Witam Jestem praktykantem inżynierskim i moją misją jest stworzenie tabeli powierzchni gięcia typu K-factor na SW, ale nie wiedziałem, jak ją dostosować do gwoździ do gięcia, więc skończyło się na tym, że zrobiłem tabelę typu strat przy zginaniu dla kątów (15°, 30° ... 150°,165°)
Swoje wyniki uzupełniłem w ten sposób na SW [ZOBACZ ZDJĘCIE] i mam kilka pytań: Solidworks nie pozwala mi na tworzenie wielu tabel w tym samym Excelu o różnych promieniach, mówi, że muszę mieć wartości promieni we wszystkich tabelach. Czy to normalne? w takim przypadku tworzę plik Excel dla każdej grubości blachy?
Drugie pytanie: po wypełnieniu wartości strat na zakręcie dla kątów (15°, 30° ... 150°, 165°), co zrobi SW, jeśli zginę część, na przykład pod kątem 20°? Zauważyłem, że nadal oblicza utratę zagnieceń, ale nie wiem dokładnie, jak to robi?
Albo to normalne, że potrzebujesz tych samych kolumn od początku do końca. Z drugiej strony możliwe jest wykonanie tabeli szablonów w celu nałożenia promienia lub kilku możliwych promieni w zależności od grubości. Spójrz w ten link, ostatnio załączyłem tabelę szablonów i tabelę tłumienia zginań dla modelu stalowego:
A następnie wybierasz tabelę szablonów w 1, a następnie grubość i promień w 2: