SW: Centralny problem z, który się spłaszcza

Witam

Mam problem z solidworks, chcę narysować schody o ćwierć obrotu w lewo z centralną podłużnicą. Ale kiedy uruchamiam funkcję "Boss/Swept Base", moja podłużnica obraca się, jeśli ustawiłem na "podążaj za trajektorią", lub spłaszcza się po skręcie, jeśli ustawiłem na "utrzymuj normalną stałą" (patrz zdjęcie).

Jak mogę rozwiązać ten problem?

Bardzo dziękujemy za pomoc!

probleme_limon.png

Narysuj profil rury na początku, w środku i na końcu trajektorii, SW zmusi się do przejścia przez te profile, a renderowanie będzie nikel!

A także rozwiązując ograniczenia związane z wyjazdem i przyjazdem?

Jeśli koniec jest styczny do krzywej, powinien kończyć się logicznie prosto.

1 polubienie

W najgorszym przypadku, w przypadku bardziej złożonych kształtów, wydłuż krzywą, a następnie usuń materiał.

1 polubienie

Witam.

Spróbuj wybrać opcję "Podążaj ścieżką" dla typu orientacji/skręcania, dla typu wyrównania ścieżki "Brak", a na koniec dla styczności również "Brak".

Zobacz załączony obraz.

screenshot560.jpg
5 polubień

Jesteś najlepszy Benoit ;)

1 polubienie

Witam

Próbowałem tego, co zasugerowałeś i działa dobrze, gdy krzywa prowadząca jest śmigłem. Jednak moja krzywa jest tworzona dzięki zaokrągleniu szkicu między dwiema liniami prostymi pod kątem 45 stopni (aby utworzyć schody ćwierćobrotowe, z zakrętem mniej więcej w połowie wysokości wzniesienia).

Czy można to zrobić tylko za pomocą fileta, czy trzeba korzystać z funkcji śmigła? (Uważam, że korzystanie z urlopu jest prostsze, gdy ma się stałe nachylenie...)

Bardzo dziękuję za pomoc, miło nie czuć się samotnym!

Miłego dnia

2 polubienia

Po to tu przychodzimy: żeby pomagać!  :)

Więc napraw: Utwórz nowy szkic, który będzie miał tylko pionowy obrys lub pionową "oś odniesienia" z płaszczyzny lewej i płaszczyzny ściany. Następnie w funkcji skanowania wybierz "Wektor kierunku" jako typ wyrównania ścieżki i wybierz prawo od nowego szkicu lub osi odniesienia.

Zobacz obraz

screenshot561.jpg
3 polubienia

Świetnie, to jest dokładnie to!

Dziękuję. Miłego dnia i może do zobaczenia wkrótce, bo moim zdaniem nie doszłam jeszcze do kresu moich trudności ;)

1 polubienie

Powinieneś wiedzieć, że odbyło się kilka rozmów na temat podłużnic schodowych. Możesz je znaleźć, wpisując "stringer" na tej stronie: https://www.google.fr/cse/publicurl?cx=016865181391645043588:4adu2dupoya

Do zobaczenia wkrótce! :)

Cześć wszystkim!

OK, dobra robota!

Przepraszam, że się rozkopuję, ale jestem w tym samym nastroju...

Mam mniej więcej ten sam problem, ale nie działa on w moim przypadku z rozwiązaniem Benoit...

Szkic 3D z zaokrągleniem szkicu, przekrój 180x80 na płaszczyźnie prostopadłej do trajektorii (w przeciwieństwie do przypadku przedstawionego przez jordan.kulikovsky, gdzie przekrój wydaje się być "pionowy" w stosunku do trajektorii "nachylonej")

Wybierając "wektor kierunkowy" (oś pionowa) poprawia to trochę schmilblik, ale mam duże pęcznienie sekcji na zakręcie (nie jest splątane...)

Może jakieś rozwiązanie?

A skoro już przy tym jestem, nurtuje mnie jedno pytanie: czy ktoś wie, jak powstaje ten rodzaj mułu?

Dziękuję!

capture3.png

@ Raphaël BORNARD

otwiera kolejny wątek komunikacji

i umieść zrzuty ekranu z góry z przodu i z prawej strony

jak wykonałeś krzywą na swoim szkicu 3D w celu wznowienia 2 linii

@+ ;-)

P.S. Która wersjaSW