Myślę, że zacznę od użycia tabeli strat zagnieceń, wprowadzę wartości z testów maszynowych. To zajmie dużo czasu. Ale było warto, ponieważ czasami bardzo zakłóca produkcję, zwłaszcza w przypadku innych materiałów, takich jak stal nierdzewna.
W przypadku materiałów specjalnych zasada jest taka, aby wyciąć 100mm skrawki na każdą grubość i zmierzyć zewnętrzne boki po zagięciu pod kątem 90°, otrzymujemy 100 - a -b = strata na gięciu
Jestem rysownikiem w firmie zajmującej się składaniem, więc jestem dobrze przygotowany, aby o tym mówić.
Między innymi zajmuję się rysowaniem planów warsztatu poprzez włączanie rozłożonych części, a następnie programowanie różnych maszyn.
Prawdą jest, że na początku konieczne jest połączenie teorii (kursy teoretyczne, różne dokumenty itp.) z praktyką w warsztacie (precyzja maszyn, użycie odpowiednich narzędzi w zależności od różnych przypadków itp.).
Ponieważ Solidworks ma kilka opcji programowania w zależności od sposobu pracy.
Osobiście, po wielu próbach, skończyło się na tym, że użyłem współczynnika K bez żadnego konkretnego składanego stołu. Zwracam szczególną uwagę na grubość mojego elementu, v, którego zamierzam użyć, a tym samym na mój promień gięcia. (Mały stolik dość łatwy do znalezienia na płótnie.)
Przykład: Dla 15/10 używam V 16 mm o promieniu gięcia 2,6 mm i współczynniku K 0,33.