Chciałbym zobaczyć, czy ktoś ma rozwiązanie, aby wskazać gwinty w pliku 3D STEP. Pomijając (3D) odwzorowanie sieci (co dla mnie trwa zdecydowanie za długo).
Moja sytuacja: Przekazuję swój montaż mojemu podwykonawcy w oczyszczalni ścieków i chciałbym wskazać gwinty itp
Jeśli nie jest to kwestia prywatności, możesz wysłać swojemu podwykonawcy plik sldprt do otwarcia za pomocą eDrawing (darmowe oprogramowanie). Gwinty są widoczne. (patrz zdjęcie)
Inną metodą jest utworzenie powierzchni cylindrycznej reprezentującej gwint o średnicy i długości. Ten cylinder jest łatwy do odróżnienia od części zespołu, ponieważ pozostaje powierzchnią.
Jako przykład stworzyłem reprezentację M6, więc zrobiłem otwór Ø5 o długości 25 mm i wykonałem cylinder w powierzchni ze szkicem, rysując okrąg o średnicy Ø6, a następnie używając funkcji "wytłaczanej powierzchni" na długości 20 mm.
To wszystko i w oczyszczalni ścieków bardzo dobrze się przenosi
Następnie, jeśli użyłeś Kreatora wiercenia do wykonania wiertła Ø5, wszystko, co pozostało, to "powtórzenie oparte na szkicu", aby powtórzyć powierzchnię na każdym otworze.
W przeciwnym razie mogą znaleźć się profesjonaliści od makr, którzy będą w stanie stworzyć mały program do automatycznego przekształcania wszystkich gwintów na powierzchni???
gwinty za pośrednictwem asystenta wiercenia pod SW nie są prawdziwymi gwintami, są tworzone w wyniku operacji obrotowej, więc nie ma śladu spirali dla gwintu, ale ciąg linii
Spróbuj wykonać kran za pomocą tego narzędzia i spójrz na szkic, który tworzy ten kształt, a zrozumiesz, jak to działa
Najlepszym sposobem na rozwiązanie wyżej wymienionego problemu jest utworzenie gwintów podziałki i przekroju dyferencjału
z możliwością ustawienia ich średnicy, siatki i podziałki, aby mieć dla każdego skoku i średnicy solidny kawałek
Ta część zostanie wstawiona do podpory i za pomocą operacji logicznej usunie niechciane elementy
To samo można zrobić dla wątków
Można nimi zarządzać za pomocą inteligentnych narzędzi