Mechaniczny właz z systemem zamykania

Cześć wszystkim

Zazwyczaj zamieszczam pytania dotyczące oprogramowania CAD. Ale dzisiaj jest to problem mechaniczny, który mnie sprowadza.

Obecnie projektuję właz rewizyjny serwisowy. Mam sprężynę gazową, która pomaga w otwieraniu i amortyzuje zamykanie. Na tym włazie 2 nadgarstki spawalniczymi, tak że technik podchodzi do podparcia się i w ten sposób schodzi po drabinie. Chcę zaprojektować system mechaniczny, który blokuje mój właz w pozycji otwartej (90°) bez utrudniania dostępu do włazu (dostęp jest z prawej strony).

Załączam wydruk sitodrukowy.

Jakieś pomysły, które możesz mi zaproponować?

Jakieś pomysły, które możesz mi zaoferować?

trappe1.pdf

Dlaczego podnośnik nie może być używany jako uchwyt?

Trochę jak na bagażnikach samochodowych

1 polubienie

Witam

System tego typu, ale pionowy? Operator naciska "trójkąt", aby oczyścić właz. Bezpieczniejsza konstrukcja jest oczywiście zalecana ;) 

@Bart, bo operator opiera się na nadgarstkach, aby zejść, ale w przypadku bagażnika samochodu to wysiłek użytkownika obniża bagażnik

Migałby 2 cylindrami z każdej strony i byłby zamykany, aby utrzymać ciężar technika. Z tym, że prawa strona nie może być zasłonięta, a pojedynczy cylinder nie wystarczyłby do utrzymania ciężaru technika + włazu.

Dodatkowe informacje:

Właz ma wymiary 1200x755x5, waży ok. 18 kg i jest wykonany z aluminium.

Dodanie podpórki z boku sprężyny gazowej lub zamykanego kompasu może zablokować właz. Pozostawiając dostęp po prawej stronie.

Edycja: tym razem w stylu maski samochodu!!

1 polubienie

Aurélien: Podoba mi się ten system. Tylko nic nie można postawić pionowo, przynajmniej po zamknięciu włazu platforma nie może mieć żadnych przeszkód. (Poziom 0 wszędzie)

Co masz na myśli mówiąc o "bezpieczniejszym projektowaniu"?

Jestem oczywiście otwarty na wszelkie rady w zakresie projektowania.

Oops... Kliknąłem "ta odpowiedź rozwiązała mój problem" bez zamiaru :-s

Jak cofnąć rozwiązanie problemu?

opiep27: Pomysł z podpórką nie jest zły, tylko obawiam się, że ciężar technika sprawi, że klapa wygina się na drugą stronę (biorąc pod uwagę długą długość).

Witam

Zdejmując kajdanki z trapera i kładąc je na drabinie w wysuwany sposób?

Witaj Frédéric.

Pomysł nie jest zły, pasowałby mi idealnie, nie ma potrzeby wymiarowania systemu zamykania, ale wydaje mi się niezbyt uspokajający.

System, który można schować na aluminiowej drabinie. Nadgarstki muszą mieć przedłużenie większe niż jeden metr.

Kolejnym problemem jest przechowywanie nadgarstków ? Może pod klapą.

Trudno mi sobie wyobrazić ten system, ale podoba mi się ten pomysł.

trappe.png

Przesuwała się po drabinie i wykonując obrót nadgarstka o 1/4, blokowała ją w pozycji górnej.

Okrągły nadgarstek, który przesuwałby się po łuku koła, otwór w łuku koła umożliwiałby przejście osi, która obracając nadgarstek blokuje wszystko i jest łatwa do odblokowania.

Nie wiem, czy udało mi się tam bardzo jasno wyrazić...

Edit: w zasadzie taka sama ilość jak w przypadku kanalizacji.

1 polubienie

Czy można mieć schemat? Pierwsza część jest przejrzysta, z drugą mam trochę więcej problemów z wizualizacją.

Czy to jest trochę jaśniejsze?

Pierwszy, który śmieje się z powodu rysunku, płaci za aperitif!

sans_titre.png
2 polubienia

@ Fred Nie żartuję, ale jestem gotów wypić aperitif

niełatwo zrobić podniesioną rękę za pomocą myszy ;-))

2 polubienia

@ santino

Twoja analiza rozkłada się na problem X

Klapa, która nie może działać pod wpływem ciężaru, który po niej przejdzie

z 2 twardymi i otwartymi punktami, które muszą być z możliwością zablokowania

Bezpieczeństwo badota, aby nie wpadł do otworu w łańcuchu tralkowym

Dostęp do pierwszego szczebla drabiny

Dodanie sekcji przesuwanej drabiny pod włazem, która spoczywałaby na istniejącej drabinie, pozwoliłoby na zablokowanie włazu podczas otwierania i ułatwiłoby zejście pracownikowi

Funkcja podnośników powinna być wykorzystywana tylko do otwierania i zamykania włazu, ale przede wszystkim bez zabezpieczenia przed otwarciem

który + polega na położeniu tego włazu i nadgarstkach, których się trzymamy, aby zejść w dół, więc wciągamy zamknięcie, dlatego myślę, że potrzebujemy sztywnego blokowania tego włazu

To sztywne blokowanie można wykonać za pomocą mini drabiny, która byłaby umieszczona na górnych szczeblach drabiny zjazdowej za pomocą stałego suwaka pod włazem, dzięki czemu właz jest otwarty bez wysiłku na  lub podnośniku

To jest moja podstawowa idea

@+ ;-))

1 polubienie