Pobierz profil gwintu NPT

Witam

Szukam pliku do pobrania profilu gwintu NPT do integracji z Solidworks 2022 dla funkcji "Wstaw/Adnotacja/Reprezentacja gwintu"... ".

W moim menu Ansi Inch mam tylko reprezentację "Gwinty do rur prostych" lub "Gwinty mechaniczne", więc chciałbym dodać "Gwinty do rur stożkowych"

Dziękuję za odpowiedzi,

sans_titre.png

Witam;

Funkcja "Reprezentacja gwintu" wykorzystuje ustawienia kreatora wiercenia, a tym samym ustawienia aktywnych norm "Toolbox"....

Sprawdź, czy Twój Toolbox/Kreator wiercenia Standard.... W standardzie "Ansi inch" "stożkowe otwory gwintowane" są aktywowane (sprawdzane).

Uwaga: Załączam moją tabelę Excela, jeśli chcesz mieć gwinty: 4"; 5" i 6" .... patrz zakładka "Rozmiary"

Uwaga 2: Nigdy nie udało mi się ponownie zaimportować tego rodzaju pliku Excel do mojego przybornika, jeśli tak jest również w Twoim przypadku...., będziesz musiał ręcznie wypełnić nowe wartości,
W takim przypadku radzę wypełnić ostatnią komórkę ("Nazwa do powiązania") symbolem, a następnie usunąć go bezpośrednio z powyższej tabeli.
Uważaj też, aby rozróżnić kropki i przecinki... (Myślę, że to właśnie uniemożliwia mi zaimportowanie xls->toolbox.

Pozdrowienia

ansi_inch_trous_a_filetage_conique_embouts_de_tuyau_aleses.xlsx
3 polubienia

Witam

Dziękuję za te opinie, to była dobra droga do zbadania, niestety standard wiercenia jest dobrze sprawdzony i rzeczywiście za pomocą kreatora wiercenia mogę tworzyć gwintowane otwory na rurę stożkową. Ale w funkcji reprezentacji gwintu nie pozostawia mi innego wyboru niż metryczny lub gwint dla prostej rury. Z twojej strony, czy to działa , przechodząc do tej adnotacji?

Witam;

Tak, u mnie dostępne są siatki NPT (Solidworks 2020).

Spróbuj zduplikować standard "ANSI inch", a także sprawdź zakładkę "Dane gwintu" w Przyborniku.

-> sprawdź zakładkę "Dane wątku" w standardzie "Toolbox". To oni (zazwyczaj) pojawią się w reprezentacji wątków...

Pracuję nad kopią wszystkich plików Toollbox (Assistant_de_perçages), aby nie tracić moich niestandardowych standardów przy każdej aktualizacji Solidworks...
Należy również sprawdzić położenie ustawione w ustawieniach Solidworks... (Opcja/Opcje/System/Kreator wiercenia)
Zmiany te są dynamiczne (bez konieczności ponownego uruchamiania solidworks). Jeśli odznaczę standard Toolbox, nazwy dostępne w sieciach są bezpośrednio modyfikowane (oczywiście po zapisaniu toolboxa).

Pozdrowienia.

1 polubienie

Errata;

Wycofuję to, co powiedziałem.
W domu "stożkowe" reprezentacje również nie są dostępne (ani dla NPT, ani GAS, ani ISO, ani niczego innego... nada)
Pozostaje tylko pobawić się tekstami, które mają być wyświetlane, aby zidentyfikować typ stożkowy w kolumnach "Rozmiar" przybornika.
Pozdrowienia.

1 polubienie