Mam problem z symulacją SW z montażem belki z blachą węzłową. Rzeczywiście, znajduję koncentracje ograniczeń w moich klinach. Stężenia te znajdują się na styku z przekrojem belki (patrz PJ). Zrobiłem test wyjęcia klina z obszaru przekroju belki i naprężenie znika.
Czy możemy dostosować siatkę belki tak, aby nie mieć już tych koncentracji naprężeń?
Tak, możesz dostosować rozmiar siatki globalnej lub dodać "kontrolkę siatki" do elementów, które tego wymagają.
Z drugiej strony twój klin i objętość? kadłub?
Jaki jest rzeczywisty profil Waszych belek?
Czy zdefiniowano już kontakty między belką a blachą węzłową?
Tego rodzaju badanie z mieszaną siatką i skomplikowanym do wdrożenia, musisz być rygorystyczny. Sprawdź, czy nie ma żadnych zakłóceń materiałowych między różnymi bryłami (np. jeśli blacha węzłowa dochodzi do belki cylindrycznej, jak ją zdefiniowałeś? tylko linia kontaktowa? Czy materiał blachy węzłowej i belki nie zachodzą na siebie?
Jeśli się nie mylę, rozmiar siatki lub kontrola siatki ma zastosowanie tylko do brył objętościowych. W przypadku moich belek, które są w rurze kwadratowej 80x6, nie sądzę, abyśmy mogli zmienić rozmiar siatki, ponieważ belki na SW są pocięte na sekcje.
W przypadku węzłów zdefiniowałem je jako powłokę i nawiązałem kontakt między 2 belkami, które otaczają klin.