System korbowodów do synchronizacji 2 ruchów

Witam

Jestem nowy. Więc szybko się przedstawię (nie mogłem znaleźć sekcji Prezentacja na tym forum), mam na imię Justin. Jestem inżynierem, ale w innej dziedzinie niż mechanika. Zaczynam przygodę z CAD jako amator.

Chcę zrobić mebel (stolik kawowy) z blatem podzielonym na dwie części (p1 i p2). Te będą zamontowane na zawiasach (których nie narysowałem). Dzięki temu możliwe będzie otwieranie / zamykanie go w celu przechowywania przedmiotów. Chciałbym ustawić mechanizm za pomocą korbowodów/dźwigni (b1 i b2) w celu zsynchronizowania ruchu otwierania każdej z części (tj. aby kąty a i b były równe niezależnie od położenia tarcz). Pracuję nad realizacją tego mechanizmu. Próbowałem różnych rozwiązań i zawsze dochodziłem do tego samego wniosku: muszę stworzyć 2 przeciwstawne ruchy liniowe (narysowane na czerwono), z równoległą osią nad belką poprzeczną T, w punktach a1 i a2 (mam nadzieję, że to, co mówię, nie jest zbyt rozmyte). Próbowałem z mechanizmem typu krzywka + korbowody, takim jak te, które można znaleźć w systemie zamykania szaf biurowych, ale to nie działa. Możliwe są inne rozwiązania: odwrócone zębatki z zębnikiem między nimi, system kół pasowych z linką, na której jeden z korbowodów byłby zawieszony na górze, a drugi na dole, przy użyciu części, która pozwoliłaby na wyśrodkowanie osi 2 korbowodów itp. Chciałbym jednak pozostać przy systemie korbowodów ze względu na koszty i prostotę wdrożenia. Dodatkowo jestem ograniczony pod względem miejsca, zwłaszcza gdy stolik jest zamknięty.

Czy masz jakieś pomysły na rozwiązanie mojego problemu?

Z góry dziękuję

PS: Załączam 2 zrzuty ekranu: jeden z otwartym stołem, drugi z zamkniętym stołem

captures_decran.zip
1 polubienie

Witam

Dziękuję za prezentację. Istnieje grupa "Kawa z przyjaciółmi", w której możliwe jest poznanie społeczności.

W przypadku twojego systemu korbowodów skłaniałbym się do skorzystania z narzędzia do przedstawiania schematu.

W tym celu należy utworzyć nowy pusty zespół, a następnie rozpocząć przedstawienie schematyczne.

To narzędzie pozwala symulować ruchy, takie jak zawiasy.

Można związać i zwymiarować szkic.

Następnie umożliwia wyciągnięcie kształtów, aby uzyskać schemat zawiasu do dopracowania.

Krótki filmik wyjaśniający: https://www.youtube.com/watch?v=Owgbt10Cx1g

Edycja: Dlaczego nie przejść przez rowek, który poprowadzi twój sprzęt za pomocą łożysk kulkowych? (Nie studiowałem tej sztuczki)

5 polubień

A dlaczego nie mechanizm z kołami zębatymi?

1 polubienie

Jeśli oba zawiasy mają się otworzyć w tym samym czasie, wymagany jest system linowy.

Albo ośrodek, ale bardziej skomplikowany do wdrożenia...

Witam

QQC, taki jak ten, zobacz animację ograniczeń

I tak, musisz zostawić to wolne na swoich czerwonych osiach (przemieszczenie)

mvt.mp4
8 polubień

@franck.ceroux

Czy masz plik CAD, który możesz mi dostarczyć. Przedstawiony przez Ciebie mechanizm zdaje się rozwiązywać mój problem. Próbowałem jednak odtworzyć to w Solidworks, ale nie mogę uzyskać poprawnej kinematyki.

@Bart

Dziękuję za odpowiedź. Byłem już zaznajomiony z tą funkcją i widziałem ten film wcześniej. Tutaj wolałem zamieścić zrzut ekranu mojego zespołu, aby lepiej zobrazować jego różne elementy.

Dziękuję pozostałym za odpowiedź.

Witam załącznik SW 2015.

To tylko schemat, który będzie musiał zoptymalizować ramiona dźwigni i punkty obrotu.  

rep_shematique.sldasm