Jednak ta metoda działa tylko w przypadku ładunków statycznych i objętościowych (więc bez powłoki i bez wiązki).
Mówisz o zagęszczeniu siatki (i dziękuję za wyjaśnienia na ten temat), ale ja myślałem o tworzeniu lub usuwaniu elementów w siatce.
Aby to wyjaśnić, oto dwa przykłady:
Przykład 1: Mam powierzchnię siatki, na której wykonałem obliczenia. W świetle wyników chcę go wydłużyć lub zmniejszyć na jednej z jego krawędzi, a w tym celu chcę dodać lub usunąć jeden lub więcej rzędów elementów na danej krawędzi.
Przykład 2: Mam strukturę kratową, na której występuje słabość. Aby go rozwiązać, mam kilka tropów i chcę szybko wiedzieć, który z nich ma największy efekt. Wśród tych alei w niektórych miejscach kratownicy dodaje się belki. Chciałbym więc dodać elementy belki, do których przypisuję właściwości używanych przeze mnie profili.