SW2016/ Błąd montażu z elastycznymi zespołami

Witam

Mam zespół składający się z kilku podzespołów, które same mają podzespoły.

Muszę zobaczyć, jak niektóre podzespoły poruszają się w moim zespole głowicy, więc umieszczam podzespół w pozycji elastycznej.  

cóż,  za każdym razem, gdy otwieram zespół głowicy, moje elastyczne zespoły mają błędy rekonstrukcji. Ustawiłem ograniczenie w stan usunięcia i reaktywuję je i już nie mam błędu, ale jest to bolesne i przede wszystkim ten montaż musi trafić do klienta i nie ma dla niego znaczenia "oj to nic wielkiego, dezaktywuj i reaktywuj ograniczenie i to wszystko".

Jeśli masz jakieś rozwiązania, biorę

Dziękuję bardzo

C. GITAROWY

Dobry wieczór @cgui

Solidworks nienawidzi kaskadowych podzbiorów.
Ponieważ cały czas mnie denerwowało, zdefiniowałem regułę, pojedynczy poziom podzbioru między głównym ASM a podzbiorem (podzbiorami). Poza tym on miesza ołówki, a ja zrobiłam to samo co Ty na początku i bardzo narzekałam ;-)

Z opisaną powyżej regułą już nie mam problemu: możemy mieć razem więcej niż 20 s/s pod warunkiem, że nie są to elastyczne podzespoły.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Nie należy ograniczać ruchu w podzespołach, ale na ostatnim poziomie zespołu.

CDLT powiedział:

1 polubienie

Witam @YP69 

Jeśli ruchy były ograniczane na ostatnim poziomie montażu, nie ma powodu, aby korzystać z funkcji elastycznej.

Z drugiej strony, jeśli masz podzbiór, który ma kinematykę, pozwala ci to na rozwijanie i testowanie go poza ogólnym ASM.

Czyli  z mojego punktu widzenia, jeśli chcesz, żeby to cały czas działało, to potrzebujesz, jak wskazałem, jednego poziomu podzespołu z funkcjami przegubowymi (elastycznymi). Ja praktycznie wykonuję tylko ten rodzaj montażu, ale wymaga to wykonania nieco większych podzespołów, aby zrobić to, co chcesz.

Pozdrowienia