Symetria konstrukcji blachowych

Cze wszystkim 

Chciałbym wiedzieć, jak uzyskać symetrię blachy.

Obecnie na mojej prawej stronie wykonuję:

- Wybór ściany symetrii

- Wstawienie --> symetryczny element...

- , aby zaznaczyć "Obiekty objętościowe - Obiekty powierzchniowe - Osie - Plany - Właściwości niestandardowe

- Wybieram stronę referencyjną

- przelicz na blachę, wstawiam odpowiednią grubość, a także odpowiedni współczynnik K

I nagrywanie

Mój problem polega na tym, że moi programiści do blach nie mają takich samych żeber.

Czy wiesz, gdzie jest błąd.

Pozdrowienia

Witam

Czy możesz zrobić sitodruk z 2 kawałków lub przymocować je, abyśmy mogli zrozumieć, gdzie się przykleja...

Aby wykonać symetryczną blachę, postępuję w ten sposób.

W zespole, w którym znajduje się blacha, wykonuję komponent wstawiany/symetryczny

Wybieram płaszczyznę i pomieszczenie, klikam na następną strzałkę.

W widoku drzewa nowego okna klikam na część, a następnie na utwórz wersję symetryczną.

Następnie naciskam następną strzałkę.

Wybieram opcję utworzenia nowej konfiguracji pochodnej w istniejących plikach.

Nie tworzy to nowej części, a jedynie nową konfigurację.

Więc rozwój jest taki sam.

I tutaj potwierdzam.

A następnie na rysunku cięcia laserowego i gięcia umieściłem adnotację symetryczną 1 + 1.

5 polubień

Witam

Zobacz te samouczki:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PkORV7xn2mY

http://www.lynkoa.com/tutos/cr%C3%A9ation-de-pi%C3%A8ce-sym%C3%A9trique

http://www.lynkoa.com/store/fr/les-differentes-symetries-danssolidworks.html

2 polubienia

Czy promień jest taki sam???

1 polubienie

@sbadenis: Wadą jest to, że część zależy od montażu i dlatego trudno ją ponownie wykorzystać w innym miejscu.

Przymierzyłem prostą część z SW15: nie ma problemu.

Witam

@stefbeno,  nie, ćwiczę dokładnie w ten sam sposób, tworzę zespół, wykonuję symetrię części, używając jako płaszczyzny symowej płaszczyzny mojej części w nie zespołu, zapisuję część, aby zachować nową konfigurację, a następnie zamykam zespół bez zapisywania go.,  Ponadto istnieje zaleta  , jeśli potrzebujesz planu części, wystarczy odzyskać oryginalny plan, wskazać część symetryczną i zmienić konfigurację.

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

W przeciwnym razie robię to w samym pokoju. Tworzę swoje dzieło, a następnie tworzę symetryczny gonfig i w tej konfiguracji wybieram stronę mojego utworu i tworzę sym bez łączenia ciał i usuwam materiał z mojego arcydzieła i tam mam swoje dwie wersje.

Bonour,

@manu67 tak, to też działa, ale  robiąc to w ten sposób, nie możesz uzyskać planu oryginalnej  części, aby utworzyć plan symetryczny. To duża zaleta powyższej metody.

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Nie znałem tego sposobu robienia rzeczy "tego sbadenis"; Właśnie go przetestowałem i działa niesamowicie. Zamierzam z niego korzystać od teraz. DZIĘKUJĘ

Małe wyjaśnienie, czasami zdarza mi się zrobić fałszywy zespół, aby utworzyć symetryczną część z pochodną konfiguracją, a następnie usunąć zespół, w którym utworzyłem konfigurację i nie ma obaw, że symetryczna część dobrze się aktualizuje

1 polubienie

@sbadenis : tak, to jest to, co wyjaśniam powyżej.

1 polubienie

Zrobiłem to samo i po prostu trochę majstruję przy konfiguracjach, aby mieć je osobno. Ponieważ sym jest w domyślnym, umieszczam się w konfiguracji sym i tworzę nowy sym i usuwam ten domyślny, ponieważ są one dobrze oddzielone.

W przypadku Manu67 tak, tworzy pochodną konfigurację, a nie konfigurację, ale to samo w sobie nie jest dla mnie denerwujące.

1 polubienie

Witam,  Dziękuję PL za linki do tutoriali. Jest nie tylko bardzo przejrzysty, ale także bardzo prosty do naśladowania. Myślę, że Claow i każdy, kto ma ten sam problem, będzie musiał postępować zgodnie z samouczkiem.