Sw 2021 lepszy niż 2020?

Wokół Dnia Innowacji odbywa się sesja poświęcona tematyce dużych kompleksów

To powiedziawszy: interesujące byłoby zidentyfikowanie dużej luki między tym, co nam powiedziano lub pokazano (patrz pokaz z 2018 roku) od 2019 roku, a tym, co czujesz w swoich firmach.

Czy pochodzi ze środowiska PDM, czy dzieje się to na ściśle indywidualnych stacjach roboczych?

Pozdrowienia

2021-06-15_11_47_10-programme_-_solidworks_innovation_day.jpg
2 polubienia

W 2020 roku ciężkość rysunków, duża plama i mocno podkreślają, czy niektóre części są przezroczyste.

Zauważyliśmy, że na przykład, gdy budynek jest przezroczysty, nagranie dużego rysunku staje się prawie niemożliwe. Czasami obraca się przez całą noc, aby w końcu się rozbić.

Jeśli wrócimy do budynku w trybie nieprzezroczystym, to nadal jest to kłopotliwe, ale w znacznie mniejszym stopniu.

A ponieważ wcześniej wszystkie listwy umieszczaliśmy w przezroczystości, podobnie jak drzwi z pleksi i inne, szybko staje się to problematyczne podczas rejestracji montażu i co gorsza MEP.

W przypadku wersji 2021 również  czekam na Wasze opinie, ponieważ w przypadku wersji 2020 czasami staje się to bardzo skomplikowane.

PS: ciężar pozostaje na indywidualnej pozycji.

2 polubienia

@tous, 

Uruchomiłem apel do wszystkich osób z doświadczeniem lub opiniami klientów (zespół wsparcia, trenerzy itp.) na temat SW 2021. 

Staramy się przekazywać Ci informacje zwrotne i rekomendacje tak szybko, jak to możliwe! 

Coralie 

3 polubienia

Witam @sbadenis 

Czy w Twoim budynku wszystkie pomieszczenia zewnętrzne są przezroczyste (np. ściany), czy są to tylko przezroczyste obiekty, takie jak szkło lub panele z pleksi?

Czy pozwalasz mi powiedzieć coś głupiego?

Pozdrowienia

1 polubienie

DZIĘKUJĘ @Coralie       :-) :-)  

1 polubienie

W każdym razie czasami kładę ściany + podłogę, aby tymczasowo przez to przejrzeć. A także, aby niektóre części były przenośnikiem taśmowym lub częścią z pleksi tu i tam. A gdy tylko jeden lub więcej elementów jest przezroczystych, tym bardziej ważny jest mnożnik szansy dla jego wiosła/rośliny w 2020 roku!

@Zozo_mp głupota przyznana!

2 polubienia

@tous, 

Chciałbym podzielić się z Wami odpowiedzią Maxime'a CASIERA, naszego trenera SOLIDWORKS, który poleca SOLIDWORKS 2021;   

"Niewiele opinii klientów po szkoleniu SOLIDWORKS 2021, co jest dobrym znakiem! W tym 2021 roku nie napotkałem żadnych " dużych " problemów. Wiem, że SolidWorks dużo pracował nad naprawieniem błędów w tym 2021 roku, bardzo dobrze podkreślają to na tym plakacie: jest mniej nowych funkcji, ale więcej jakości/wydajności."  

Czekam na więcej informacji zwrotnych od naszego zespołu wsparcia, aby dostarczyć Ci więcej referencji. 

Coralie 

2 polubienia

Witam 

Jeśli o mnie chodzi, to tak naprawdę nie pracuję nad programowaniem oprogramowania od czasu narzucenia CATIA.

Z drugiej strony korzystam z modułu obliczeniowego dość regularnie, z zaimportowanymi plikami Catia.

W module symulacji oprogramowania zauważyłem wyraźną poprawę:

- poprawiony czas obliczeń, wydaje mi się, że włożono dużo pracy nad solverami

- Mniejszy problem z zakłóceniami, nie zawsze uzasadniony (problem z importem)

- wydaje mi się, że procesor jest optymalizowany w fazie obliczeń, wydaje się, że w niektórych fazach obliczeń lepiej zarządza różnymi rdzeniami procesora 

- Mam też mniej problemów z używaniem konektorów

To tyle, jeśli chodzi o małą opinię....

