Tabele konfiguracji i rodzin części nie mogą obsługiwać konfiguracji części pochodnych [Rozwiązany]

Witam

Staram się w jak największym stopniu korzystać z tabeli konfiguracji oprogramowania , aby dać moim kolegom przegląd istniejących konfiguracji.

Zauważyłem swój problem na prostej części, w której importowana jest część pochodna. Ta część pochodna ma kilka konfiguracji, z których każda musi być powiązana z konfiguracją, która jest dla nich unikalna w części "matki". Tworzę konfigurację części "głównej" dla każdej konfiguracji części pochodnej, a następnie zapisuję widok tabeli konfiguracji oprogramowania, aby móc uzyskać do niego dostęp później.

Mój problem polega na tym, że gdy ponownie otwieram ten sam widok tabeli konfiguracyjnej, pojawia się komunikat o błędzie "Ta tabela zostanie wyczyszczona, ponieważ skonfigurowane części już nie istnieją", a następnie SolidWorks usuwa tabelę.

EDIT: Problem wydaje się być taki sam z tabelami "rodziny części", wszystkie kolumny sterujące konfiguracją części pochodnej (z $CONFIGURATION@...) znikają po zamknięciu tabeli. Jest to problem, ponieważ tabela rodziny części nie jest już dostępna i nie można wstawić nowej tabeli, więc nie jest już możliwe używanie rodzin części w tym dokumencie.

Załączony film ilustruje problem.

Czy istnieje wyjaśnienie tego zachowania, czy jest to błąd?

Z góry dzięki,

Thibaut

[Rozwiązany]

Po zresetowaniu ustawień SolidWorks, tabela rodziny części funkcjonuje normalnie. Tabela konfiguracyjna SolidWorks kontynuuje usuwanie kolumn konfiguracji części pochodnych, ale po dyskusji z pomocą techniczną, takie zachowanie nie byłoby błędem.

exemple_en_video.mp4

Witam

Nie widzę, gdzie jest to polecenie "edytuj konfiguracje".

Jednak po utworzeniu konfiguracji części macierzystej wszystko, co musisz zrobić, to przejść do części pochodnej w drzewie tworzenia, kliknąć prawym przyciskiem myszy i kliknąć "konfiguruj funkcję", aby wybrać żądaną konfigurację zgodnie z konfiguracją części macierzystej. 

Normalnie powinieneś być w stanie znaleźć swoją kartę konfiguracyjną bez żadnych obaw! 

2022-09-05_09h54_37.png

Dziękuję Charley za odpowiedź,

Efektywnie nie ma problemów z użyciem prawego przycisku myszy - konfiguruj. Problem pojawia się, gdy próbujesz zapisać widok tej tabeli konfiguracyjnej, aby szybko uzyskać do niej dostęp później (przycisk w lewym dolnym rogu okna konfiguracji).

Co więcej, problem jest taki sam w przypadku korzystania z rodzin części. Dodałem do 1 postu opis problemu, a także film , aby dokładniej opisać problem.

Listę parametrów obsługiwanych przez konfiguracje można znaleźć tutaj -> "Opis ustawień rodziny części - 2016 - Pomoc SOLIDWORKS". Na podstawie tych informacji zarządzanie konfiguracją części pochodnych wydaje się być obsługiwane (patrz 1. wiersz tabeli "tylko części").

Zobacz załączony zrzut ekranu (1mn02)

Sw nie może zapisać w określonej lokalizacji (zapis w prawo zablokowany? lub folder 2010 nie istnieje?) i tak otwiera inny plik (prawdopodobnie pusty)

1 polubienie

Sbadenis, dzięki za uwagę, przekierowałem SW do właściwej lokalizacji i komunikat o błędzie pliku properties.txt już się nie pojawia.

Niestety nie rozwiązało to pierwotnego problemu

Witam 

Z mojej strony pod sw18 jeszcze nie korzystam z funkcji (konfiguruj funkcję) tylko opcje usuń lub anuluj usunięcie i dostępne :(

Z drugiej strony z rodziną excel to działa i jest to dokładnie taka sama procedura jak twoja, to musi być błąd. 

Dziękujemy za Twoją opinię,

Mam bardzo niedawną instalację, więc spróbuję skontaktować się z pomocą techniczną.

Witam;
O dziwo nie mogę odtworzyć twojego problemu, tabele dobrze wyglądają w domu (SW2020 sp4 + Office 365 V1908)...
Z drugiej strony bardziej zastanawia mnie fakt, że chcę tworzyć konfiguracje jednego pomieszczenia w innym...
Czy nie byłoby mądrzej użyć Zgromadzenia?
Swoją drogą, czy napotykasz ten problem z tą propozycją (dotyczącą montażu...)?
Pozdrowienia.

Dziękuję za propozycję. Części, które tworzę, składają się z dwóch części, pierwsza część jest zawsze taka sama, więc importuję ją jako części pochodne (ma kilka konfiguracji), następnie normalnie buduję drugą część przed połączeniem dwóch ciał (z dwóch części), aby uzyskać gotową część.

O ile mi wiadomo, fuzja ciał nie byłaby możliwa do zrealizowania w montażu. Nie chcę też, aby łatwo było przesunąć te dwa ciała. Dlatego wolałem zaimportować część pochodną do pokoju.

Próbowałem jeszcze ustawić montaż moich dwóch części, który idealnie współpracuje z tabelą konfiguracji oprogramowania, którą mogę zapisać i ponownie otworzyć. Z drugiej strony mam ten sam problem ze stołem rodzinnym w pokoju, który znika.