Arkusz kalkulacyjny BOM

Cze wszystkim

Pracuję nad wersją Soliworks 2011

Chciałbym normalnie używać pól kolumn w taki sam sposób, jak w programie Excel

To znaczy :

Dodawanie, mnożenie (lub dzielenie) w komórce składającej się z dwóch lub trzech komórek w tym samym wierszu

Kopiowanie funkcji przypisanych do komórki i kopiowanie ich do innych komórek w tej samej kolumnie.

Najwyraźniej nomenklatura nie może być używana jako arkusz kalkulacyjny, prawdopodobnie ze względu na linki do właściwości niestandardowych.

Wydaje się jednak, że możliwe jest skonfigurowanie komórek za pomocą Σ

jeśli nie mam problemu z całkowaniem funkcji (równań) po bokach szkicu.

W kontekście integrowania funkcji w komórkach należących do nomenklatury nie znalazłem właściwego sposobu, aby to zrobić. (grrrr)

Samouczek pomocy nie jest jasny, niemożliwe do zrozumienia logiki wpisu.

Z góry dziękuję każdemu, kto może mi pomóc, bo na razie zapisuję plik sldbomtbt w Excelu, aby móc wykonywać operacje, których nie byłem w stanie zaprogramować bezpośrednio w zestawieniu materiałów.

Załączony przykład na załączonym rysunku E.

Dziękuję wam wszystkim.

YB

as_06_mec_arc_-_feuille1.edrw

Witam

Nie jestem pewien, dlaczego musisz dodawać formuły do swojej nomenklatury.

Do czego będą wykorzystywane te formuły?

Czy masz jakiś konkretny przykład?

Dziękuję =)

1 polubienie

Witam

Osobiście nie uważam, że sldw radzi sobie doskonale.

Po wstawieniu arkusza excell do rysunku w menedżerze zadań excell jest otwarty (brak otwartego arkusza w innym miejscu na moim komputerze), aby nim zarządzać.

Rom's

sans_titre.jpg

Dziękuję za odpowiedź

Mogę tylko powtórzyć to, co starałem się wyjaśnić w moim pytaniu

Chcę, aby w mojej nomenklaturze znajdowała się 1 kolumna Nagroda jednostkowa, 1 kolumna Ilość i 1 kolumna Suma

Próbuję wprowadzić dane przez  Σ, ale mi się to nie udaje

Mój przykład znajduje się w Edrawing, który załączyłem w moim pytaniu

Witam

Testy tutaj.

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/c_Equations_in_Tables_and_BOMs.htm

Powodzenia.

Na SW13 udało mi się wykonać mnożenie, wpisując "B2*D2", ale nie mogłem znaleźć sposobu na powtórzenie tej formuły, tak jak zrobiłem to w Excelu.

Czy przynajmniej dochodzisz do tego etapu?

1 polubienie

Jakiego formatu zestawienia komponentów (format oparty na tabelach / Excel) jest używany? (http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_ADD_BOM.htm?id=2550c5820cf04b79a738acfc42ef749b#Pg0)

Inna droga, co prawda bardziej pokrętna: możliwe jest stworzenie nomenklatury w formacie Excela bez rysowania (http://www.forum-cao.fr/viewtopic.php?f=3&t=861).

Możliwe jest wstawienie obiektu programu Excel do rysunku.

Łącząc te 2 możliwości, powinieneś zbliżyć się do swojego celu.

Edit: uzupełnienie mojej wiadomości

- Nie mam pod ręką SW2011, aby zrobić test, ale biorąc pod uwagę mój drugi link, musi być dobry;  

- Przed wyszukaniem zamówienia należy najpierw wybrać widok, który posłuży jako podstawa dla BOM.

- W ramach SW2014 właśnie zrobiłem test:

Po utworzeniu tabeli na rysunku

Kliknij w nim dwukrotnie, aby dodać kolumny, musisz wstawić je przed kolumną "$$END"

w kolumnie, którą dodałem, stworzyłem formułę jak z XL i udało mi się ją zduplikować, pociągając za uchwyt (nadal jak z XL)

Nie mogłem dodać wiersza u dołu nazwy, ale udało mi się umieścić go nad tytułem kolumny z formułą "suma" w dodanej kolumnie.

Powinno być możliwe stworzenie własnego szablonu na podstawie dostarczonych plików...

1 polubienie