Hamowany pionowy system prowadnic liniowych

Witam

W ramach projektu poszukuję dostawcy pionowych systemów prowadnic liniowych, ale proces ten zostałby spowolniony. Pozwól, że wyjaśnię.

W ramach projektu:

Muszę przesunąć blaszaną skrzynię (około 500 x 350 x 100) przewożącą sprzęt, o łącznej wadze około 5 Kg, w pionie, po skoku około 400 mm

Ale muszę być w stanie zatrzymać go na dowolnym poziomie, nie upadając pod jego ciężarem, stąd pomysł hamowania...

Ruch musi być elastyczny, całość można obsługiwać ręcznie

Czy ktoś coś takiego zaprojektował? A może zna dostawcę?

Dziękuję

2 koła pasowe, jeden łańcuch

Pudełko 5 kg z jednej strony

przeciwwaga o wadze 5 kg po drugiej stronie łańcucha

jeśli waga pozostaje = istnieje równowaga

Hamulec kontaktowy ograniczający poślizg

Oto mój pomysł na pierwszy szkic

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

Czy ta operacja musi być powtarzalna? Jeśli tak, możesz kupić system otwierania bram garażowych i dostosować go oraz dostosować skok silnika tak, aby poruszał się tylko o 400 mm.

1 polubienie

Witam

Sprężyna gazowa plus system blokujący => zasada tego, co prawie wszyscy mamy pod naszymi krzesłami biurowymi. Brak lub niewielki wysiłek podczas obsługi, pod warunkiem, że wybór cylindra jest dobrze dokonany.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

dziękuję za odpowiedzi, pomysł przeciwwagi, aby sprawdzić, czy uda mi się ją zmieścić w małej przestrzeni, którą mam.... kopać

Klasa A+

Hubert

Do tak niskiej masy użyję trapezowej ze względu na jej nieodwracalność z nakrętką brązową lub nylonową (wystarczy umieścić na jej końcu pokrętło, aby operator mógł je obrócić, nie ma potrzeby blokowania, nieodwracalność wystarczy, jeśli nie jest wystarczająco słaba, a także prowadnica towarzysząca mvt,

Do wyboru wskazówek... prowadnica rolkowa typu Hepco jest dobra, ponieważ można ją łatwo zintegrować z rurą aluminiową lub stalową bez obróbki (ograniczona podkładkami kulowymi).