Miłego dnia

4 polubienia

@sbadenis

[TRYB GŁUPOTY włączony]

Dzielę się z tobą tym punktem. Często przeszkadzają mi przezroczyste części w ASM, które są nieco obfite, ponieważ gdy mam dwie lub inne kombinacje, nie mogę łatwo wybrać ścian do zmierzenia lub nałożenia ograniczenia.

Zmieniam więc materiał na szkło lub przezroczysty plastik.

I tam! Tada!!!

Mogę wybrać wszystko, co chcę.
Nie znam się na konfiguracjach, ale powinieneś być w stanie  z konfiguracją szklaną lub plastikową, a drugą z blachą stalową lub innym nieprzezroczystym materiałem.

Z drugiej strony, do europosła nie używam przezroczystego materiału, więc to od Was zależy, czy ta propozycja jest odpowiednia, czy jest do bani ;-)

[Przyznano TRYB głupoty / WYŁĄCZ]

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Jeśli chodzi o plan, zaczynam testować fakt, że zawsze zapisuję je jako plan oderwany. W ten sposób, jeśli muszę dodać wymiar, adnotację  lub awarię, mogę szybko interweniować, ale jeśli jest to modyfikacja cięcia, będę zmuszony do przeładowania w czystym miejscu, mam szansę na 2, aby móc szybko przejść. To już jest rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić  50%.

Z eksploratora łatwo jest sprawdzić, czy plan jest zapisany jako odłączony rysunek, czy nie, po prostu umieść mysz na pliku, nic nie robiąc, a otworzy się okno z kilkoma informacjami, w tym czy jest zapisany na odłączonym rysunku.

Pozwolę ci przetestować na twojej stronie.

Niech moc będzie z wami.

2 polubienia

Witam 

Widziałem pewne problemy z rysowaniem, ciężkim mepem i czasami otwarcia/nagrywania, 

Zapraszam do przejścia do Opcji > Rysowanie / Wydajność i odznaczenia opcji "Uwzględnij dane trybu skóry podczas nagrywania" (pojawiło się w 2020 SP4.0).

Pierwszy otwór jest zawsze długi, ale po pierwszym nagraniu nie powinno już tak być, a waga powinna się zmniejszyć, 

Miłego dnia

4 polubienia

Witam @OBI sieci WAN

Musisz być Mistrzem Jedi, żeby wiedzieć takie rzeczy. Ponieważ pomoc online jest jak "VAT jest łatwy" w dwunastu tomach.

Dzięki za wskazówkę!

W tym samym duchu (do zbadania), ponieważ  istnieje pewien antagonizm z  "oderwanym rysunkiem"

Rysunki odchudzone są podobne do lekkich złożeń. Domyślnie większość rysunków zespołu jest otwierana w stanie uproszczonym i tylko część danych modelu jest ładowana do pamięci. Pozostałe dane są ładowane w razie potrzeby.

Wydajność rysunków złożonych zespołów znacznie wzrasta dzięki rysunkom odchudzonym. Skuteczność rysunków Lean wynika z faktu, że dane specyficzne dla modelu są ładowane zgodnie z potrzebami.

Odłączone rysunki nie mogą być rysunkami Lite.

http://help.solidworks.com/2018/french/SolidWorks/sldworks/c_lightweight_drawings.htm?id=b239a4cdf4c449b5b49efba277da2cc5#Pg0

Zobaczmy, które z dwóch rozwiązań przynosi najlepszą wydajność  ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

@toute społeczności

Lista podsumowująca ulepszenia z 2021 r., która potwierdza ulepszenia symulacji i złożeń

http://help.solidworks.com/2021/french/WhatsNew/c_wn2021_top_enhancements.htm

Również bardzo przydatna funkcja, a mianowicie "funkcja przywracania" w Excelu, Wordzie i wielu innych aplikacjach.  (Funkcja "ponów" pozwala cofnąć ostatnią operację cofania. Do wersji SOLIDWORKS 2020 jego zastosowanie było ograniczone do szkiców.). Ta funkcja nie istniała w przypadku błędnej operacji, ale nie było możliwości powrotu.

