Po mojej stronie SW2020 SP5 nie ma więcej awarii niż zwykle. Czas ładowania może być rzeczywiście nieco dłuższy. Trudno jednak wywnioskować, bo w tej chwili pracuję nad dużymi blendami.
Możesz spróbować całkowitego odinstalowania i czystej ponownej instalacji przed aktualizacją do nieznanego!
Jeśli chodzi o czasy ładowania, z drugiej strony nagrywanie MEP jest nieskończone i trudne do wyeksportowania lub zapisania.
Takie jest odczucie 10-15 rysowników w naszej firmie w wersji 2020.
Mam wrażenie, że pierwsze nagranie wersji MEP przed 2020 rokiem to duży problem, potem idzie trochę lepiej i jeśli zrobisz MEP od zera, też nie ma większych kłopotów.
Czy widzisz poprawę w porównaniu z uwagą @sbadenis[niekończące się nagrywanie MEP i trudności z eksportem lub zapisaniem]?
Mówiąc bardziej ogólnie, co ta wersja wnosi do Twojej (Twojej) codziennej pracy? Mam tu na myśli kilka nowych funkcji typowych dla 2020 i 2021 roku. W Twojej firmie, która robisz duże podzespoły i bardzo duże montaże, co przyniosły Ci lata 2020 i 2021. Dużym zespołom pozostają słabe punkty oprogramowania CAD, w tym SW, które zajmuje dobre miejsce w pierwszej piątce.
Pozdrowienia
@Coralie cześć!! Czy osoby odpowiedzialne za "gorącą linię" mogłyby raz na jakiś czas zaglądać do tematu (np. przy każdej większej zmianie wersji), bo to one mają najwięcej spraw, wymian zdań z DS i mogą mieć rozwiązania inne niż te co jest w pomocy online.
@Zozo_mp uwaga jest bardzo dobra, myślę: "Cześć!! Czy osoby odpowiedzialne za "gorącą linię" mogłyby raz na jakiś czas zaglądać do tematu (np. przy każdej większej zmianie wersji), bo to one mają najwięcej spraw, wymian zdań z DS i mogą mieć rozwiązania inne niż te co jest w pomocy online."
Rzeczywiście, rozumiem Twoją potrzebę posiadania opinii i rekomendacji na temat SW 2021, zbliżę się do zespołów Dassault, aby zobaczyć, czy ktoś mógłby przyjść i porozmawiać z Tobą :) Nawet jeśli oznacza to stworzenie grupy dyskusyjnej na ten temat, bardzo dobry pomysł!
W międzyczasie członkowie naszego zespołu wsparcia będą w stanie udzielić Ci dodatkowej pomocy! Wysyłam ich jako posiłki!
Witam @Zozo_mpmam nadzieję, że dobrze sobie radzisz.
Tak jak mówisz, pracujemy z bardzo dużymi zespołami i co roku zmieniam wersje, aby jak najlepiej wykorzystać ewolucję oprogramowania, nawet jeśli nie zawsze jest to bardzo przekonujące. Żałuję SW2019, który był o wiele przyjemniejszy niż 2020! Stąd moje pytanie o rok 2021! Wolałbym otrzymać jakąś wstępną informację zwrotną przed podjęciem decyzji. Myślę, że niedługo przetestuję go na odizolowanej stacji roboczej. Nie omieszkam przekazać Ci informacji zwrotnej.
W przeciwnym razie tak , ponieważ @sbadenisduże problemy na rysunkach, ale nie tylko :(.
Wokół Dnia Innowacji odbywa się sesja poświęcona tematyce dużych kompleksów
To powiedziawszy: interesujące byłoby zidentyfikowanie dużej luki między tym, co nam powiedziano lub pokazano (patrz pokaz z 2018 roku) od 2019 roku, a tym, co czujesz w swoich firmach.
Czy pochodzi ze środowiska PDM, czy dzieje się to na ściśle indywidualnych stacjach roboczych?
W 2020 roku ciężkość rysunków, duża plama i mocno podkreślają, czy niektóre części są przezroczyste.
Zauważyliśmy, że na przykład, gdy budynek jest przezroczysty, nagranie dużego rysunku staje się prawie niemożliwe. Czasami obraca się przez całą noc, aby w końcu się rozbić.
Jeśli wrócimy do budynku w trybie nieprzezroczystym, to nadal jest to kłopotliwe, ale w znacznie mniejszym stopniu.
