SW: Pliki materiałów, kolory, bloki, ... Związane z wersją?

Witam

Robię małe porządki w moich bibliotekach i chciałbym wiedzieć, czy pliki materiałowe, kolory itp. są związane z wersją SW, w prostym języku angielskim mogę przeczytać za pomocą sw2012 (nadal mam z tym klientów) plik utworzony lub zmodyfikowany za pomocą SW2015.

Nie tyle ze względu na miejsce zajmowane na dysku, co po to, by uprościć konserwację (na razie przechodzę z 2010 na 2015 rok... czyli 6 wersji!)

W przypadku spawanych profili konstrukcyjnych zrozumiałem, że nastąpiła ewolucja, więc może to być bardziej problematyczne?

Witam

Jeśli plik jest zapisany w formacie SW2015 , nie będziesz mógł go otworzyć w wersji 2012, będziesz musiał przełączyć się na plik *. Krok lub *. IGS.

I zwykle, jeśli się nie mylę, nie pobiera materiału w *.step i *.igs

Rozwiązaniem byłoby zachowanie wersji 2010 dla klientów i wykonanie nowej instalacji dla wersji 2015 bez aktualizowania wersji 2010. Zainstaluj jednak przybornik w innym folderze, aby uniknąć problemów z wersją 2010.

Musiałem to zrobić w domu, bo w naszej firmie mamy jeszcze 2014 rok. DOnc ja mam 2014 i 2015 i jego funkcja :)

Mam nadzieję, że udało mi się ci pomóc

1 polubienie

Nie na temat (ale i tak dziękuję, może się przydać innym): nie dotyczy plików prt ani asm...

Nie będzie jednak można grać w sw2015 ze starszą wersją ;)

-Biblioteka

-Materiałów

-Blok

-itd...

Więc jedyna możliwość to mieć w końcu te 2 wersje ;)

Z drugiej strony wszystko, co jest mechanicznie spawanym profilem konstrukcyjnym, nie powinno być żadnych problemów.

Są po prostu sldlfp. Lub w zasadzie profile dxf. Więc myślę, że to jest w porządku.

Ale jeśli wszystkie twoje pliki są dobrze zarchiwizowane. Pliki 2012 w solidworks 2012 itp. Konserwacja jest wykonywana samodzielnie =)

1 polubienie

Jeśli chodzi o kolory, myślę, że musisz zapisać swój profil, aby zrównoważyć go w innych wersjach. Tylko po to, aby zawsze mieć te same szablony, menu itp.

@Bart: skoro teraz możemy mieć (wydaje mi się, że 2014 lub 2015) profile z konfiguracjami, czy to nadal prawda?

W przeciwnym razie mam już swoje katalogi sklasyfikowane według wersji, ale chciałbym je zmniejszyć i zoptymalizować (kiedy dodaję profil dla wersji, może być używany przez inne bez wykonywania dalszych manipulacji).

Mam zamiar jeszcze spróbować kilku razy