Solidworks w końcu wie, jak "przywrócić"
http://help.solidworks.com/2021/french/whatsnew/c_wn2021_parts_redo_support_features.htm
https://www.javelin-tech.com/blog/fr/2021/01/redo-support-for-part-features-in-solidworks-2021/

Ten, który mi się spodoba, gdy przejdę na 2021 rok :-)

Możliwość eksportowania wyników wykrywania zakłóceń w postaci arkusza kalkulacyjnego, ale z dołączeniem miniatur pomieszczeń.
Rzeczywiście, na dużych ASM nie zawsze łatwo jest zobaczyć, gdzie dokładnie występują zakłócenia

Pozdrowienia

2 polubienia

@Zozo_mp ,

Tak, to jest coś, czego uczysz się w świątyni Jedi.

oderwany rysunek jest jak zdjęcie, martwe ciało, więc nie ma czasu na obliczenia, niebieska bańka, więc do wymiarowania adnotacji jest świetne, bardzo szybkie otwieranie, ale wadą jest dodanie cięć lub modyfikacji w 3D, tam jesteś zmuszony ponownie  załadować  plan w całości. Najlepiej jest przygotować plan ze wszystkimi widokami i sekcjami i zapisać go w oddzielnym rysunku, w ten sposób, jeśli się zawiesi, możesz do niego wrócić  bardzo szybko, aby zakończyć plan następnego dnia, duże szybkie otwarcie, nie ma potrzeby 3D.

Mniej jestem fanem lżejszych ujęć, ponieważ oznacza to, że jesteś w pełnym załadowanym 3D, więc z zamiarem wykonania cięć lub innych, a w tym przypadku, jeśli wykonasz cięcie, jesteś zobowiązany do  wprowadzenia się w stan rozwiązany, aby wykonać to cięcie. W jasny prędzej czy później przejdziesz do rozwiązanych. Nadal jestem w stanie rozdzielczości, aby uniknąć opóźnień w ładowaniu części.

Niech Moc będzie z wami.

5 polubień

@OBI sieci WAN

Dziękuję za wyjaśnienie, które jest bardzo jasne. Widać, że jest to dobrze przemyślane ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Właśnie przeszedłem na wersję 2021 i mam problem, którego wcześniej nie miałem, nie mogę umieścić bąbelków związanych z nomenklaturą na rozstrzelonych zespołach.

CDLT powiedział:

@conception_13

Czy zaewidencjonowano właściwość  widoku, która jest dobrze związana z nomenklaturą?

Niech Moc będzie z wami.

Tak, problem polega na tym, że przednia szyba nie magnetyzuje się do części jakby jej nie było, całość jest dobrze powiązana z moją nomenklaturą

Jest nas 3, którzy mają ten problem 

1 polubienie

Cześć,  @conception_13 

Są to błędy w toku rezolucji i wysokie priorytety obecne od SW 2019.

SPR 1203025: Widok rysunku rozstrzelonego pokazuje (informacje graficzne) komponenty w stanie rozstrzelonym, ale "geometria do wybrania" nadal wydaje się być w stanie "Zwiń". Dodanie dymka do komponentów powoduje wyświetlenie "Znaku zapytania".

SPR 1206502: Rysunki, adnotacje - Uwaga, Numer pozycji: Nie można wstawić numeru pozycji, gdy model 3D nie jest w widoku rozstrzelonym

Obejście zadziałało w 2020 roku, ale w 2021 roku już tak nie jest. (Włącz konfigurację rozstrzeloną w 3D, w rzucie wybierz widok rysunku > Wyłącz, a następnie aktywuj opcję "Pokaż w stanie rozstrzelenia lub przerwania modelu").

Będziesz musiał bąbelkować z niewybuchem, aby potem pęknąć, bąbelki pozostaną przyczepione

Dobranoc

2 polubienia

Cześć wszystkim!

W drugim kwartale przeprowadziliśmy migrację (również z PDM) z 2019 SP5 do 2021 SP3 i przez pewien czas do SP4.1.

Dla nas to była katastrofa: crashe, w pełni załadowane karty graficzne (bardzo niestabilne cieniowanie, czasem nawet nie istniejące, wymuszone do odświeżania non stop), funkcje, które działają dobrze przy starcie , a potem po pewnym czasie pracy już nie działają... Każdy znajdzie coś dla siebie (lub nie lubi). Prawie wszyscy żałują emigracji.

To prawda, z drugiej strony wprowadzono ulepszenia w niektórych funkcjach, ale szczerze mówiąc, poradzilibyśmy sobie bez nich, ponieważ naprawdę straciliśmy prawdziwy komfort pracy, który mieliśmy wcześniej.

1 polubienie