Powrót z moimi nierozwiązywalnymi problemami, które są tylko problemami dla mnie
Chcę symetryzować szkic, ale zachowując wszystkie wymiary i relacje jego elementów, wszystkie na tej samej płaszczyźnie frontowej, a przede wszystkim tę samą normalność. Próbowałem różnych sposobów, ale nie mogę dostać tego, czego chcę. Udaje mi się zachować symetrię, zachowując szanse i relacje, ale normalność jest odwrócona...
Czy istnieje metoda, która nie wymaga ode mnie tworzenia nowego planu?
Rezultat jest dokładnie taki, jakbym narysował szkic na odwrót na przedniej płaszczyźnie.
Ważnym szczegółem jest to, że ten symetryczny szkic zostanie dodany. W rzeczywistości jest pochodna, ale musi być unikalna i niezależna. Celem jest narysowanie szkicu, który symetryzuję, a następnie usamodzielniam, aby mieć wspólny (odwrócony) kształt jako podstawę do pracy i dodać otwory i inne małe wariacje konturu.
Dziękuję.
Gdybym tylko mógł po prostu skopiować/wkleić z odwróceniem normalnego ze skopiowanych bytów...
Musisz utworzyć blok szkicu. Następnie kopiujemy ten blok do drugiego otwartego szkicu na tej samej płaszczyźnie podpory, a następnie symetryzujemy blok. Zmiany wprowadzone w pierwszym bloku zostaną przeniesione do drugiego, ale zachowasz niezależność szkiców, aby dodać inne kształty poza blokami. Nie wahaj się mi powiedzieć, jeśli nie jest to do końca jasne w wyjaśnieniu...
Dodam więc, aby w pełni zaspokoić swoją potrzebę, że po wysymulowaniu bloku bez kopiowania , rozsadzam go! Powoduje to usunięcie bloku przy jednoczesnym pozostawieniu symetrycznego szkicu (i tylko jego) w pozycji na oryginalnej płaszczyźnie oraz ponowne pojawienie się wszystkich relacji i wymiarów (których nie widzimy już w bloku). Jakbym to tak narysował!
Proste, szybkie, skuteczne. Jest idealny! Czy jesteś moim superbohaterem @Silver_Surfer
Uwaga: Jedynym małym minusem jest to, że cytaty " ślizgają się " lub nie podążają za stroną oceny. Jednostki są obracane, ale nie cudzysłowy, więc bcp przecinają się. Na przykład wymiar netto nachylony w prawo nie przechyli się w lewo, więc musisz przesunąć ręcznie, aby go wyczyścić. Jest to tylko problem wizualny i bardzo mała wada w porównaniu z zaoszczędzonym czasem.
Witam Trochę się spóźniłem, ale czy próbowałeś szkicowania dynamicznego? Podstawowy ogólny kształt w pierwszym dziele nie ulegnie zmianie, wszelkie modyfikacje na jednym z 2 szkiców nie będą miały wpływu na drugi (dodanie, odczepienie,...)
Witam @Le_Bidule wszystkie dobre rady zawsze warto przyjąć. Dziękuję.
Ryzykując, że zabrzmię jak noob, przegapiłem dynamiczne szkice. Nie wiem nawet, gdzie go znaleźć. Chcę szczegółów.
Cóż, rozumiesz, nie próbowałem szkiców dynamicznych. Jeśli jednak czytam między wierszami, wydaje się to sugerować, że oryginał pozostaje w tym samym pokoju. Walka jest gwarantowana.
W przypadku, który dotyczy mnie powyżej, chciałem mieć 2 oddzielne PRT. W przypadku 2 konfiguracji prawej i lewej w tej samej, pozostawiając w stanie nieusuniętym tylko funkcje powiązane z pożądaną stroną, jeśli przełączę stan szkicu referencyjnego, symetria zostanie koniecznie usunięta, prawda?
Pomysł, aby sprawdzić, czy pasuje do Twojego projektu. 1/ Po zakończeniu esq skopiuj go do tego samego planu, więc utwórz nowy esq w menedżerze funkcji 2/ W każdym ESQ umieszczasz przeciwną symetrię jako linię konstrukcyjną 3/ Wykonaj 2 wyciągnięcia (np. lub więcej), jedno (lub +) dla każdego szkicu, aby można było wprowadzić wartość wyciągnięcia przez wyciągnięcie itp. 4/ W menadżerze cfg wykonaj 2 konfiguracje pochodne (lub więcej jeśli chcesz) 5/ Skonfiguruj funkcje ekstruzji Mam nadzieję, że pomoże Ci to posunąć się naprzód z Twoim projektem