SW2016 szuka części z nazwą numer występowania części-myślnika

Witam

Odkąd przełączyłem się z SW 2014 na 2016, zdarzają się sytuacje, w których SW nie otwiera pokoi, ponieważ szuka ich pod złą nazwą i nie ma sposobu, aby mu powiedzieć, że się myli.

Konkretnie mam część, która ma kilka wystąpień, nazywa się 2STOC-PLT-01.

W moim zestawie jest napisane 2STOC-PLT-01<1> dla pierwszego wystąpienia, ale jest usuwane i nie mogę go ani otworzyć, ani sprawić, by się pojawił.

Kiedy najeżdżam na niego myszką, mówi, że szuka części o nazwie 2STOC-PLT-01-1.

Oczywiście nie może go znaleźć, ponieważ go nie ma! W nazwie dodaje numer wystąpienia! 

A przecież we właściwościach sztuki wszystko jest w porządku, ścieżka i nazwa.

Nie mogę też przeciągnąć tej samej części z regału do mojego zespołu.

Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tym problemem?

Powinienem zaznaczyć, że jest kilku z nas, którzy korzystają z zestawu, o którym mówię, ale tylko ja mam z nim problem.

Dziękuję za pomoc!

Szczerze

Sara

pb_sw2016.png

Witam

Czy próbowałeś porównać swoje ustawienia z ustawieniami swoich współpracowników??? Kiedy masz taki błąd; najpierw porównujemy wszystkie ustawienia, a następnie dokonujemy naprawy oprogramowania (Panel sterowania \ Wszystkie panele sterowania \ Programy i funkcje, a następnie klikamy prawym przyciskiem myszy na solidworks ==>zmodyfikuj i napraw indywidualną instalację (na tym komputerze)). Czy masz najnowszą wersję oprogramowania (Sp04)??

Czy próbowałeś otworzyć pokój przed otwarciem asm?

Witam

Posiadam najnowszą wersję oprogramowania SP 4.0. Dobra, przyjrzę się ustawieniom.

Tak, otworzyłem część sam i nie ma problemu, nawet pierwszy montaż tej części działa.

Ale w całym montażu nie. A nie zawsze tak jest, ponieważ mam kilka różnych modeli, które wykorzystują mały zespół zawierający tę część i niektóre z nich otwierają się bardzo dobrze.

Szukam dalej.

Jeśli masz jakieś inne sugestie, bardzo bym chciał.

Dziękuję

Sprawdź również, czy nie ma ignorowanych komunikatów (w Opcja, Komunikat o błędzie/Ostrzeżenie), możliwe, że komunikat: "Nie można odnaleźć pliku..." został zignorowany, należy go sprawdzić w opcjach, aby pojawił się ponownie podczas anulowania usuwania komponentu.

Mick

1 polubienie

Mick : Już zajrzałem do zignorowanych wiadomości, problem polega na tym, że "nie mogłem znaleźć pliku... " nie znajduje się na liście.

Więc a priori oznacza to, że nie jest ignorowany, prawda?

Rzeczywiście, jeśli nie ma go na liście, nie jest ignorowany.

Nadal możesz spróbować ponownie sprawdzić wszystko i zacząć od nowa, być może inna wiadomość jest denerwująca.

Mick

1 polubienie

Otóż to! Znalazłem to!

W rzeczywistości pochodziło to z innego przesłania.

"... jest już otwarty. Czy chcesz pokazać ten komponent jako już otwarty?" coś w tym stylu i musiałeś odpowiedzieć tak.

Wydaje mi się, że kiedy poprosiłem, aby przestał go wyświetlać, powiedziałem "nie", a on nadal trzymał tę odpowiedź.

W każdym razie problem rozwiązany!

Dziękuję za pomoc!

Sara