Stół do spawania mechanicznego

Witam

Od kilku zbyt długich godzin na próżno próbuję wyregulować tabelę elementów spawanych mechanicznie. Może nie ma rozwiązania , ale może robię to źle, na co mam nadzieję.

Nie mogę łatwo uzyskać długości każdego elementu, która ma być wyświetlana w tabeli powiązanej z moją konstrukcją. Proponowana właściwość "Długość całkowita" jest taka sama dla wszystkich i odpowiada całkowitej długości skumulowanej na wszystkich elementach tego samego profilu, która nie jest interesująca na tym poziomie. Przechodzę więc przez podstawowe obliczenia typu Excel (wystarczy pomnożyć kolumnę ilości przez kolumnę długości dla każdego elementu), ale niegodne oprogramowania w tej cenie, a zwłaszcza nie do pomyślenia w przypadku wielu elementów. Próbowałem też użyć klasycznej nomenklatury, ale nie jest ona rozstrzygająca.

Załączam małe obrazkowe wyjaśnienie

Dziękuję wszystkim za pomoc i oświecenie.

Pierre Mihailović

table_mecanosoudure.pdf

Cześć Pierre 

O ile mi wiadomo, nie jest to możliwe, ponieważ tabele solidworks są uporządkowane według artykułu, a nie według opisu (typu profilu), ale istnieją narzędzia do obciążania i optymalizacji, które prawdopodobnie będą dla Ciebie przydatne,

Jeśli chodzi o procedurę równań, zastanawiam się, dlaczego nie przejść bezpośrednio przez kolumny, a nie pola.? Jest lżejszy. 

To powiedziawszy, proponuję utworzyć kolejną tabelę [opis; długość całkowita] i ukryć identyczne profile, zaoszczędzi Ci to sumowania różnych długości profili ;) 

capture-9.png

Witam i dziękuję Lynk,

Nie przeglądam kolumn tylko dlatego, że narzędzie kolumn jest wyszarzone, a zatem nieaktywne. Mogę tylko przypisywać obliczenia komórka po komórce. Ponadto kopia przyrostowa oferowana przez program Excel w celu rozszerzenia obliczenia na sąsiednie komórki nie działa w tym miejscu.

Podobnie, twórcy SolidWorks nie wydają się uważać za użyteczne integrowanie funkcji SOMPROD, mimo że jest ona tak praktyczna i co byłoby tutaj bardzo interesujące.

Kolejną rzeczą wśród właściwości układu proponowanych dla elementów spawanych mechanicznie są momenty bezwładności, czasy kalkulacji kosztów, tolerancje liniowe bloków..... Wszystkie rzeczy są z pewnością bardzo przydatne, ale nie więcej niż pole rozmiaru, które jest wymagane podczas ich tworzenia. Aby mieć ten parametr, musi on zostać (ponownie) utworzony ręcznie bez ustanawiania jakiegokolwiek powiązania z faktyczną własnością. Znowu nic nie zrozumiałem?

To powiedziawszy, pozostaję przy idei drugiego obrazu, ale pozostaje to ostatecznością.

Dziękuję i życzę miłej niedzieli

Pierre Mihailović

Pierre, aby skorzystać z kolumn na tym poziomie, będziesz musiał wybrać nagłówek kolumny, a nie komórkę, chyba że coś innego uniemożliwia edycję (błąd!?).  

capture_004.png
1 polubienie

Witam ponownie i dziękuję za tę bardzo przydatną uwagę, która wyjaśnia moje obawy.

Rzeczywiście , to, co pokazujesz, jest tym, do czego dążyłem, ale niestety tysiąc razy edycja właściwości kolumny, jak również wszelkich formuł, jest nieaktywna. Zobacz załączony zrzut ekranu. Nie mogę więc pomnożyć kolumny Ilość przez kolumnę Długość

Nie myliłem się więc całkowicie w swoim podejściu, więc prawdopodobnie istnieje podstępny umysł, który niektórzy nazywają błędem. Ustabilizowanie relacji SolidWorks/Excel pozostaje interesującą drogą dla przyszłych aktualizacji.....

Dziękuję i dzień dobry

table_mecanosoudure_suite.pdf

Lynk,

Mała precyzja, moja tabela to nomenklatura mechanicznych części spawalniczych. W podstawowej nomenklaturze to działa..... Ale jaki jest sens tak ograniczonej nomenklatury?????????????????

1 polubienie