Witam
Szukam systemu drzwi podnoszonych równolegle, który istniałby w małych wymiarach, tj. 150 mm długości, 15 grubości i 100 wysokości, do podnoszenia obudowy o wadze około 2 kg. Czy istnieje?
Dziękuję!
Witam
Szukam systemu drzwi podnoszonych równolegle, który istniałby w małych wymiarach, tj. 150 mm długości, 15 grubości i 100 wysokości, do podnoszenia obudowy o wadze około 2 kg. Czy istnieje?
Dziękuję!
Równolegle jaki: drzwi zwisają i przesuwają się, czy drzwi mają okrężny ruch translacyjny?
Jaka energia jest dostępna?
Jakie zabezpieczenia są potrzebne?
Jaki jest rozmiar całości?
Dostępne w całości od ręki, nie sądzę, żeby istniała.
Widziane z boku drzwi mają ruch obrotowy w dół i do góry, pozostając pionowe, widziane z przodu, przesunięcie w górę. Klamka na drzwiach umożliwia ich podnoszenie i opuszczanie, o ile są zablokowane w wysokiej pozycji. Drzwi osadzone są w kostce brukowej o wysokości 400 mm, długości 300 mm (przód), szerokości 150 mm (boki, na których zamocowany jest system zamykania) i grubości nieco mniejszej niż 2 mm, jest to blacha gięta.
Potrzebujesz więc tylko 2 korbowodów i małej sprężyny gazowej...
Za pomocą 2 korbowodów drzwi się obracają , prawda? Chcę, aby moje drzwi nie obracały się na sobie, podczas ruchu pozostają pionowo proste (patrz schemat). Myślę, że potrzebuję mechanizmu 4-prętowego, aby mieć 2 osie (tę przymocowaną do drzwi i tę na części stałej), które pozostają równoległe.
Witam
W twojej obecnej odpowiedzi nie ma żadnego schematu.
Kiedy powiedziałem 2 korbowody, to rzeczywiście z każdej strony ma równoległobok.
Wygląda na to, że to w miniaturze jest chyba prostsze, na tym prawdopodobnie jest układ ze sprężyną lub inną w sobie:
https://www.blum.com/fr/fr/products/liftsystems/aventos-hl/programme/
Ok, 2 ogniwa na stronę, jeśli naprawię 2 końce w tej samej odległości między 2 ogniwami, powinno to utrzymać drzwi prosto podczas ruchu, ale jak mogę to wszystko zwymiarować za pomocą mecha , aby najpierw zrobić to w CAD?
Dziękuję
System Blum pozwala przede wszystkim na to, aby kompaktowy mechanizm znajdował się w pozycji zamkniętej, a mechanizm ukryty w pozycji zamkniętej.
Jeśli masz taką samą potrzebę, będzie to skomplikowane, możesz udać się do Pinet (na przykład).
W przypadku projektu zależy to od środowiska (T°, pył), pożądanego renderingu (projekt rolniczy lub konsumencki), jeśli produkujesz na miejscu, Twoich preferencji produkcyjnych (dostępne materiały).
Czy jest to nauka osobista (studencka?) czy zawodowa?
Profesjonalny, przy projektowaniu mówię głównie o mechanice ogólnej, obliczaniu odległości układu 4-osiowego w zależności od początkowego/końcowego położenia drzwi oraz położenia moich mocowań (drzwi i część stała). Środowisko wynosi od -10° do 75° (maszyna, która trochę się nagrzewa), Renderowanie systemu jest ukryte i widoczne tylko wtedy, gdy drzwi są otwarte (jak Blum), materiałem będzie prawdopodobnie aluminium.
Nie robię zbyt wielu przerywników filmowych, do tego typu rzeczy rysuję szkic i za pomocą iteracji (generalnie można dość szybko zobaczyć, gdzie dotknąć) znajduję odpowiedni system.
Link do wikipedii jest dobry, rysujesz 2 pozycje drzwi, drzwi, wiesz mniej więcej, gdzie będzie oś prętów.
Jeśli chcesz, aby mechanizm był zamknięty, prawdopodobnie górne ogniwo będzie miało kształt "banana".