Muszę wykonać zbiornik ze stali nierdzewnej zgodnie ze zdjęciem.
Problem polega na tym, że chcę, aby zewnętrzne krawędzie pozostały równe, tylko dno zbiornika powinno mieć nachylenie 3% w kierunku odpływu. Szczególna cecha polega na tym, że dwie fałdy dna muszą pozostać równoległe...
Miałem kilka pomysłów na projekt, ale nie ma odpowiednich wyników lub SW nie jest...
Tak, nie 3%, ale 3°. Po stoku też nie są najważniejsze dane. To, czego szukam, to raczej metodologia projektowania, aby móc to zrobić za pomocą modułu blachy (albo bezpośrednio za jego pomocą, albo poprzez konwersję objętości). Naprawdę żuję... Mam nawet wątpliwości co do wykonalności...
Małe przyjazne uwagi : To już co najmniej dwie różne części, a nawet więcej w zależności od maszyny do falcowania, ponieważ 3000 x 1005 zaczyna robić to samo w przypadku cięcia laserowego. Będziesz także chciał zapewnić znacznik do zagięcia, który pozwala na 3% nachylenia, ponieważ zgodnie z folderem, folder zrobi schmurts, aby zaklinować dwa końce (postępuj jak w przypadku chrupnięcia) i nie będziesz w stanie zagwarantować % swojego nachylenia. Osobiście umieściłem mikro otwór na każdym końcu, Albo robię małe wycięcie w kształcie litery V o grubości kilku mm. Folder wyrównuje jego górne V z tymi sztuczkami i na długości trzech metrów gwarantujesz swoją ocenę z bardzo wysoką precyzją. Zwłaszcza, że będziesz miał dwa bardzo długie kawałki, które połączą się ze sobą pod kątem 56°, więc również tam powinieneś przewidzieć złe kobiece nacięcia. Ale to wszystko musisz wiedzieć ;-)
Całkowicie zgadzam się z Twoimi uwagami. Po prostu staram się zrozumieć technikę, którą należy wykonać na SW. Następnie zajmę się uprzemysłowieniem procesu zgodnie ze standardami domu.
W rezultacie część, na której mi zależało, nie jest technicznie wykonalna. Zobaczyłem z kolegą, że wybieram inny rodzaj wykonalności. Zrobię testy, a potem się z Tobą skontaktuję.
Początkowo nie chciałem robić tego, co robi WEBMAD. Mówię o ogólnej formie, a nie o metodzie... Ale w końcu to właśnie zrobiłem -_- i to działa. Tak więc w przypadku metody zrobiłem inaczej niż przechodzenie przez powierzchnię (mam znacznie dłuższe drzewo projektowe xD). Podoba mi się twoja metoda.
@GT22 bardzo dziękuję za pańskie wysiłki, nawet jeśli mam pytania co do ostatecznej wykonalności.
Zgadzam się z metodą gt22 ze sztuczką, aby nie dać się złapać w kubek tworzenia symetrii.
Zaletą wygładzania jest to, że wystarczy wykonać szkic początku i końca. I to jest właśnie fastoche.
Następnie konwertujesz na blachę i cud spłaszczasz, który robi się sam.
Aby zrobić skomplikowane leje, nic nie przebije zrobienia pełnej objętości, a następnie skorupy. Następnie, po wykonaniu nacięć w rogach (z przewidzianą do tego funkcją, przekształć całość w blachę.
Zaletą pełnej objętości jest to, że możesz zobaczyć swoją część od razu, jeszcze zanim zostanie przekształcona w blachę. Możesz więc umieścić go w swoim ASM i sprawdzić, czy musisz wprowadzić zmiany, czy też jest dobry za pierwszym razem.
Nie widzę sensu przechodzenia przez powierzchnię, może z wyjątkiem tych, którzy doskonale ją opanowują. (hihihihi !! ) To powiedziawszy, w obszarze powierzchni zarządzanie promieniami jest łatwiejsze, ponieważ odbywa się automatycznie, gdy powierzchnia przechodzi w blachę, więc jest szybsze ;-) ;-)