Odkąd przełączyłem się z SW 2014 na 2016, zdarzają się sytuacje, w których SW nie otwiera pokoi, ponieważ szuka ich pod złą nazwą i nie ma sposobu, aby mu powiedzieć, że się myli.
Konkretnie mam część, która ma kilka wystąpień, nazywa się 2STOC-PLT-01.
W moim zestawie jest napisane 2STOC-PLT-01<1> dla pierwszego wystąpienia, ale jest usuwane i nie mogę go ani otworzyć, ani sprawić, by się pojawił.
Kiedy najeżdżam na niego myszką, mówi, że szuka części o nazwie 2STOC-PLT-01-1.
Oczywiście nie może go znaleźć, ponieważ go nie ma! W nazwie dodaje numer wystąpienia!
A przecież we właściwościach sztuki wszystko jest w porządku, ścieżka i nazwa.
Nie mogę też przeciągnąć tej samej części z regału do mojego zespołu.
Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tym problemem?
Powinienem zaznaczyć, że jest kilku z nas, którzy korzystają z zestawu, o którym mówię, ale tylko ja mam z nim problem.
Czy próbowałeś porównać swoje ustawienia z ustawieniami swoich współpracowników??? Kiedy masz taki błąd; najpierw porównujemy wszystkie ustawienia, a następnie dokonujemy naprawy oprogramowania (Panel sterowania \ Wszystkie panele sterowania \ Programy i funkcje, a następnie klikamy prawym przyciskiem myszy na solidworks ==>zmodyfikuj i napraw indywidualną instalację (na tym komputerze)). Czy masz najnowszą wersję oprogramowania (Sp04)??
Posiadam najnowszą wersję oprogramowania SP 4.0. Dobra, przyjrzę się ustawieniom.
Tak, otworzyłem część sam i nie ma problemu, nawet pierwszy montaż tej części działa.
Ale w całym montażu nie. A nie zawsze tak jest, ponieważ mam kilka różnych modeli, które wykorzystują mały zespół zawierający tę część i niektóre z nich otwierają się bardzo dobrze.
Szukam dalej.
Jeśli masz jakieś inne sugestie, bardzo bym chciał.
Sprawdź również, czy nie ma ignorowanych komunikatów (w Opcja, Komunikat o błędzie/Ostrzeżenie), możliwe, że komunikat: "Nie można odnaleźć pliku..." został zignorowany, należy go sprawdzić w opcjach, aby pojawił się ponownie podczas anulowania usuwania komponentu.