Mam zespół składający się z kilku podzespołów, które same mają podzespoły.
Muszę zobaczyć, jak niektóre podzespoły poruszają się w moim zespole głowicy, więc umieszczam podzespół w pozycji elastycznej.
cóż, za każdym razem, gdy otwieram zespół głowicy, moje elastyczne zespoły mają błędy rekonstrukcji. Ustawiłem ograniczenie w stan usunięcia i reaktywuję je i już nie mam błędu, ale jest to bolesne i przede wszystkim ten montaż musi trafić do klienta i nie ma dla niego znaczenia "oj to nic wielkiego, dezaktywuj i reaktywuj ograniczenie i to wszystko".
Solidworks nienawidzi kaskadowych podzbiorów. Ponieważ cały czas mnie denerwowało, zdefiniowałem regułę, pojedynczy poziom podzbioru między głównym ASM a podzbiorem (podzbiorami). Poza tym on miesza ołówki, a ja zrobiłam to samo co Ty na początku i bardzo narzekałam ;-)
Z opisaną powyżej regułą już nie mam problemu: możemy mieć razem więcej niż 20 s/s pod warunkiem, że nie są to elastyczne podzespoły.
Jeśli ruchy były ograniczane na ostatnim poziomie montażu, nie ma powodu, aby korzystać z funkcji elastycznej.
Z drugiej strony, jeśli masz podzbiór, który ma kinematykę, pozwala ci to na rozwijanie i testowanie go poza ogólnym ASM.
Czyli z mojego punktu widzenia, jeśli chcesz, żeby to cały czas działało, to potrzebujesz, jak wskazałem, jednego poziomu podzespołu z funkcjami przegubowymi (elastycznymi). Ja praktycznie wykonuję tylko ten rodzaj montażu, ale wymaga to wykonania nieco większych podzespołów, aby zrobić to, co chcesz.