Opierając się na modelu ze znanej książki o mechanice, natknąłem się na zastosowanie podejścia energetycznego, oto dwa stoły, jeden z podwójnymi nożycami, a drugi prosty, praca proponowana przez tę osobę jest bardzo gęsta, ale dobrze obsługiwana. Przez statykę graficzną jest to długie i żmudne, tutaj szybko określamy włożony wysiłek. Pozostaje zarządzać reakcjami w czopach, poprzez symulację Solidworks może dostarczyć szacunków, powiedzmy, w prosty sposób, jak określenie wyboczenia przez Eulera. Z góry dziękuję, miłego dnia.
Jeśli chodzi o określenie działań w różnych ogniwach mechanizmu, statyka graficzna jest prawdopodobnie najodpowiedniejszym rozwiązaniem, jeśli chcesz pozostać w środowisku SolidWorks. Metody energetyczne umożliwiają szybkie odnalezienie zależności wejścia/wyjścia w mechanizmie z punktu widzenia wysiłku. Mogą być one również stosowane do określenia określonego wysiłku wiążącego, pod warunkiem, że uwzględnione są "dobre" podzbiory. I z tego powodu nie jest to prostsze niż użycie statyki.
Jeżeli, po określeniu sił, chodzi o zbadanie nośności na wyboczenie lub zginanie różnych elementów, konieczna jest znajomość ich geometrii, aby korzystać z narzędzi do symulacji elementów skończonych SolidWorks. A w tym przypadku twoje diagramy nie wystarczą...
Jesteś w przypadku multi z podwójnymi nożycami i z mojego punktu widzenia w twoim kinie jest kość, która pojawia się w twoich szkicach SW. (zobacz zestaw)
Jeśli jesteś w przypadku singla z podwójnymi nożyczkami, to jest ok.
Nie dodając nic do uwag @m_blt z mojego najbardziej krytycznego punktu widzenia są osie i ich podpory dla tego typu stołu. Muszą one być przedmiotem szczególnych obliczeń we wszystkich punktach kinematyki.
Idąc za Twoją radą, zakończę moje modelowanie integralne z osiami połączeń czopów i rolkami dla dwóch prowadnic i konstrukcji. Rozumiem, że mój szkic jest niewystarczający, moim pomysłem u podstawy jest zrobienie badania projektowego, aby mieć tutaj instrukcję wyjścia wysokość stołu zgodnie ze skokiem następnego cylindra bez implantacji, co jest już dobrym wejściem, za drugim razem to kierunek mojego podejścia zakotwiczający cylinder będzie najmniej karzący podczas jego cyklu pracy. Na moim pierwszym szkicu obciążenie cylindra jest zmienne w zależności od przejść kinematyki i jest to normalne. Czy możemy nadzorować w symulacji projektowej za pomocą szkicu pilotażowego (z odpowiednimi zaciskami, zgrubnie określić optimum projektowe i maksymalne obciążenie cylindra, aby wybrać odpowiedni cylinder), to jest podstawowe znaczenie mojego pytania, które nie zostało dobrze sformułowane, przyznaję. Dziękuję za uwagi, skończę projekt moich nożyczek i wpłacę zaliczki na forum.
Pozostanę przy prostym, moim celem jest najpierw określenie cylindra dostosowanego do podnoszonego ładunku, chcę znać stosunek między obciążeniem a siłą cylindra. Przechodząc przez symulację projektową na etapie szkicu kinematycznego, jest to możliwe poprzez wybór szkiców lub muszę rozważyć dokończenie całego modelowania elementami blaszanymi i skrzynkowymi w celu usztywnienia całości. Dziękuję za wiadomość i radę.
W modelu jednotonowym myślę, że użycie symulacji SW nie jest najlepszą metodą, ponieważ siła działająca na cylinder nie jest liniowa z dużą siłą na początku i mniejszą w pozycji wysokiej. Więc jeśli chcesz zrobić w PEF, nie będziesz miał bezpośredniego odczytu, a ponadto będziesz musiał wykonać tyle symulacji, ile masz pozycji, jeśli jesteś w symulacji statycznej.
