Mam problem z solidworks, chcę narysować schody o ćwierć obrotu w lewo z centralną podłużnicą. Ale kiedy uruchamiam funkcję "Boss/Swept Base", moja podłużnica obraca się, jeśli ustawiłem na "podążaj za trajektorią", lub spłaszcza się po skręcie, jeśli ustawiłem na "utrzymuj normalną stałą" (patrz zdjęcie).
Próbowałem tego, co zasugerowałeś i działa dobrze, gdy krzywa prowadząca jest śmigłem. Jednak moja krzywa jest tworzona dzięki zaokrągleniu szkicu między dwiema liniami prostymi pod kątem 45 stopni (aby utworzyć schody ćwierćobrotowe, z zakrętem mniej więcej w połowie wysokości wzniesienia).
Czy można to zrobić tylko za pomocą fileta, czy trzeba korzystać z funkcji śmigła? (Uważam, że korzystanie z urlopu jest prostsze, gdy ma się stałe nachylenie...)
Bardzo dziękuję za pomoc, miło nie czuć się samotnym!
Więc napraw: Utwórz nowy szkic, który będzie miał tylko pionowy obrys lub pionową "oś odniesienia" z płaszczyzny lewej i płaszczyzny ściany. Następnie w funkcji skanowania wybierz "Wektor kierunku" jako typ wyrównania ścieżki i wybierz prawo od nowego szkicu lub osi odniesienia.
Przepraszam, że się rozkopuję, ale jestem w tym samym nastroju...
Mam mniej więcej ten sam problem, ale nie działa on w moim przypadku z rozwiązaniem Benoit...
Szkic 3D z zaokrągleniem szkicu, przekrój 180x80 na płaszczyźnie prostopadłej do trajektorii (w przeciwieństwie do przypadku przedstawionego przez jordan.kulikovsky, gdzie przekrój wydaje się być "pionowy" w stosunku do trajektorii "nachylonej")
Wybierając "wektor kierunkowy" (oś pionowa) poprawia to trochę schmilblik, ale mam duże pęcznienie sekcji na zakręcie (nie jest splątane...)
Może jakieś rozwiązanie?
A skoro już przy tym jestem, nurtuje mnie jedno pytanie: czy ktoś wie, jak powstaje ten rodzaj mułu?