Dzień dobry panom;
Jak umieścić symbol "Symetryczny" na osi rysunku bryły. Wiecie, podwójna czarno-biała flaga?
Nie mogę nawet znaleźć ikony, wyobrażam sobie, że istnieje qd mm! Do tej pory radziłem sobie z blokiem, ale to trochę "hack"!
Dziękuję
Dzień dobry panom;
Jak umieścić symbol "Symetryczny" na osi rysunku bryły. Wiecie, podwójna czarno-biała flaga?
Nie mogę nawet znaleźć ikony, wyobrażam sobie, że istnieje qd mm! Do tej pory radziłem sobie z blokiem, ale to trochę "hack"!
Dziękuję
Witam
O ile mi wiadomo, nie ma symbolu symetrii i musisz zadowolić się blokiem!
Możemy dodać tolerancję geometryczną, jak pokazano tutaj:
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_GTOL.htm
Cześć @ fpinheiro
Teoretycznie z zasady długa linia, po której następuje krótka. itd............ jest osią symetrii
http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/c_example_center_mark_dimensions.htm?id=505881ebb36e4249b36317cacd7d5f07#Pg0
@+ ;-)
Jeśli zależy Ci na tym symbolu, uczyń z niego blok:
_Dans przykład szkicu pomieszczenia, narysuj kształt, który Cię interesuje
_Faite Wstaw/Adnotacje/Obszar kreskowania/Wypełnienie i wybierz opcję "solidny" oraz kolor, który dobrze pasuje do wykonania szachownicy.
_Sélectionnez wszystkie elementy ze szkicu
_Clic bezpośrednio na jednym z elementów "Utwórz blok" pojawi się okno w menedżerze operacji FeatureManager, sprawdź poprawność.
_Le blok pojawia się teraz pod szkicem i można go zapisać, klikając prawym przyciskiem myszy "Zapisz blok".
Od tego momentu w swoich rysunkach możesz łatwo wstawiać ten symbol i zmieniać jego wymiar za pomocą skali.
Witam
Aby odpowiedzieć, utworzyłem wspólny blok płaszczyzny, który wygląda jak symbol symetrii
Oto on
Denis
Czy to jest ten, którego szukasz?
Jeśli to wszystko, umieść go w folderze określonym w Narzędzia/Opcje/Lokalizacja pliku/Bloki.
EDIT: Nie oglądałem przed blokiem @dpusel. Jest taki sam, z wyjątkiem koloru szachownicy. Przepraszam.
Ok panowie, dziękuję za odpowiedzi.
Widzę, że wszyscy mamy to samo rozwiązanie, szkoda tylko, że nie ma go na Solid.
@gt22: teoretycznie z zasady długa linia, po której następuje krótkie --> Jest to linia osi i niekoniecznie jest to symetria.
Jeszcze raz dziękuję.
Witam
W rzeczywistości symbol, który chcesz (flagi nożycowe) nie jest ustandaryzowany. Jest to symbol używany na "starych" planach.
We wszystkich zeszytach rysunków technicznych, takich jak GDI, Memotech itp. Mówią:
Ślad płaszczyzny symetrii musi być reprezentowany na każdym z jej końców przez dwie małe cienkie linie równoległe i prostopadłe do osi.
To od Ciebie zależy, czy naprawdę chcesz z niego korzystać, ale myślę, że dlatego Solidworks go nie ma.