Automatyczny szablon oceny instalacji

Witam
Nowe pytanie dnia: Stworzenie szablonu dla posłów do PE z automatyczną punktacją.
Obecnie współpracujemy z podwykonawcą przy realizacji naszych zamówień na szkło. Gdy mu zamówimy, tak jak rysujemy w 2D, mają wszystkie informacje na planie.
Ale ponieważ teraz chcemy przejść na 3D, chciałem wiedzieć, czy możliwe jest narzucenie automatycznej oceny posłowi do Parlamentu Europejskiego?

Stworzyłem szablon, w którym część automatycznie przechodzi do planu z ogólnymi wymiarami i otworami, jeśli takie występują. Jednak gdy mam zaokrąglenie na rogu lub prostokątne wgłębienie, ocena nie jest skończona. Nadal mam całkowitą, ale nie mam wskazania promienia ani wymiarów wnęki.

Celem nie jest ponowne otwieranie planów i przerabianie ich ręcznie. Ponieważ możemy mieć dużą ilość szkła do zamówienia, więc dużą ilość planu na ponowne otwarcie.

Z góry dziękuję za pomoc
Miłego dnia
Axel

P.S: Dla solidworks 2024 SP4.0
A oto wizualizacja, która pokazuje ogólnie, ale nie zaokrąglenie w prawym górnym rogu

1 polubienie

Witaj Axel-BOIROT,
Daj nam znać wersję oprogramowania, a także zrzuty ekranu, jeśli to możliwe.
@+.
AR.

Witam;

Jak już zauważyłeś, niektóre wymiary nie pojawiają się automatycznie na rysunkach:
Fazy, szprychy, otwory wykonane za pomocą asystenta wiercenia...
Są to wszystkie wymiary, które pochodzą bezpośrednio z funkcji, a nie ze szkicu.
Aby móc je ponownie złożyć w swoich rysunkach, użyj polecenia " Obiekt modelu " (z rysunku):
image

Z drugiej strony nie jestem pewien, czy można dodać te " importy " bezpośrednio w " szablonie " rysunku. Jeśli ktoś zna jakąś technikę, to też mnie interesuje...

Czekam na pozytywną odpowiedź, jeśli chcesz zobaczyć ocenę swoich promieni... Obawiam się, że będziesz musiał zintegrować je (półki) bezpośrednio ze swoimi szkicami projektowymi i pominąć funkcje opuszczania... Zgadzam się, że nie jest to rozwiązanie idealne.

… Był czas, kiedy próbowałem automatycznie importować notowania za pomocą makra ... To była sromotna porażka...

Pozdrowienia.

4 polubienia

Witam @Maclane
Dziękujemy za tę opinię.
Rzeczywiście, używam również wymiaru szkicu podczas tworzenia rysunków, ale ponieważ jest to automatyczny eksport za pośrednictwem raportu o drewnie, nie wiem, jak to zrobić :smiling_face_with_tear:
W każdym razie dziękuję za to przypomnienie
Miłego dnia

Właśnie spróbowałem z twoim kawałkiem. Zaokrąglanie wychodzi dobrze w trybie automatycznym

W opcjach importu zaznaczyłem " Importuj adnotacje " oraz " Adnotacje projektowe "

Ale wracam do tego, co powiedziałem w innym z twoich postów: nawet w trybie automatycznym musisz ponownie otworzyć, aby sprawdzić.
Tutaj, na przykład, R50 został umieszczony w pomieszczeniu, a nie na zewnątrz, jak nakazuje reguła :wink:

3 polubienia