Rozmiar linii Plan rekordów PDF Catia V5

Witam wszystkich, denerwuję się, gdy zapisuję plany w formacie PDF. Zapisywanie w formacie PDF sprawia, że przeskakuję grubości linii.
Jeśli drukuję na drukarce bezpośrednio przez catia, oto renderowanie, które mam (duże zewnętrzne linie i małe linie cięcia)→ Żółte tło

Jeśli przejdę przez plik Zapisz jako plik LUB plik do wydruku w kreatorze PDF, oto wynik, który mam (wszystkie linie są tego samego rozmiaru, plan jest brzydki) → Białe tło

Żółte tło, które zmienia kolor na biały po zapisaniu jako plik PDF, jest normalne i pożądane.

Czy masz jakieś pomysły na ulepszenie renderowania plików PDF?

Witam
Przed sprawdzeniem poprawności rejestracji w formacie PDF Otwórz okno Opcje i sprawdź, czy to pole jest zaznaczone

Ustaw rozdzielczość na 300, aby uzyskać rozsądny rozmiar.

1 polubienie

Witam, bardzo dziękuję za tę odpowiedź.
W ogóle nie znam tego okna (twojego ekranu). Czy to CATIA? Jeśli tak, gdzie można znaleźć to okno?

Nie, to jest okno Solidworks @soring nie widział Catia.

Tak właśnie myślałem, nie ma problemu!
Dziękuję @Soring za pomoc i dziękuję za precyzję

przepraszam, źle przeczytałem

Przy odrobinie szczęścia @franck.ceroux zobaczy ten post i odpowie Ci, to specjalista Catia na forum.
Co do mnie, nie byłem w stanie ci odpowiedzieć.

2 polubienia

Witaj Remy
Której wersji CATIA używasz?
Czy możesz dołączyć plan?

1 polubienie

Witaj Franck,

Dziękuję za opinię, używam Catia V5R28 (2018).
FYI Wypróbowałem trzy różne generatory PDF.

W załączeniu plan z moim stylem patrzenia i częścią (dzieło wielkiej sztuki :slight_smile: )
CUBE_TEST_PLAN.zip (146,2 KB)

Nie widzę pB po mojej stronie, masz grubszą wizualizację pod CATIA niż moja (3 i 2 dla mnie), ale grubość, której dotyczy problem, jest taka sama 0,35 mm, więc otwierając plik pdf mamy ten sam wynik, różnica między grubościami jest niewielka, musisz powiększyć od 150 do 200%, aby zobaczyć różnicę.
Aby zmienić grubość w mm dla typu obrysu z 1 na 8, musisz zmodyfikować normę, a tym samym być administratorem.
Zrobiłem moje testy z twoich plików CATIA , aby upewnić się, że możesz wysłać mi otrzymany plik PDF (zapisany pod .pdf).

1 polubienie

Dziękuję za wasze próby.

Rzeczywiście, kiedy powiększam, widzę również różnice w rozmiarach linii w moim pliku PDF. Ale tak naprawdę jest to mniej widoczne niż na rysunku. Mógłbym " oszukiwać " i umieszczać linie 1mm, ale staje się to nieczytelne na rysunku dla małych części :slight_smile: .

Nie wiedziałem, że jest różnica między wyświetlaczem Catia a prawdziwym wyświetlaczem (schemat tonu z kolorami). Szkoda, że tak jest, zwłaszcza w przypadku korekty ujęć po fizycznym wydrukowaniu.

Oto mój plik PDF poniżej:
CUBE_TEST_PLAN.pdf (11,1 KB)

Ok ten sam wynik z twoim plikiem PDF.
Co możesz zrobić, ale musisz zmodyfikować standard dla swojego typu 3, który jest na 0,35, na przykład zmień go na 0,7 mm, aby pod CATIA mieć to samo co obecnie, a pod PDF-em odpowiada to mocnej linii (rysunku technicznego).

1 polubienie

Magiiiiqueeee !! Dziękuję bardzo!

Poniżej znajduje się zdjęcie prawdziwego wydruku pliku PDF wygenerowanego po zastosowaniu Twojej sztuczki.
Celowo zmieniłem rozmiar niektórych pociągnięć (końcówek) ręcznie, aby sprawdzić, czy jest różnica (jest !!).

Przenoszę temat do rozwiązany, jeszcze raz dziękuję

1 polubienie