Czasy wczytywania rodziny części w Solidworks 2022

Witam

właśnie przenieśliśmy się do Solidworks 2022. Od niedawna pracujemy w ramach PDM.

Otwarcie rodzin części trwa znacznie dłużej niż w 2021 roku. Czy to normalne? Czy jest jakaś sztuczka, aby ograniczyć ten czas otwarcia?

Wielkie dzięki za rady

Witam;
Czy przeniosłeś wszystkie swoje pliki (i wszystkie konfiguracje) do wersji 2022 Solidworks?
Myślę w szczególności o Waszych bibliotekach i wszystkich plikach tylko do odczytu...

1 polubienie

Sprawdź swoją wersję programu Excel (jeśli nadal jest zgodna z SW2022)
W przeciwnym razie zapisz pokój lub AS z rodziną pokoi w nowej wersji. (CF@Maclane)
Spójrz na liczbę konfiguracji, jeśli >100 → zbyt wiele konfiguracji, może się opóźnić.

1 polubienie

Do tej pory nie robiłem nic specjalnego. Mam problem z plikami z rodziną części... Nie odważyłem się otworzyć zespołów z rodziną części, które również używają części z rodzinami... Więc rada jest taka, aby wypakować wszystko raz i ponownie zarchiwizować?

Ponieważ zmieniłeś swoją wersję oprogramowania, Solidworks zawsze poprosi Cię o aktualizację wszystkich starych plików, które otworzysz do nowej wersji Solidworks.
(Patrz ikona na dyskietce na głównym pasku narzędzi.)
Więc tak, musisz przekonwertować (zapisać) wszystkie istniejące pliki do nowej wersji oprogramowania.
Chociaż można to zrobić "w locie" dla zapisywalnych komponentów i zestawów (bieżące projekty), powinno to być zrobione dla każdego komponentu lub zestawu sklasyfikowanego jako "tylko do odczytu" (najczęściej biblioteki komponentów).
Jest to jeszcze bardziej prawdziwe w przypadku rodzin części, będziesz musiał je wszystkie odbudować, a następnie zapisać je w nowej wersji Solidworks.

Jak wspomniano @sbadenis , upewnij się, że rodziny części otwierają się poprawnie w bieżącej wersji pakietu Office (programu Excel).

Pytanie pomocnicze:
Czy to pierwszy raz, kiedy zmieniasz swoją wersję Solidworks?
Jeśli tak, to różnica między Solidworks 2021 a 2022 nie jest zbyt duża.
Zachowaj jednak ostrożność, jeśli niektóre z twoich komponentów 3D są starsze niż 2018, niektóre mogą mieć niekompatybilność z niektórymi funkcjami (zwykle blacha i spawane mechanicznie)

3 polubienia

wielkie dzięki za odpowiedzi dla ciebie i Denisa. Miłego dnia

1 polubienie

Witam

Ponieważ masz PDM, możesz uruchomić narzędzie do konwersji.
Jest bardzo dobry, gdy działa (argh na 2020 SP3.0).
Musisz to rozpocząć, gdy nikt nie pracuje, zniewalając wszystkie komputery użytkowników. I główny komputer, który zarządza konwersjami.
W 2020 roku byliśmy zmuszeni do tworzenia partii plików do konwersji, ponieważ narzędzie często się zawieszało i było bardzo powolne.
Istnieje możliwość wyboru, czy chcesz edytować wersję (czy nie), jeśli chcesz nadpisać najnowszą wersję (osobiście tego nie polecam).
Po przekonwertowaniu bazy danych za pomocą narzędzia użytkownicy nie muszą wyodrębniać/archiwizować plików, gdy tylko otworzą stary plik. Zdecydowanie warto wykonać tę konwersję wsadową, jeśli ponownie używasz wielu projektów. W każdym razie musisz to zrobić na swoich powtarzających się częściach (, standard domowy...)

1 polubienie

Nigdy nie używaj niczego innego niż SP5 :smiley:
W zależności od rozmiaru bazy danych, które musisz tworzyć partie, rzeczywiście o wiele bardziej wydajne niż uruchamianie dużej partii, zwłaszcza gdy to oprogramowanie się zawiesza (wydaje mi się, że nigdy narzędzie się nie zawiesiło, ponieważ robię te konwersje, z drugiej strony oprogramowanie zawiesza się po drodze tak)

Dziękujemy za Twoją opinię.
Powiązane pytanie... mój podstawowy plik z moimi konfiguracjami ważył 3000-4000 KB. Odbudowałem wszystkie konfiguracje i skończyłem z plikiem o wielkości 270 000 KB.
Czy nie powinienem był odbudować? Jak mogę teraz zmniejszyć rozmiar pliku? dziękuję za pomoc

Witam;

Tak, jeśli odbudowa jest dobra. Z drugiej strony, myślę, że zapisałeś swój plik ze wszystkimi aktywnymi konfiguracjami (zielony znacznik wyboru) lub z pojęciem "Zapisz do marki":
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/c_Managing_Configuration_Data_Help.htm
Możesz spróbować wyczyścić niektóre dane:
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/t_Purging_Configuration_Data.htm#xzb1450446639520

Należy jednak zachować ostrożność, nie należy mylić rozmiaru używanych plików Solidworks z ich rozmiarem wskazanym w Eksploratorze Windows po jego zamknięciu (mówię o pliku). Wskazane wartości mogą różnić się trzykrotnie (lub więcej).

Pozdrowienia.

1 polubienie

Jeśli tego nie zrobisz, konfiguracja nie zostanie ponownie skompilowana.
Jeśli otworzysz złożenie lean z tą konfiguracją, spowoduje to otwarcie tej części w resolved do jej przebudowy.
I tak, jeśli dużo konfiguracji część może być znacznie cięższa, z drugiej strony otwiera się szybciej, ponieważ nie ma potrzeby rekonstrukcji.

2 polubienia