Sw 2021 lepszy niż 2020?

Witam

Nie wiem jak wy, ale od czasu naszego przejścia na SW2020 było horror, awarie, czas oczekiwania, opóźnienie, niebieska bańka itp.

Zastanawiamy się więc, czy od razu przejdziemy na sw2021?

który już przeniósł się do 2021 roku i jak się czujesz.

Dziękuję

Niech moc będzie z wami.

5 polubień

Po mojej stronie SW2020 SP5 nie ma więcej awarii niż zwykle. Czas ładowania może być rzeczywiście nieco dłuższy. Trudno jednak wywnioskować, bo w tej chwili pracuję nad dużymi blendami.

Możesz spróbować całkowitego odinstalowania i czystej ponownej instalacji przed aktualizacją do nieznanego!

5 polubień

Jeśli chodzi o czasy ładowania, z drugiej strony nagrywanie MEP jest nieskończone i trudne do wyeksportowania lub zapisania.

Takie jest odczucie 10-15 rysowników w naszej firmie w wersji 2020.

Mam wrażenie, że pierwsze nagranie wersji MEP przed 2020 rokiem to duży problem, potem idzie trochę lepiej i jeśli zrobisz MEP od zera, też nie ma większych kłopotów.

Na rok 2021 nie próbowałem.

4 polubienia

Cze wszystkim

Jestem również ciekaw opinii na temat wersji 2021,

4 polubienia

Witam

2021sp4 już za nami, to dla mnie okazja do postawienia pytania o pierwsze wrażenia z SW 2021.

Niech Moc będzie z tobą

3 polubienia

Witam @OBI sieci WAN

Czy widzisz poprawę w porównaniu z uwagą @sbadenis  [niekończące się nagrywanie MEP i trudności z eksportem lub zapisaniem]?

Mówiąc bardziej ogólnie, co ta wersja wnosi do Twojej (Twojej) codziennej pracy? Mam tu na myśli kilka nowych funkcji typowych dla 2020 i 2021 roku.
W Twojej firmie, która robisz duże podzespoły i bardzo duże montaże, co przyniosły Ci lata 2020 i 2021.
Dużym zespołom pozostają słabe punkty oprogramowania CAD, w tym SW, które zajmuje dobre miejsce w pierwszej piątce.

Pozdrowienia

@Coralie cześć!! Czy osoby odpowiedzialne za "gorącą linię" mogłyby raz na jakiś czas zaglądać do tematu (np. przy każdej większej zmianie wersji), bo to one mają najwięcej spraw, wymian zdań z DS i mogą mieć rozwiązania inne niż te co jest w pomocy online.

4 polubienia

Cze wszystkim

@Zozo_mp uwaga jest bardzo dobra, myślę: "Cześć!! Czy osoby odpowiedzialne za "gorącą linię" mogłyby raz na jakiś czas zaglądać do tematu (np. przy każdej większej zmianie wersji), bo to one mają najwięcej spraw, wymian zdań z DS i mogą mieć rozwiązania inne niż te co jest w pomocy online."

5 polubień

Witaj @communauté, @Zozo_mp 

Rzeczywiście, rozumiem Twoją potrzebę posiadania opinii i rekomendacji na temat SW 2021, zbliżę się do zespołów Dassault, aby zobaczyć, czy ktoś mógłby przyjść i porozmawiać z Tobą :) Nawet jeśli oznacza to stworzenie grupy dyskusyjnej na ten temat, bardzo dobry pomysł! 

W międzyczasie członkowie naszego zespołu wsparcia będą w stanie udzielić Ci dodatkowej pomocy! Wysyłam ich jako posiłki! 

Miłego dnia, Coralie :)

3 polubienia

Witam @Zozo_mp  mam nadzieję, że dobrze sobie radzisz.

Tak jak mówisz, pracujemy z bardzo dużymi zespołami i co roku zmieniam wersje, aby jak najlepiej wykorzystać ewolucję oprogramowania, nawet jeśli nie zawsze jest to bardzo przekonujące. Żałuję  SW2019, który był o wiele przyjemniejszy niż 2020! Stąd moje pytanie o rok 2021! Wolałbym otrzymać jakąś wstępną informację zwrotną przed podjęciem decyzji. Myślę, że niedługo przetestuję go na odizolowanej stacji roboczej. Nie omieszkam przekazać Ci informacji zwrotnej.

W przeciwnym razie tak , ponieważ @sbadenis  duże problemy na rysunkach, ale nie tylko :(.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Wokół Dnia Innowacji odbywa się sesja poświęcona tematyce dużych kompleksów

To powiedziawszy: interesujące byłoby zidentyfikowanie dużej luki między tym, co nam powiedziano lub pokazano (patrz pokaz z 2018 roku) od 2019 roku, a tym, co czujesz w swoich firmach.

Czy pochodzi ze środowiska PDM, czy dzieje się to na ściśle indywidualnych stacjach roboczych?

Pozdrowienia

2021-06-15_11_47_10-programme_-_solidworks_innovation_day.jpg
2 polubienia

W 2020 roku ciężkość rysunków, duża plama i mocno podkreślają, czy niektóre części są przezroczyste.

Zauważyliśmy, że na przykład, gdy budynek jest przezroczysty, nagranie dużego rysunku staje się prawie niemożliwe. Czasami obraca się przez całą noc, aby w końcu się rozbić.

Jeśli wrócimy do budynku w trybie nieprzezroczystym, to nadal jest to kłopotliwe, ale w znacznie mniejszym stopniu.

