Symbol średnicy z boku

Witam

Właśnie zauważyłem, że na płaszczyźnie, nad którą pracuję, wszystkie wymiary średnicy pojawiają się bez symbolu Ø!!

Moje wymiary pochodzą z 3D i zostały stworzone poprzez kliknięcie na oś obrotu. (patrz załączone zdjęcie)

Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tym problemem?

pr info,  jestem pod SLDWorks 2015 SP 4

capture_lynkoa.jpg

Witam

Wybierając ocenę i patrząc w zarządcę nieruchomości, przed nami znajduje się <MDO-DIAM>?

1 polubienie

Witam

przed Twoją oceną powinien znajdować się następujący kod <MOD-DIAM> w obszarze "Tekst oferty" w "Menedżerze nieruchomości" po wybraniu oceny.

W przeciwnym razie wymuszony wpisujesz "Alt+157".

1 polubienie

Witam

Może się również zdarzyć, że cięcie użyte w widoku w rzeczywistości nie przechodzi przez oś części.

Gilles

6 polubień

Jak mówi g.leluyer , może się zdarzyć, że podczas tworzenia widoku przekroju nie wybrałeś środka osi swojej części. Przetestuj, wykonując nowe cięcie i klikając środek osi części. Zwykle cięcie będzie ograniczone i nie będzie można go przesunąć.

1 polubienie

Przypominamy, że wymiary pochodzą z 3D, a <MDO-DIAM> nie jest wymieniony na liście 3D ani 2D.

Wymiary zostały utworzone poprzez kliknięcie na linię środkową szkicu. Zwykle symbol pojawia się automatycznie.

W załączeniu migawka mojego szkicu.

Wiem, że symbol można dodać ręcznie, ale i tak na tak podstawowej funkcji SLDWorks mógłby to zrobić poprawnie!

capture-esquisse.jpg
1 polubienie

W rzeczywistości, aby mieć wymiar średnicy, należy ustawić wymiar w następujący sposób:

Najpierw kliknij krawędź, a następnie oś obrotu i przesuń mysz na przeciwną stronę, w której została kliknięta krawędź.

W ten sposób pojawia się symbol Ø.

Zobacz stronę pomocy:

http://help.solidworks.com/2014/french/SolidWorks/sldworks/t_dimensioning_centerlines.htm

Czy używasz funkcji rewolucji?

Symbol średnicy pojawia się w szkicu tylko wtedy, gdy używana jest funkcja obrotu.

Dobrze widziany g.leluyer,

Rzeczywiście, wymiary, o których mowa, znajdują się na szkicu, który nie jest używany w żadnej funkcji.

To profil, na którym się opieram, aby stworzyć całość.

Dziękuję za informacje