Pracując dużo w domu, chciałbym wiedzieć, czy kiedy dotrę do pracy, istnieje sposób na zsynchronizowanie folderu planu Solidworks na moim laptopie z folderem na mojej stacji roboczej.
Z góry dziękuję ;)
Edit: Nie mam EPDM Jestem w wersji standardowej 2014
Wiem, że w systemie Windows jest funkcja synchronizacji.
Być może, jeśli zezwolisz na udostępnianie folderu na laptopie i zsynchronizujesz ten folder z folderem na telefonie stacjonarnym, folder na telefonie stacjonarnym zostanie zaktualizowany, gdy laptop będzie podłączony do tej samej sieci co telefon stacjonarny. (Nie wiem, czy mam jasność:( )
Nigdy nie korzystałem z tej funkcji, po prostu wiem, że istnieje.
Być może będziesz musiał ustawić folder swojego laptopa jako dysk sieciowy, aby działał.
Kiedy rysuję w biurze, chciałbym, aby ujęcia były zsynchronizowane, aby miały te same na moim laptopie i na odwrót! Kiedy docieram do biura, podłączam laptopa, który synchronizuje się z folderem na pulpicie.
Jeśli dobrze zrozumiałem, pliki offline działają tylko w jednym kierunku, prawda?
Doc, jeśli podsumuję, muszę przejść do komputera stacjonarnego, przełączyć folder planu, który znajduje się na serwerze, w tryb offline, a następnie nadal na komputerze stacjonarnym, pobrać folder planu na moim laptopie i również przejść w tryb offline?
Nie muszę nic robić na telefonie komórkowym, więc?
A synchronizacja zajmie miejsce na moim dysku twardym? Jeśli tak, to tyle, co rozmiar początkowego pliku?
Przepraszam Bart, ale nigdy nie testowałem synchronizacji przez ten folder, więc najlepiej byłoby przetestować, umieszczając w nim plik i próbując otworzyć go za pomocą innej stacji roboczej
Pytanie beta, ilu rysowników korzystało z folderu planu serwera i zmodyfikowało go?
Jeśli tak, najłatwiej jest popracować na dysku laptopa i zsynchronizować serwer na laptopie.
Jeśli inni zmodyfikują serwer, synchronizacja może nadpisać ich pracę, którą wykonali podczas Twojej nieobecności (kwestia daty, ponieważ najnowsza wersja nadpisuje starą, nie biorąc pod uwagę, czy plik został w międzyczasie zmodyfikowany.
Idea dysku zewnętrznego jest w tym przypadku najbardziej praktyczna, o ile przypisane litery są takie same na laptopie i stałym (kwestia linku w zespołach).
Kiedy pracuję na różnych komputerach (domowym, francuskim biurze, zagranicznym biurze) na wszystkich komputerach mój dysk ma tę samą literę (np. J: ) i rezerwuję tę literę na wszystkich komputerach i 3 sieciach.
następnie poprzez synchronizację na serwerze NAS w celu wykonania kopii zapasowej (ten sam typ serwera NAS w strefie 3) pozwala to koledze na konsultacje.
Teraz jestem jedyną osobą, która korzysta z solidworks, więc nikt nie zmienia moich planów bez mojej wiedzy.
Czy we właściwości solidworks jest zaznaczone zarządzanie wieloma stacjami roboczymi?