Witam
Używam programu DraftSight na wielu komputerach.
Obecnie korzystam z 13-calowego tabletu Surface z zewnętrznym ekranem.
Ustawiony rozmiar jest odpowiedni dla tabletu Surface (mały ekran o wysokiej rozdzielczości)
Na zewnętrznym ekranie Asusa wstążki, ikony i tekst są o wiele za duże, co jest niepotrzebne i zmniejsza użyteczność wyświetlacza o ten sam stopień
Jak można rozwiązać ten problem? (Nie znalazłem w ustawieniach ani Surface, ani DraftSight (nie ten problem z programami Microsoft i Google)
DZIĘKUJĘ za Twoją oświeconą opinię!
Witam;
Na pasku funkcyjnym w lewym górnym rogu (obok logo draftsight) zwykle znajduje się menu rozwijane do przełączania wyświetlanych ikon...
Pozdrowienia.
Witam
Możesz sprawdzić, czy masz zaznaczone pole wyboru "Użyj dużych ikon" w Opcjach/Opcjach systemu/Opcjach ekranu.
Witam
DZIĘKUJĘ za pomoc
Jestem już w "małej ikonie":(
Myślę, że jest to związane z "ustawieniem systemowym", które źle zarządza (za pomocą DraftSight) wyświetlaniem drugiego ekranu, który fizycznie jest większy niż główny ekran Surface, ale który jest zarządzany jako mniejszy ekran ... W efekcie mam niepotrzebny i nieprzyjemny efekt powiększenia, który jest szczególnie zauważalny we wstążkach i wierszu poleceń (obszar rysowania jest zarządzany poprawnie!)
Dziękuję za pomoc!
Hubert
W załączeniu znajduje się zrzut ekranu
affichage_draftsight.docx
Witam
Na ekranie systemu Windows spróbuj kliknąć prawym przyciskiem myszy, a następnie wyświetlić ustawienia, aby dostosować rozdzielczość ekranu i skalę %.
Miłego dnia
Witam
Mam ten sam problem co hubert.vdw
Właśnie kupiłem najnowszą wersję Draftsight, pracuję na moim ASUS-ie 15'' i układ na ekranie jest zbyt szorstki, patrz zrzut ekranu w PJ
Z drugiej strony na moim zewnętrznym ekranie jest idealnie
Jedynym rozwiązaniem jest zmiana ustawień wyświetlania systemu Windows na 100% zamiast 150%, ale w tym przypadku do odczytu potrzebna jest lupa
Podczas gdy w darmowej wersji adaptacja została wykonana automatycznie, jest to frustrujące!
Czy ktoś ma rozwiązanie?
Dziękuję
capture.jpg
vit29
13 Marzec 2020 09:21
7
Witam
Rozwiązanie znalezione właśnie po mojej stronie!
Od stycznia miałem dokładnie taki sam wyświetlacz jak Twój.
Wcale nie jest to praktyczne.
Mam nadzieję, że to zadziała dla Ciebie.
Musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy ikonę DraftSigh (dla mnie w języku angielskim)
Właściwości -> Zgodność -> kliknij Zmień ustawienia wysokiej rozdzielczości DPI
=> Zaznacz pola:
§ DPI programu
§ Obejście skalowania wysokiej rozdzielczości DPI i wybranie opcji "System"
solution_draftsight.jpg