A ponieważ wcześniej wszystkie listwy umieszczaliśmy w przezroczystości, podobnie jak drzwi z pleksi i inne, szybko staje się to problematyczne podczas rejestracji montażu i co gorsza MEP.
W przypadku wersji 2021 również czekam na Wasze opinie, ponieważ w przypadku wersji 2020 czasami staje się to bardzo skomplikowane.
Czy w Twoim budynku wszystkie pomieszczenia zewnętrzne są przezroczyste (np. ściany), czy są to tylko przezroczyste obiekty, takie jak szkło lub panele z pleksi?
W każdym razie czasami kładę ściany + podłogę, aby tymczasowo przez to przejrzeć. A także, aby niektóre części były przenośnikiem taśmowym lub częścią z pleksi tu i tam. A gdy tylko jeden lub więcej elementów jest przezroczystych, tym bardziej ważny jest mnożnik szansy dla jego wiosła/rośliny w 2020 roku!
Chciałbym podzielić się z Wami odpowiedzią Maxime'a CASIERA, naszego trenera SOLIDWORKS, który poleca SOLIDWORKS 2021;
"Niewiele opinii klientów po szkoleniu SOLIDWORKS 2021, co jest dobrym znakiem! W tym 2021 roku nie napotkałem żadnych " dużych " problemów. Wiem, że SolidWorks dużo pracował nad naprawieniem błędów w tym 2021 roku, bardzo dobrze podkreślają to na tym plakacie: jest mniej nowych funkcji, ale więcej jakości/wydajności."
Czekam na więcej informacji zwrotnych od naszego zespołu wsparcia, aby dostarczyć Ci więcej referencji.
Jeśli o mnie chodzi, to tak naprawdę nie pracuję nad programowaniem oprogramowania od czasu narzucenia CATIA.
Z drugiej strony korzystam z modułu obliczeniowego dość regularnie, z zaimportowanymi plikami Catia.
W module symulacji oprogramowania zauważyłem wyraźną poprawę:
- poprawiony czas obliczeń, wydaje mi się, że włożono dużo pracy nad solverami
- Mniejszy problem z zakłóceniami, nie zawsze uzasadniony (problem z importem)
- wydaje mi się, że procesor jest optymalizowany w fazie obliczeń, wydaje się, że w niektórych fazach obliczeń lepiej zarządza różnymi rdzeniami procesora
Dzielę się z tobą tym punktem. Często przeszkadzają mi przezroczyste części w ASM, które są nieco obfite, ponieważ gdy mam dwie lub inne kombinacje, nie mogę łatwo wybrać ścian do zmierzenia lub nałożenia ograniczenia.
Zmieniam więc materiał na szkło lub przezroczysty plastik.
I tam! Tada!!!
Mogę wybrać wszystko, co chcę. Nie znam się na konfiguracjach, ale powinieneś być w stanie z konfiguracją szklaną lub plastikową, a drugą z blachą stalową lub innym nieprzezroczystym materiałem. Z drugiej strony, do europosła nie używam przezroczystego materiału, więc to od Was zależy, czy ta propozycja jest odpowiednia, czy jest do bani ;-)
Jeśli chodzi o plan, zaczynam testować fakt, że zawsze zapisuję je jako plan oderwany. W ten sposób, jeśli muszę dodać wymiar, adnotację lub awarię, mogę szybko interweniować, ale jeśli jest to modyfikacja cięcia, będę zmuszony do przeładowania w czystym miejscu, mam szansę na 2, aby móc szybko przejść. To już jest rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić 50%.
Z eksploratora łatwo jest sprawdzić, czy plan jest zapisany jako odłączony rysunek, czy nie, po prostu umieść mysz na pliku, nic nie robiąc, a otworzy się okno z kilkoma informacjami, w tym czy jest zapisany na odłączonym rysunku.
Widziałem pewne problemy z rysowaniem, ciężkim mepem i czasami otwarcia/nagrywania,
Zapraszam do przejścia do Opcji > Rysowanie / Wydajność i odznaczenia opcji "Uwzględnij dane trybu skóry podczas nagrywania" (pojawiło się w 2020 SP4.0).
Pierwszy otwór jest zawsze długi, ale po pierwszym nagraniu nie powinno już tak być, a waga powinna się zmniejszyć,