A ponieważ wcześniej wszystkie listwy umieszczaliśmy w przezroczystości, podobnie jak drzwi z pleksi i inne, szybko staje się to problematyczne podczas rejestracji montażu i co gorsza MEP.

W przypadku wersji 2021 również  czekam na Wasze opinie, ponieważ w przypadku wersji 2020 czasami staje się to bardzo skomplikowane.

PS: ciężar pozostaje na indywidualnej pozycji.

2 polubienia

@tous, 

Uruchomiłem apel do wszystkich osób z doświadczeniem lub opiniami klientów (zespół wsparcia, trenerzy itp.) na temat SW 2021. 

Staramy się przekazywać Ci informacje zwrotne i rekomendacje tak szybko, jak to możliwe! 

Coralie 

3 polubienia

Witam @sbadenis 

Czy w Twoim budynku wszystkie pomieszczenia zewnętrzne są przezroczyste (np. ściany), czy są to tylko przezroczyste obiekty, takie jak szkło lub panele z pleksi?

Czy pozwalasz mi powiedzieć coś głupiego?

Pozdrowienia

1 polubienie

DZIĘKUJĘ @Coralie       :-) :-)  

1 polubienie

W każdym razie czasami kładę ściany + podłogę, aby tymczasowo przez to przejrzeć. A także, aby niektóre części były przenośnikiem taśmowym lub częścią z pleksi tu i tam. A gdy tylko jeden lub więcej elementów jest przezroczystych, tym bardziej ważny jest mnożnik szansy dla jego wiosła/rośliny w 2020 roku!

@Zozo_mp głupota przyznana!

2 polubienia

@tous, 

Chciałbym podzielić się z Wami odpowiedzią Maxime'a CASIERA, naszego trenera SOLIDWORKS, który poleca SOLIDWORKS 2021;   

"Niewiele opinii klientów po szkoleniu SOLIDWORKS 2021, co jest dobrym znakiem! W tym 2021 roku nie napotkałem żadnych " dużych " problemów. Wiem, że SolidWorks dużo pracował nad naprawieniem błędów w tym 2021 roku, bardzo dobrze podkreślają to na tym plakacie: jest mniej nowych funkcji, ale więcej jakości/wydajności."  

Czekam na więcej informacji zwrotnych od naszego zespołu wsparcia, aby dostarczyć Ci więcej referencji. 

Coralie 

2 polubienia

Witam 

Jeśli o mnie chodzi, to tak naprawdę nie pracuję nad programowaniem oprogramowania od czasu narzucenia CATIA.

Z drugiej strony korzystam z modułu obliczeniowego dość regularnie, z zaimportowanymi plikami Catia.

W module symulacji oprogramowania zauważyłem wyraźną poprawę:

- poprawiony czas obliczeń, wydaje mi się, że włożono dużo pracy nad solverami

- Mniejszy problem z zakłóceniami, nie zawsze uzasadniony (problem z importem)

- wydaje mi się, że procesor jest optymalizowany w fazie obliczeń, wydaje się, że w niektórych fazach obliczeń lepiej zarządza różnymi rdzeniami procesora 

- Mam też mniej problemów z używaniem konektorów

To tyle, jeśli chodzi o małą opinię....

Miłego dnia

4 polubienia

@sbadenis

[TRYB GŁUPOTY włączony]

Dzielę się z tobą tym punktem. Często przeszkadzają mi przezroczyste części w ASM, które są nieco obfite, ponieważ gdy mam dwie lub inne kombinacje, nie mogę łatwo wybrać ścian do zmierzenia lub nałożenia ograniczenia.

Zmieniam więc materiał na szkło lub przezroczysty plastik.

I tam! Tada!!!

Mogę wybrać wszystko, co chcę.
Nie znam się na konfiguracjach, ale powinieneś być w stanie  z konfiguracją szklaną lub plastikową, a drugą z blachą stalową lub innym nieprzezroczystym materiałem.

Z drugiej strony, do europosła nie używam przezroczystego materiału, więc to od Was zależy, czy ta propozycja jest odpowiednia, czy jest do bani ;-)

[Przyznano TRYB głupoty / WYŁĄCZ]

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Jeśli chodzi o plan, zaczynam testować fakt, że zawsze zapisuję je jako plan oderwany. W ten sposób, jeśli muszę dodać wymiar, adnotację  lub awarię, mogę szybko interweniować, ale jeśli jest to modyfikacja cięcia, będę zmuszony do przeładowania w czystym miejscu, mam szansę na 2, aby móc szybko przejść. To już jest rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić  50%.

Z eksploratora łatwo jest sprawdzić, czy plan jest zapisany jako odłączony rysunek, czy nie, po prostu umieść mysz na pliku, nic nie robiąc, a otworzy się okno z kilkoma informacjami, w tym czy jest zapisany na odłączonym rysunku.

Pozwolę ci przetestować na twojej stronie.

Niech moc będzie z wami.

2 polubienia

Witam 

Widziałem pewne problemy z rysowaniem, ciężkim mepem i czasami otwarcia/nagrywania, 

Zapraszam do przejścia do Opcji > Rysowanie / Wydajność i odznaczenia opcji "Uwzględnij dane trybu skóry podczas nagrywania" (pojawiło się w 2020 SP4.0).

Pierwszy otwór jest zawsze długi, ale po pierwszym nagraniu nie powinno już tak być, a waga powinna się zmniejszyć, 

Miłego dnia

4 polubienia