Witam
Chcę zrobić rowek na O-ring na cylindrze. W przypadkowej kolejności myślę o osi symetrii, nowej płaszczyźnie, rysowaniu rowka, a potem wyciskaniu, ale nic do roboty... Słyszałem o funkcji Raynure, ale nie mogłem jej znaleźć w domu.
Jakiś pomysł?
Na zdjęciu "wybrane" dwie powierzchnie, na których chcę mieć rysę.
capture.jpg
Witam. Czy próbowałeś usunąć materiał za pomocą rewolucji?
Witam
Najprostszym sposobem jest stworzenie płaszczyzny przechodzącej przez środek dwóch powierzchni, a następnie utworzenie szkicu na jednej z nich, aby utworzyć rowek. Możesz powtórzyć operację na drugim lub uzyskać symetrię ...

1 polubienie
Bez zamiaru, zupełnie jak mandragora.
capture_essai.jpg
Witam
Więc tak, to jest to, o czym myślałem.
Mój samolot przechodzi przez środek moich dwóch cylindrów. Z drugiej strony , myślę, że muszę też stworzyć przynajmniej jedną oś symetrii, prawda?
Nie w tym przypadku masz dwa rozwiązania, najpierw musisz wykonać usunięcie przez obrót na jednym z cylindrów, potem albo robisz to samo dla drugiego, albo robisz symetrię.
Aby uzyskać symetrię, należy wziąć płaszczyznę po prawej stronie lub utworzyć płaszczyznę między dwoma cylindrami. Ale to funkcja musi być symetryczna, a nie szkic, w przeciwnym razie będziesz miał 3 osie obrotu i nie będziesz w stanie wykonać usunięcia tylko na jednym z cylindrów, chyba że się mylę.

W przeciwnym razie można wykonać kompletny szkic z obiema obróbkami, ale podczas tworzenia elementu należy wybrać pojedynczy kontur i ponownie wykonać element z tym samym szkicem dla drugiego konturu.

Pozdrowienia
capture.png
1 polubienie