SW2013 - Problem kąta między plikiem części a plikiem rysunku

Cze wszystkim

Oto mój problem, mając narysować pergolę za pomocą modułu konstrukcji spawanej SW2013, napotykam następującą anomalię:

Kiedy używam narzędzia "Zmierz", aby sprawdzić wartość kątów w pliku części dla cięcia profilu, otrzymuję wartość 76°17 dla pierwszego i 37°16 dla drugiego (patrz plik Pergola.jpg)

Kiedy wykonuję rysunek tego ciała, wartości kątów nie są już takie same, otrzymuję wtedy 66°68 i 34°84, a mimo to wymiary są w rozmiarach rzeczywistych (patrz plik Pergola.jpg)

Nie potrafię wyjaśnić tej różnicy i nie widzę, czy wynika to z błędu z mojej strony.

Powinienem zaznaczyć, że używam SW 2013 premium w systemie Windows 10.

Z góry dziękuję za sugestie, na które czekam z niecierpliwością.

pergola.jpg

Spróbuj umieścić ten sam widok z boku 

3D i Twój rysunek

aby móc porównywać

+ jeśli to kursy 3D

a y jak duży blady ;-)

1 polubienie

Witam

Czy próbowałeś mierzyć za pomocą krawędzi, których użyłeś w swoim MEP (uważaj na ukryte przerywane krawędzie na MEP)? 

1 polubienie

Witam

Aby to sprawdzić, wystarczy zapisać nowy widok w 3D  i/lub utworzyć z niego lub widok w sądzie... Następnie wybłydź i porównaj.

1 polubienie

Dla mnie wartości różnią się, ponieważ nie mierzysz na tych samych poziomach.

Można spróbować utworzyć dwa widoki pomocnicze podążające za powierzchniami profilu i umieścić wymiary na tych widokach. Powinieneś znaleźć te same wartości.

2 polubienia

Witam was wszystkich,

Dziękuję za poświęcenie czasu na udzielenie mi odpowiedzi, aby spróbować rozwiązać ten problem.

Właściwie ponownie zapisałem plik części i utworzyłem nowy rysunek. Niestety znajduję te same anomalie.

Nie rozumiem, dlaczego używanie ukrytych krawędzi lub ukrytych krawędzi mojego profilu może być problemem?

Aby umożliwić Ci lepsze zrozumienie tego problemu, kontaktuję się z pilnikiem do przekłuwania, co pozwoli Ci w końcu przetestować.

Jeszcze raz bardzo dziękuję wam wszystkim.

pergola.sldprt

Ponowne wykonywanie wymiarów 3D tego samego widoku

niż twój rysunek

i porównuje

Wpis z ekranów tych 2 widoków

Twoje oferty na tym samym poziomie co plan pomieszczeń?

@+

1 polubienie

W rzeczywistości myślę, że rozumiem, że kiedy mierzy się powierzchniami, pomiary są wykonywane zgodnie z płaszczyznami odniesienia równoległymi lub prostopadłymi do tych powierzchni. Natomiast jeśli weźmiesz krawędzie  , płaszczyzny odniesienia są płaszczyznami pomieszczenia. Twój prostokątny profil jest ustawiony pod kątem we wszystkich widokach zgodnie z planami pomieszczeń. 

Zrobiłem widoki w pełnej skali: widok z przodu = koniec profilu (który wyprostowałem dla ułatwienia odczytu)

W załączeniu znajduje się MEP i jego model (SW13)

pergola.zip
1 polubienie

tak @ stefbeno dobrze widziane

Tak więc te cytaty są cytatami w odniesieniu do planu, a części nie są równoległe do planu

Tak więc część ma rzeczywistą + dużą długość niż w przypadku normalnego rysunku

ponieważ nie jest to wymiar dzieła, ale wymiar projektowanego elementu

@+

To jest problem i nadal nie mogę znaleźć sposobu, w jaki mogę go rozwiązać, aby uzyskać prawidłową katację tego ciała.

Nie można oddzielić tych ciał od europosła? Narożniki tego prostokątnego profilu należy wykonać przed montażem. W przeciwnym razie musisz dodać nowy widok w swoim 3D.

Aby utworzyć widoki na podstawie powierzchni części, spójrz na załączony dokument.