Możesz jednak osiągnąć swoje cele, korzystając z oprogramowania Méca3D firmy @m_blt lub korzystając z załączonego arkusza kalkulacyjnego jako przykładu i dostosowując go, jeśli limity wymiarowe są niewystarczające. Musisz również zwrócić uwagę na CG obciążenia w swoim projekcie, ponieważ nie jest ono (lub nigdy nie znajduje się idealnie pośrodku, zwłaszcza z powodu obciążenia ślizgającego się przez większość czasu.
Kolejną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę, jest to, że nawet jeśli w Twoim przykładzie masz pojedyncze dłuto w pionie, to na swoim szkicu masz stół z wieloma (obok siebie znajdują się dwie nożyczki mono-nożycowe).
Tak więc przy wyborze cylindra stwierdzenie, że jest on hydrauliczny, nie wystarczy, aby projekt zakończył się sukcesem. Jeśli trzymamy się tylko wysiłku i oporu, to wystarczy praca na jednym dłucie. Gdy znasz już wszystkie siły " osi i prętów " możesz przeprowadzić symulację na całym modelu ze wszystkimi częściami, które mają odpowiednią objętość i w ASM, aby zobaczyć w kilku pozycjach siły bliższe rzeczywistości.
Zastosowanie makra daje kolejną możliwość oceny siły siłownika w zależności od obciążenia i położenia systemu podnoszenia stołu. Metoda jest z konieczności oparta na szkicu pilotażowym " Esquisse1 " , którego geometrii i notacji używa. Pozostałe szkice służą tylko do ubierania schematu.
Makro przyjmuje jako dane wejściowe maksymalną i minimalną wysokość stołu (pivot centercenter) oraz liczbę interwałów między tymi skrajnymi położeniami. Dla każdej wysokości tabeli szkic1 jest ponownie oceniany i zwraca odpowiednią długość siłownika. Numeryczne wykorzystanie zadań wirtualnych umożliwia obliczenie stosunku r między obciążeniem P na stole a naciskiem Fv cylindra: r = Fv / P.
Na końcu obliczeń w tabeli wyświetlana jest lista obliczonych wartości. Możliwe jest zapisanie tych wartości w pliku tekstowym (format CSV rozpoznawany przez program Excel) oraz animowanie schematu. Obliczenie sił wiązania byłoby możliwe, kosztem analitycznego badania statycznego i kilku dodatkowych linijek kodu...
Dziękuję, to odpowiada mojej początkowej prośbie, którą wykorzystałem ręcznie, zmieniając modelowanie i przebudowując model, aby zweryfikować narzuconą wartość zadaną, ale nie automatyzację, zarządzając interwałami. Twoja pomoc jest nieoceniona, poświęcę czas na przestudiowanie Twojego makro. Wesołych Świąt. Pozdrowienia.
Zauważyłem problem na obciążeniu cylindra, które nie jest liniowe. Wezmę pod uwagę twój punkt widzenia, dodając środek masy. Dziękuję za wszystkie uwagi i udzielone rady, zarchiwizuję tabelę EXCEL i z niej skorzystam. Pozdrowienia.
Witam @tous Dostępny jest również solidworks motion, który pozwala ocenić w czasie rzeczywistym wytrzymałość cylindrów Na przykład myślę, że przydałoby się studium projektowe (osobiście, nie używam, ścieżki do eksploracji)
Witam Ze swojej strony, oprócz Meca3D czy SW motion, czasami wykonuję szkice statyczności graficznej. W przypadku ekspertyzy czasami stwierdzałem, że " widzenie sił " zwiększa wiarygodność wyników obliczeń wykonanych za pomocą oprogramowania (w przypadku problemów " planowych " lub " quasi-planowych "). Wykonuję te szkice z blokami na rysunku, gdy nie mam części modelowanych w 3D. Załączam studium równowagi kosza
Plik PDF pokazu slajdów prezentującego metodę z filmami
Statyka graficzna zapewnia bezpośredni odczyt wartości dla danej pozycji, jest to bardzo wyraźne w Twoim dokumencie, poprzez skojarzenie wirtualnej pracy (kopiujesz swój szkic z początkowym wymiarem skoku badanego cylindra, usuwasz swój wymiar, przesuwasz się zgodnie z wysokością 1 mm i masz wymiar skoku tej nowej aktualnej pozycji), Następnie, wykonując szkic i wprowadzając wzór, uzyskujesz siłę swojego cylindra; Dziękuję za przykład podnośnika wysięgnika z 3 siłownikami.