Tablica SolidWatch, separator dziesiętny

Witam

Odkąd przeszliśmy na SolidWorks (jak również SolidWatch) 2016, separatorem dziesiętnym w tabelach jest przecinek.

Jest to dla nas problematyczne, ponieważ eksportujemy nasze tabele do Excela w celu przeprowadzenia przekształceń, a separatorem dziesiętnym musiałaby być kropka.

Jak to naprawić? Czy jest to opcja SolidWatch? Opcja SolidWorks?

Dziękuję.

Wersja SolidWorks: 2016 SP3
Wersja SolidWatch: v2016.16.04

Witam

Brak wskazówek w pomocy SolidWatch na ten temat?

Spojrzałem, ale nie zobaczyłem niczego, co by o tym mówiło.

Według mojego kolegi mamy do czynienia z tym problemem od dłuższego czasu, ale nie pamięta, jak go naprawić. Ale przynajmniej musi być możliwy do naprawienia.

Rzeczywiście, nic nie znalazłem.

Być może makro programu Excel może łatwo zmienić przecinek o kropkę.

W przeciwnym razie musisz wysłać zapytanie do pomocy technicznej myCAD, aby dowiedzieć się, czy jest to zamierzone (skłaniam się ku błędowi lub niedopatrzeniu).

Witam

Nie znam Solidwatcha, ale raczej dobrze Excela
czy ponownie zainstalowałeś swój komputer, aby zainstalować oprogramowanie 2016?

W każdym razie w Excelu to okna mają pierwszeństwo przed Excelem pod względem przecinka lub kropki dla separatora dziesiętnego

Aby dokonać modyfikacji (na win 7)
Przejdź do panelu konfiguracji.
Zegar, język i region
Region i język
Zakładka Formatowanie
Dodatkowe ustawienia
i tam znajdujemy symbol dziesiętny
Stawianie kropki zamiast przecinka
uruchom ponownie Excela i zwykle jest dobrze

2 polubienia

Dzięki, ale separatorem Windows jest kropka, a nie przecinek, a problem jest w SolidWorks, a nie w Excelu.

w przeciwnym razie 2. opcja
W Solidworks, opcja

Ogólne

Masz linię, użyj domyślnego symbolu dziesiętnego dla kursów.
Na końcu tego wiersza znajduje się pole, w którym możesz ustawić separator dziesiętny na "."

Nie wiem, czy to zadziała

Rzeczywiście, już to sprawdziłem i jest to również "." (kropka).

Dziękuję.

Otworzyłem również zgłoszenie do pomocy technicznej MyCAD.

Nadal jest dziwnie, bo tutaj działa...

Logicznie rzecz biorąc, powinno to działać
Czy ponownie uruchomiono Solidworks po zmodyfikowaniu konfiguracji?
To pole musi być zaznaczone, więc zwykle używa ustawień regionalnych systemu Windows

Użyj domyślnego symbolu dziesiętnego dla wymiarów:

Używa domyślnego symbolu dziesiętnego systemu operacyjnego do wyświetlania liczb z częściami dziesiętnymi. Aby zastąpić symbol domyślny, wyłącz tę opcję i wprowadź symbol (zwykle kropkę lub przecinek).
Użyj domyślnego ustawienia systemu z Panelu sterowania systemu Windows.

Nie uruchomiłem ponownie, ponieważ system Windows był już z kropką (na zawsze), a opcja była już zaznaczona (Na zawsze również).

W przeciwnym razie, edytując w Excelu po prostu za pomocą CTRL + H, wypełnij jak poniżej:

Kliknij "szukaj wszystkiego" i "zamień wszystko" ;)!

A jak . Pl, możesz również rozpocząć nagrywanie makra tej akcji i mieć odpowiedni kod!

1 polubienie

Tak robiłem to do tej pory, ale i tak byłoby miło, gdybyśmy mogli to zmienić bezpośrednio. W przeciwnym razie stworzę makro, to nie jest dla mnie problem.

W przeciwnym razie próbowałem stworzyć prosty wykres wierceń SolidWorks, a to jest kropka, która jest używana jako separator dziesiętny. Wolałbym więc skłaniać się ku problemowi z SolidWatch.

Szukałem więc z serwisem Axemble.

Okazuje się, że prosta rekonstrukcja "CTRL+Q" polega na zastąpieniu wszystkich przecinków kropkami w tablicach.

Dziękuję