Zignoruj moduł wizualizacji podczas tworzenia widoków.

vue.docx

W konstrukcjach spawanych możesz mieć wszystkie swoje części niezależnie

masz listę części

Więc to są te części, które umieścisz w planie i będziesz miał tak dobrze ustawione cięcia

Następnie, aby wykonać zawstydzony rysunek, robisz lewą stroną do góry i widok ISO

@+

Dziękuję A Leblanc i GT22 za poświęcenie czasu, aby mi pomóc.

Nie widzę, co dobrego daje mi tworzenie dodatkowego widoku?

Jeśli chodzi o listę spawanych części, nie wiem, jak z niej korzystać, aby mieć niezależne części.

Z drugiej strony korzystam z widoku względnego bryły, który pozwala mi wybrać jego położenie, ale mimo to nie mogę znaleźć wartości kątów, które zapisałem w pliku części.

Nadal myślę o tym problemie. @+

Zrób ekran ze swoimi 3 widokami z góry na dół i z lewej lub prawej strony, to nie ma znaczenia

Na początku

Jak to

To już pozwoli ci zobaczyć, czy twoje pionki są równoległe, czy nie

lub nagraj swój utwór jako krok 

i nawrócimy mnie, jestem pod SW 2012, więc nie mogę otworzyć twojego pokoju

@+

Witam

Utwórz nowy widok Umożliwisz orientację profilu zgodnie z jego powierzchniami w MEP (a więc z przodu, z boku, z góry itp.). w odniesieniu do niniejszej części).  Ponieważ jest zorientowany pod kątem do płaszczyzn odniesienia w Twoim pokoju.

1 polubienie

Aby oddzielić swoje ciała i zrobić swój MEP, możesz użyć konfiguracji (zachowujesz jedno ciało i ukrywasz inne) powiązanych z widokami utworzonymi i zorientowanymi zgodnie z różnymi ciałami (gówniane rozwiązanie svt liczby ciał, ale działa). W przeciwnym razie możesz użyć funkcji zapisywania ciał, oto co już wcześniej opublikowałem:

Możesz automatycznie utworzyć złożenie z części wielobryłowej, twoje części będą zależne od oryginalnego (tego ze wszystkimi szkicami) i mogą być modyfikowane tylko z niego, aby zachować powiązanie między nimi (oczywiście będziesz musiał zastąpić funkcję "zapisz obiekty" poniżej swoich modyfikacji w drzewie).

1/ Kliknij prawym przyciskiem myszy w drzewie swojego pokoju --> pokaż, ukryj obiekty drzewa --> pokaż ciała woluminów

2/ W strukturze drzewa swojego pokoju --> kliknij prawym przyciskiem myszy na "folder" treści woluminów i wybierz zapisz ciała

3.1/ Zaznacz pola odpowiadające utworom  , które chcesz nagrać / zmień ich nazwy i wybierz  miejsce nagrania

Ważne: Monety nie mogą mieć takiej samej nazwy jak oryginalna i należy odznaczyć opcję "wchłonąć ... " i "propagować... "

3.2/ Jeśli chcesz utworzyć zespół, kliknij na przeglądaj i zapisz swoje pliki.

Ta metoda pozwala na zapisanie podzielonych części (coś w tym stylu), części nie będą miały szkiców i funkcji  w swoich drzewach.

Bardzo praktyczne jest przeprowadzenie badania z relacjami między kilkoma pomieszczeniami, masz tylko jedno pomieszczenie do modyfikacji w razie potrzeby. Z drugiej strony, aby zrobić kopię, lepiej jest przejść przez kompozycję do domu, aby zachować poprawne linki. 

Poza tym funkcja "usuń/zachowaj ciała" używana w kilku konfiguracjach również działa bardzo dobrze.

http://www.lynkoa.com/sites/default/files/questions/answer/26/10/2016/doc2.docx

Dobry wieczór wszystkim, którzy poświęcili czas, aby mi pomóc.

Rozwiązałem swój problem i jest to bardzo proste. Kiedy używam narzędzia Zmierz na moim pliku części, w rzeczywistości mierzę kąt największego nachylenia między 2 powierzchniami odniesienia dla pomiaru.

Kiedy jestem na MeP, na każdej  płaszczyźnie mierzy się rzut kąta największego nachylenia, a nie tego; Stąd te różnice.

W celu zweryfikowania mojej hipotezy narysowałem szkic 3D, biorąc wartości podane na rysunku, a następnie wytłoczyłem objętość. Kiedy mierzę na tej zrekonstruowanej części, znajduję wartości kątów największego nachylenia znalezionego wcześniej.

Jeszcze raz dziękujemy za udział, @+

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc