Symbol "symetrii" na rysunku

Dzień dobry panom;

Jak umieścić symbol "Symetryczny" na osi rysunku bryły. Wiecie, podwójna czarno-biała flaga?

Nie mogę nawet znaleźć ikony, wyobrażam sobie, że istnieje qd mm! Do tej pory radziłem sobie z blokiem, ale to trochę "hack"!

Dziękuję

Witam

O ile mi wiadomo, nie ma symbolu symetrii i musisz zadowolić się blokiem!

Możemy dodać tolerancję geometryczną, jak pokazano tutaj:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_GTOL.htm

2 polubienia

Cześć @ fpinheiro

Teoretycznie z zasady długa linia, po której następuje krótka. itd............ jest osią symetrii

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/c_example_center_mark_dimensions.htm?id=505881ebb36e4249b36317cacd7d5f07#Pg0

@+ ;-)

Jeśli zależy Ci na tym symbolu, uczyń z niego blok:

_Dans przykład szkicu pomieszczenia, narysuj kształt, który Cię interesuje

_Faite Wstaw/Adnotacje/Obszar kreskowania/Wypełnienie i wybierz opcję "solidny" oraz kolor, który dobrze pasuje do wykonania szachownicy.

_Sélectionnez wszystkie elementy ze szkicu

_Clic bezpośrednio na jednym z elementów "Utwórz blok" pojawi się okno w menedżerze operacji FeatureManager, sprawdź poprawność.

_Le blok pojawia się teraz pod szkicem i można go zapisać, klikając prawym przyciskiem myszy "Zapisz blok".

Od tego momentu w swoich rysunkach możesz łatwo wstawiać ten symbol i zmieniać jego wymiar za pomocą skali.

Witam

Aby odpowiedzieć, utworzyłem wspólny blok płaszczyzny, który wygląda jak symbol symetrii

Oto on

Denis

plan_de_joint.sldblk
1 polubienie

Czy to jest ten, którego szukasz?

Jeśli to wszystko, umieść go w folderze określonym w Narzędzia/Opcje/Lokalizacja pliku/Bloki.

EDIT: Nie oglądałem przed blokiem @dpusel. Jest taki sam, z wyjątkiem koloru szachownicy. Przepraszam.

symetria.sldblk

Ok panowie, dziękuję za odpowiedzi.

Widzę, że wszyscy mamy to samo rozwiązanie, szkoda tylko, że nie ma go na Solid.

@gt22: teoretycznie z zasady długa linia, po której następuje krótkie --> Jest to linia osi i niekoniecznie jest to symetria.

Jeszcze raz dziękuję.

3 polubienia

Witam

W rzeczywistości symbol, który chcesz (flagi nożycowe) nie jest ustandaryzowany. Jest to symbol używany na "starych" planach.

We wszystkich zeszytach rysunków technicznych, takich jak GDI, Memotech itp. Mówią:

Ślad płaszczyzny symetrii musi być reprezentowany na każdym z jej końców przez dwie małe cienkie linie równoległe i prostopadłe do osi.

To od Ciebie zależy, czy naprawdę chcesz z niego korzystać, ale myślę, że dlatego Solidworks go nie ma.