Stukanie w 3D STEP

Witam

Chciałbym zobaczyć, czy ktoś ma rozwiązanie, aby wskazać gwinty w pliku 3D STEP.
Pomijając (3D) odwzorowanie sieci (co dla mnie trwa zdecydowanie za długo).

Moja sytuacja: Przekazuję swój montaż mojemu podwykonawcy w oczyszczalni ścieków i chciałbym wskazać gwinty itp

Bardzo dziękuję i życzę wszystkim miłego dnia.

Witam

Poza przeniesieniem planu (PDF, DWG lub innego) lub całkowitym utworzeniem gwintów w 3D, nie ma rozwiązania!

Prosty samouczek dotyczący gwintowania:

https://grabcad.com/questions/tutorial-modeling-unified-screw-threads-on-bolt-in-solidworks

Możemy również wyobrazić sobie przesyłanie pliku PDF 3D lub Edrawing, który może być plikiem .exe, który nie wymaga oprogramowania.

Witam

Zawsze istnieje możliwość stworzenia kodu kolorystycznego z dostawcą.

Ale wydaje mi się, że jest niestabilny.

4 polubienia

Kolory są skomplikowane w zarządzaniu i niekoniecznie widziane za pierwszym razem.

Wtedy tworzenie 3D sieci nie jest możliwe. Za długo, mam 2000 elementów.

Witam.

Jeśli jest to nadal ten sam S/T, możemy zgodzić się na kodowanie kolorystyczne i opatrzyć go legendą.

Działa wystarczająco dobrze do regulacji lub całkowicie nagwintowanych otworów

Ta sztuczka nadal ma swoje granice (jest + skomplikowana ze względu na głębokość stukania).

Redagować

+1 do rezonansu

Do tego dochodzi wymiarowanie 3D (nie wiem, czy takie istnieje, w Solidworks).

Witam

Jeśli nie jest to kwestia prywatności, możesz wysłać swojemu podwykonawcy plik sldprt do otwarcia za pomocą eDrawing (darmowe oprogramowanie). Gwinty są widoczne. (patrz zdjęcie)

screenshot1287.jpg
1 polubienie

jedynym sposobem jest modelowanie rzeczywistych gwintów i stukanie w 3D

aby móc przekształcić go w oczyszczalnię ścieków i być tam widocznym

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w bibliotece tworzyć części gwintowane i gwintowane

i poprzez operacje logiczne w podnoszeniu części tworzą te tak zwane zaczepy

Niewygodne: pliki + ciężkie, ale pełne pliki

@+ ;-))

Inną metodą jest utworzenie powierzchni cylindrycznej reprezentującej gwint o średnicy i długości. Ten cylinder jest łatwy do odróżnienia od części zespołu, ponieważ pozostaje powierzchnią.

Jako przykład stworzyłem reprezentację M6, więc zrobiłem otwór Ø5 o długości 25 mm i wykonałem cylinder w powierzchni ze szkicem, rysując okrąg o średnicy Ø6, a następnie używając funkcji "wytłaczanej powierzchni" na długości 20 mm.

To wszystko i w oczyszczalni ścieków bardzo dobrze się przenosi

sans_titre.jpg
1 polubienie

Następnie, jeśli użyłeś Kreatora wiercenia do wykonania wiertła Ø5, wszystko, co pozostało, to "powtórzenie oparte na szkicu", aby powtórzyć powierzchnię na każdym otworze.

W przeciwnym razie mogą znaleźć się profesjonaliści od makr, którzy będą w stanie stworzyć mały program do automatycznego przekształcania wszystkich gwintów na powierzchni???

@Dreamben

gwinty za pośrednictwem asystenta wiercenia pod SW nie są prawdziwymi gwintami, są tworzone w wyniku operacji obrotowej, więc nie ma śladu spirali dla gwintu, ale ciąg linii 

Spróbuj wykonać kran za pomocą tego narzędzia i spójrz na szkic, który tworzy ten kształt, a zrozumiesz, jak to działa

Najlepszym sposobem na rozwiązanie wyżej wymienionego problemu jest utworzenie gwintów podziałki i przekroju dyferencjału

z możliwością ustawienia ich średnicy, siatki i podziałki, aby mieć dla każdego skoku i średnicy solidny kawałek

Ta część zostanie wstawiona do podpory i za pomocą operacji logicznej usunie niechciane elementy

To samo można zrobić dla wątków

Można nimi zarządzać za pomocą inteligentnych narzędzi

Przynajmniej taki jest mój punkt widzenia

@+ ;-))

@gt22

Nie, nie mówię o gwintach asystenta wiercenia, ale o stworzeniu "prawdziwej powierzchni", która odpowiada gwintowi.

I można go bardzo dobrze wyeksportować w STEP lub innych rozszerzeniach.