Symetria części

Witam

Właśnie stworzyłem nieco skomplikowaną część (kilka wytłoczeń i usuwania materiału), jest to część prosta. Teraz muszę narysować lewy kawałek, czy mamy proste rozwiązanie, aby to zrobić? W przeciwnym razie skopiuję tę część, wezmę każdą z funkcji i zmienię położenie szkiców.

Dziękuję za cenne rady

Witam

Jest na to bardzo proste rozwiązanie!

Na oryginalnej części (po prawej) naciśnij Wstaw/Część symetryczna.

Zostanie otwarta nowa część z oknem dialogowym w Menedżerze operacji. Wybierz, co chcesz odzyskać i zweryfikować.

Masz swoją symetryczną część połączoną z oryginalną. Każda ewolucja prawego pionka znajdzie się na lewej.

10 polubień
Nie zapomnij wybrać powierzchni przed wstawieniem części!
7 polubień

Dokładny @.PL i płaszczyzna odniesienia, a nie powierzchnia!

4 polubienia

Dodatkowe informacje: Jeśli jest to blacha, musisz mieć twarz i plan. I kopia ciała.

4 polubienia

Witam

@benoit.lf i @pl podały metodę tworzenia nowego utworu.

Jeśli chcesz stworzyć symetryczną konfigurację wspomnianej części, musisz wykonać następujące kroki:

view1-utwórz część i umieść ją w zespole (tutaj utworzyłem wirtualną część w złożeniu)

view2 - odbicie lustrzane zespołu poprzez wybranie powierzchni odniesienia i części oraz -->

view3-select 'utwórz symetryczną wersję, a następnie -->

view4-select 'Utwórz nową konfigurację pochodną...) następnie -->

view5 - Nie musisz wybierać, co chcesz skopiować w części symetrycznej, ponieważ w rzeczywistości jest to ta sama część i sprawdzasz poprawność

view6 - widzimy folder 'Function Symmetrical Components' w oryginalnej części, możemy użyć części symetrycznej, aktywując konfigurację pochodną 'DefaultSymmetry'

Miłego dnia.

6vues.pdf
7 polubień

Doskonałe @FLOP1, myślę, że to rozwiązanie nie jest zbyt dobrze znane użytkownikom. Czy się mylę? ;-)

1 polubienie

Witam

Metodą @FLOP1 jest ta, której używamy.

Nawet jeśli w większości przypadków wolimy przerysować części symetryczne, ponieważ ich rysowanie jest często trudniejsze i nie mają one już żadnego połączenia.

Następnie możemy sprawdzić symetrię za pomocą funkcji "Oceń" i "Sprawdź symetrię".

2 polubienia

@Flop1 Dobry do tutoriala z pdf widok w odpowiedni sposób ;)

+1 do pierwszego samouczka na flopie 1!

=)

To wszystko, zrobione, stworzyłem samouczek.

jest TUTAJ

@flop1 przepraszam, nie widzę 

Nie skonfigurowano ani nie znaleziono strony CMS 404.

Witam

Dziękuję za rozwiązania, ale jeszcze wrócę do 1 propozycji: Insertion/Symmetrical part. Nie mogę znaleźć tej funkcji, w menu wstawiania mam system powtórzeń lub partię. Nie funkcja części symetrycznej.

Proszę sprecyzować.

Witam

która to wersja oprogramowania?

Rozwiązałem swój problem, polegał on po prostu na wybraniu powierzchni lub geometrii odniesienia przed wykonaniem wstawienia. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.