Tabela przeglądowa do tłumaczenia

Witam

Obecnie mamy działający model skonfigurowany za pomocą SolidWorks PDM.

Dużo informacji znajduje się na listach rozwijanych, póki co wszystko jest ok.

Jednak nasza coraz bardziej międzynarodowa praca zmusza nas do posiadania dokumentów (głównie nomenklatury) w języku angielskim, podczas gdy cały nasz system list jest zbudowany w języku francuskim.

Więc moje pytanie brzmi, czy na mapie danych PDM można użyć tabeli przeglądowej do wypełnienia nowej zmiennej, która zależy od pierwszej ?

Pozwólcie, że wyjaśnię, obecnie wypełniamy zmienną "PartDesignation" za pomocą rozwijanego menu napędzanego listą (Plate, Imprint, Ejector, ...), chcielibyśmy utworzyć zmienną "PartName", która byłaby wypełniana automatycznie, dzięki tabeli przeglądowej, zgodnie z "PartDesignation".

Przykład, jeśli "PartDesignation"=Footprint, to "PartName"=Cavity

Tabela przeglądowa byłaby po prostu angielskim tłumaczeniem naszych obecnych list.

Widziałem już, że możliwe jest utworzenie listy za pomocą Alias, wydaje się, że działa, ale zmusza nas do posiadania dwóch różnych list i zmusi użytkowników do wyboru z menu rozwijanego dla "PartDesignation" na liście i zrobienia tego samego dla "PartName" z drugą listą z ryzykiem popełnienia błędu:(

Dziękuję za przeczytanie.

Juliański

Witam

W obszarze formuły wejściowej nowego pola możesz wywołać inną zmienną i w ten sposób kontrolować jej wypełnianie (działa tylko w przypadku typu pola edycji, które możesz ustawić jako tylko do odczytu).

Linia odpowiadałaby mniej więcej tak: %PartDesignation(Footprint=Cavity,xxx=yyy )%

Ze swojej strony użyłem Excela i fragmentu kodu VBA do sformatowania linii.

Witam

W pakiecie narzędzi Visiativ myPDMtools znajduje się narzędzie, które umożliwia tworzenie dynamicznych list:

To jest narzędzie DynamicList: https://help.visiativ.com/mypdmtools/2022/fr/DynamicList.html

Możesz testować myPDMtools przez 30 dni: https://www.lynkoa.com/mypdmtools

Miłego dnia

1 polubienie

Cyril.f Dziękuję za propozycję, przetestowałem go i działa idealnie. To rozwiązanie jest opłacalne w przypadku dość krótkiej listy (ponieważ w formule wejściowej jest ograniczona liczba znaków) i nie wymaga dodatkowego narzędzia, takiego jak myPDMtools.

Mamy szczęście, że mamy myPDMtools, na razie używaliśmy tylko docPrinter, nie wykorzystując innych funkcji.

Dziękujemy prossignol za propozycję, która doskonale spełnia naszą prośbę, a przede wszystkim otwiera możliwości łatwego tłumaczenia na inne języki, teraz wszystko, co musisz zrobić, to :)

Życzę miłego dnia i dziękuję za wsparcie.

1 polubienie