Obecnie posiadam kasetę, która automatycznie wypełnia się w moim Solidworks MEP przy użyciu właściwości wskazujących kartę danych części.
Ale mam problem ze skalą.
Na chwilę obecną mogę wyświetlić skalę arkusza za pomocą polecenia: $PRP:"SW-Scale arkusza".
Chciałbym jednak wyświetlić skalę widoku, która jest niezgodna z rysunkiem. Zgodnie z pomocą solidworks, tekst w oknie powinien wyglądać $PRP:"SW-View scale" por: http://help.solidworks.com/2010/french/solidworks/sldworks/legacyhelp/sldworks/drawings/linking_notes_to_document_properties.htm), ale to nie działa.
Czy znajdzie się jakaś dobra dusza, która mi pomoże?
spróbuj zobaczyć za pomocą tego: $PRP:"Skala SW-View"
To z notatki, którą zrobiłem, chcesz umieścić ten link w tabelce rysunkowej??? Ale z kilkoma widokami, jak sobie poradzisz??? Notatkę umieszczam tylko tam, gdzie zmieniam skalę w stosunku do planu. Tam w moim załączniku mam mojego posła, który jest w 1:5 i mój szczegół w 1:2 (to jest cięcie, ale umieściłem je, aby ci pokazać)...
Nie sądzę, żeby to było możliwe: skąd SW będzie wiedział, którego widoku użyć (raczej rzadko zdarza się, aby ujęcia miały tylko jeden widok)?
Dlatego podczas tworzenia widoku dostępna jest opcja "skala arkusza". Domyślnie widok jest wyświetlany w skali arkusza, skali wskazanej w tabelce rysunkowej (chociaż w niektórych obszarach skala jest zawsze wskazana).
W rzeczywistości wraca to do tego, co napisałem w moim 1 poście. Nie da się tego poradzić w kartridżu .. Stąd moja uwaga, że umieściłem na widokach, które nie mają skali planu. godz. 17:01
Przede wszystkim dziękuję za te wszystkie odpowiedzi. Rzeczywiście, ac cobra mimo twojej pomocy nie udało mi się jej włożyć do wkładu. Będę musiał pogodzić się z używaniem skali arkusza.
Jeśli naprawdę tego chcesz, istnieje sposób na majsterkowanie: tworzysz widok w modelu (drwdot) i tworzysz notatkę za pomocą formuły ACCobra, którą umieszczasz na kartridżu.
Z drugiej strony będziesz musiał zablokować lokalizację widoku (kliknąć prawym przyciskiem myszy/zablokować lokalizację lub coś w tym stylu), w przeciwnym razie notatka będzie podążać za ruchem widoku...
Najlepiej ustawić skalę arkusza na skalę, którą chcesz uzyskać na pierwszym widoku osadzonym w planie i zaznaczyć opcję "użyj skali arkusza" w Managerze nieruchomości.
Skala arkusza może być zmieniana w nieskończoność, a jeśli pole jest zaznaczone we wszystkich widokach, wszystko będzie następować po wprowadzeniu zmiany.