Symetria płaszczyzny przez płaszczyznę [SW]

Cze wszystkim 

Chciałbym stworzyć płaszczyznę, która jest symetryczna do utworzonej płaszczyzny (Plan 1), w porównaniu do płaszczyzny podstawowej (Plan XY). 

Funkcja symetrii nie działa.

Narzędzie do tworzenia warstw nie zezwala na bezpośrednie odbicie lustrzane. 

Masz pomysł? 

Dziękuję!

Bastien

Witam

Po wybraniu płaszczyzny, którą chcesz odbić w lustrze, funkcja symetrii nie aktywuje się?

Witam 

Nie i w tym tkwi problem. Mam wrażenie, że funkcja symetrii przyjmuje tylko funkcje lub ciała, a nie elementy geometryczne. 

Zrobić powierzchnię zamiast płaszczyzny? Działa jak płaszczyzna i przynajmniej funkcja symetrii będzie działać!

Cześć @ Bastien

Dlaczego warto symetryzować plan

szkic, część, złożenie, funkcja.................... OK

Ale plan jest przesunięty pod względem wysokości, kąta itp. lub umieść go tam, gdzie chcesz, za pomocą linii i innego ref

@+

3 polubienia

Utwórz ukryty szkic na pierwszym planie i powinno działać

1 polubienie

Czy Twój pierwszy plan jest ograniczony odległością od planu XY?

Jeśli tak, wykonaj następujące kroki:

_Double kliknij funkcję plan1 > pojawi się wymiar

_Clic Bezpośrednio w wymiarze planu 1 "Wartości linków", nadaj mu nazwę taką jak "Plan odległości", a następnie kliknij "OK"

_Création drugą płaszczyznę w przeciwnym kierunku, a następnie zatwierdź za pomocą dowolnego wymiaru

_Double kliknij funkcję plan2 > pojawi się wymiar

_Clic Bezpośrednio na wymiarze planu 2 "Wartości linków" wybierz wartość "Plan odległości" z listy i kliknij "OK"

Po prostu linia konstrukcyjna z punktem środkowym na płaszczyźnie symetrii, stałym punktem na płaszczyźnie, która ma być symetryczna, a następnie tworzymy nową płaszczyznę w drugim punkcie linii!

sw02.png
2 polubienia

No więc skupiłem się na funkcji, która ma być symetryczna, a nie na planie. Wiem jednak, że w niektórych programach można zrobić taką symetrię obiektów geometrycznych, podobno na SW jest to bardziej skomplikowane.

W każdym razie dziękuję wszystkim!

Tak, potwierdzam, że na Creo jest to możliwe

Tak, ustal symetrię odniesienia płaszczyzny, która ma być symetryczna, jak punkt, za pomocą którego tworzysz swój plan.

Pozdrowienia