Rysowanie symetrii

Witam

Mam ramy blaszane w montażu, zrobiłem odpowiednie rysunki, ale teraz muszę zrobić ich symetrię.

Do montażu nie martw się, po prostu muszę zrobić symetrię.

Z drugiej strony, aby uniknąć konieczności całkowitego przerabiania rysunku, czy nie ma sposobu na uzyskanie symetrii starego mep?

Zaoszczędziłoby mi to dużo czasu.

1 polubienie

Niestety, obawiam się, że nie masz wyboru. Te 2 monety mają różne identyfikatory, więc kursy nie będą podążać.

Z drugiej strony, aby zaoszczędzić trochę czasu, możesz aktywować opcje funkcji symetrii, w szczególności przywrócenie wymiarów oryginału (co z pewnością już zrobiłeś!!). Zobacz obraz

screenshot416.jpg
4 polubienia

Tak, te 2 zestawy nie mają tego samego identyfikatora.

Właśnie dlatego chciałem na przykład zrobić symetrię pierwszego rysunku na drugim arkuszu.

Dołączam do posła do Parlamentu Europejskiego, aby zrealizować tę pracę.

Wiedząc, że rysunki tego typu są symetryczne, mam ich bardzo dużo!

mep.png

Witam!

Osobiście, gdy mam problem z rysunkiem, przeciskam go bezpośrednio... Nie jest to zbyt katolickie rozwiązanie, ale w zasadzie rejestruję swojego posła do PE w .dwg i pracuję na Autocadzie... Fakt, że wszystkie żebra idą od MEP do montażu, może być bardzo dobry, ale czasami... Jak ciężkie (żeby nie powiedzieć s****) !!

PS: możesz też kopiować i wklejać, działa to w obie strony, z Solidworks do Autocad i z Autocad do Solidworks.

Cdt

Joss

2 polubienia

Tak, zrozumiałem twoją prośbę. Moja odpowiedź pozostaje więc taka sama. Ja też spędziłem godziny na robieniu symetrycznych ujęć...   ;(

2 polubienia

Duplikat, przepraszam :x

1 polubienie

Mój poseł do PE jest w porządku, żebra są bardzo dobre, ale obawiam się, że chcę wziąć posła, do którego dołączyłem, i uczynić go symetrycznym, tak prosto, jak to tylko możliwe.

1 polubienie

jeśli maksymalna liczba wymiarów pochodzi z modelu 3D (za pomocą funkcji "obiekty modelu"), możesz utworzyć kopię swojego MEP i zmienić w nim część (według pliku / otwarcia / odniesień)

Jeśli twoja symetria jest dobrze wykonana, a twój symetryczny element przyjmuje elementy oryginału (jak powiedział Benoit.LF ), nie powinieneś mieć zbyt wiele pracy.

W przeciwnym razie musisz zrobić to wszystko od nowa. :(

2 polubienia

@Pascal,

Zrobiłem test powrotu do oryginalnego rysunku poprzez zmianę orientacji odniesienia do części symetrycznej i to w ogóle nie pomaga (przynajmniej dla wymiarów z 3D)! Pomimo powiązania między oryginalną częścią a częścią symetrii (przez opcje symetrii), Wszystkie żebra stają się chwiejne! Jest jednak bałagan!

1 polubienie

Zapomnieliśmy o funkcji "zamień model", która jest nową funkcją Solidworks (pojawiła się w 2014 roku)

W narzędziach jest więc podmień model, spróbuj, a zobaczysz, że w tym przypadku jest prawie idealny =)

Oczywiście, moi posłowie do PE byli oceniani całkowicie ręcznie.

Więc albo wszystko naprawię, albo przejdę przez wymianę modelu!

W każdym razie dziękuję za pomysły i życzę miłego weekendu

Idź na bluesa!!!

3 polubienia

@Bart, pomimo tej nowej wersji z 2014 roku (która może być tylko przyciskiem!), spróbuj, w 2013 roku wydaje się, że to nie działa.

1 polubienie

W narzędziach jest więc podmień model, spróbuj, a zobaczysz, że w tym przypadku jest prawie idealny =)

Jestem jeszcze w 2013 roku, nie wiedziałem o tym stanowisku.

Być może został stworzony na potrzeby tego przypadku...

Zrobiłem test wznowienia oryginalnego rysunku poprzez zmianę orientacji odniesienia do części symetrycznej i wcale to nie pomaga (przynajmniej dla wymiarów z 3D)

Wszystko zależy od ilości i rodzaju wymiarów importowanych z modelu. Jeśli większość z nich pochodzi z 3D, wszystko, co musisz zrobić, to zaimportować je i umieścić w nowym MEP.

Wymiary utworzone w planie zawsze tracą swoje odniesienia, ale można je mniej lub bardziej łatwo połączyć.

4 polubienia

Więc zgadzamy się @Pascal! :)

2 polubienia

Więc zgadzamy się @Pascal! :)

Tak, zgadzamy się ;)

Ogranicza nieco manipulację wymiarami i unika rozpoczynania płaszczyzny od zera, ale nie tworzy idealnej symetrii płaszczyzny, wręcz przeciwnie.

To jest punkt tego oprogramowania.

@Bart:

Czy może nam Pan przedstawić surowy plan z tej nowej funkcji, abyśmy mogli ocenić jego skuteczność?

(dla spóźnialskich, którzy jeszcze nie przeszli na SW 2014)

2 polubienia

Tak, przepraszam, zapomniałem wspomnieć, że byłem w 2014 roku

Oto mep stworzony za pomocą tej funkcji, zostawiłem go tak jak jest, abyś zdał sobie sprawę z tego, co trzeba jeszcze zmodyfikować, aby było na górze :p

new_mep.png
1 polubienie

A oto ten mały guziczek z klapką =)

bouton.png

Niezła ewolucja: 2014-1998 = 16 lat na guzik, czapki z głów!

;D

2 polubienia

Oto mep stworzony za pomocą tej funkcji, zostawiłem go tak jak jest, abyś zdał sobie sprawę z tego, co trzeba jeszcze zmodyfikować, aby było na górze :p

Dziękuję ;)

1 polubienie