Czopy wpuszczane na krawędzi okrągłej

Cze wszystkim

Muszę zrobić formę do termoformowania do poliwęglanu, aby uzyskać 4 sekcje cylindrów

Chcę użyć sklejki, która jest podatna na zginanie w części cylindrycznej i standardowa dla konstrukcji.

Chciałbym zmontować panele z wpustami/czopami i na szczęście ta funkcja istnieje. Po kilku próbach oto co otrzymuję:

Na razie zrobiłem 2 sztuki, ponieważ nie udało mi się wszystkiego zmieścić w blaszanym pomieszczeniu.
Część cylindryczna jest modelowana w następujący sposób:
-  Blacha gięta
-Rozkładać
- 2. Składany arkusz podstawy (prostopadły do pierwszego do wykonywania czopów wpuszczanych)
- Czop wpuszczany - Składanie
- Usuń treść (aby usunąć 2. arkusz)

Konstrukcja jest wykonana w 1 kawałku w funkcjach blachy, a wpusty między częścią cylindryczną a konstrukcją są wykonane z funkcją odcisku w zespole

Moje pytania:
- Czy można zrobić wszystko w jednym pomieszczeniu?

- Wpusty w środku panelu?

- czy możliwa jest automatyczna modyfikacja czopów i wpustów, aby mieć zwolnienie frezu

Weź wszystkie swoje dobre pomysły
Pozdrowienia

Część 1.SLDPRT

Witam

Jeśli zrobisz zakrzywiony kawałek z drewna, dlaczego nie zrobić prostego łukowatego rowka na "policzkach"? Nie jestem pewien, czy kołki na CP to najlepsze i najsolidniejsze rozwiązanie.

Z punktu widzenia obróbki skrawaniem nie widzę, jak zamierzasz postępować, aby wykonać wpusty w łuku bez sterowania numerycznego.

Chociaż istnieje rozwiązanie polegające na użyciu frezarki ręcznej, takiej jak cyrkiel w obu przypadkach (rowek i wpust).

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedź, nie sprecyzowałem, ale posiadam frezarkę cyfrową

Rzeczywiście, rozwiązanie rowka jest z pewnością prostsze

Pozdrowienia

Dobry wieczór @j.lemoine

Tylko do dyskusji ;-)

Zakładam, że twoja pleśń jest pozytywna, a nie ujemna.

Nie wiem, czy masz duże doświadczenie w termoformowaniu, ale komputer jest dość trudny w obsłudze, ponieważ formuje się gorzej niż PVC czy ABS, a podczas wykonywania formy będziesz miał zmarszczki (w żargonie nazywamy to siodełkami narożnymi i wadami formowania, które skomplikują późniejsze trasowanie.

Co więcej, jeśli robisz więcej niż jedną sztukę, nie daję zbyt wiele z twojej formy bez żadnych wzmocnień w części wklęsłej. Presja, którą trzeba znieść, jest znacznie większa, niż się ludziom wydaje. Weź 10 N w stosunku do całkowitej powierzchni, a zobaczysz, czy masz również boki, które nie są idealnie kwadratowe i cienkie.

Na twoje miejsce wziąłbym egzotyczne drewno i wyrzeźbiłbym w masie kształt półcylindra. I dodałbym elewację, aby mieć pewność, że będziesz miał termoformowaną półokrągłą powłokę, co nie będzie miało miejsca w przypadku twojej formy, tak jak to widzę.

Z ciekawości, jaka będzie grubość twojego komputera i rozmiar twoich arkuszy?
Zakładam, że zajmujesz się formowaniem próżniowym!
Czy możesz zamieścić schemat lub część, którą chcesz zdobyć, ponieważ mówisz "w celu uzyskania 4 sekcji cylindrów" (mam wątpliwości ;-)  )

Pozdrowienia

PS: to tylko po to, żeby podyskutować zgodnie z moim doświadczeniem w tej dziedzinie, możecie zignorować moje uwagi, nie obrażałbym się ;-) ;-) ;-)

Witam

Dyskutować!! :-)

Rzeczywiście, ta forma jest dodatnia lub męska, ponieważ wymiarem, którego należy przestrzegać, jest średnica wewnętrzna.

Nie mam dużego doświadczenia w termoformowaniu, ale robiłem już odcinki kopuły i to się dobrze wyszło

Oto testy w skali mniejszej

forma została faktycznie obrobiona w kolbie CP, ale wymagał tego kształt i był znacznie mniej rozwinięty.

Mogę i pomyślałem o wzmocnieniu zaokrąglonej części poprzez umieszczenie momentu obrotowego na środku, zostawiam też lekki nadwymiar, aby mieć 1/4 cylindra, który chciałem

Komputer do uformowania ma grubość 10mm, 4 części do wykonania, muszę zostawić trochę luzu między każdą częścią, jest zamontowany na metalowej konstrukcji

Jak to:

Termoformowanie odbywa się tylko przez ogrzewanie i grawitację

Witam

Z tego, co widzę na zdjęciu  twojej pleśni, jest to rzeczywiście forma negatywowa (negatywy są puste lub wklęsłe, jeśli chcesz).

EDIT:: ale twoja nowa forma z rowkami lub czopami wpuszczanymi jest pozytywną formą.

Ponadto nie masz formy do kontuzjowania ani elementu pokrytego filcem, który służyłby jako jeden.

Nie używasz więc formowania próżniowego do formowania swojej części: co oznacza, że płaska płyta odkształca się sama pod wpływem ciepła grawitacji, ale być może towarzyszysz jej ręcznie w taki czy inny sposób.

Ponadto nie masz formy do kontuzjowania ani elementu pokrytego filcem, który służyłby jako jeden. Zauważ, że pomogłoby to, aby podczas chłodzenia pomieszczenie nie zaciskało się, co jest powszechne w przypadku komputera.

Może nie mam już cyrkla w oku, ale na Twoim pierwszym rysunku i zdjęciach mam wrażenie, że nie masz 90° między każdą krawędzią. Wygląda na to, że do zrobienia cylindra nie potrzeba co najmniej pięciu sztuk, a nie 4.

Chyba źle zrozumiałem to stwierdzenie ;-),  ale ponieważ nie wracam do wejścia na poliklinikę, możecie mi to wytłumaczyć.

Do wszystkiego"

Rzeczywiście, zdjęcia pokazują test, który zrobiłem dawno temu dla innego elementu w kształcie kopuły, z kobiecą lub negatywną formą

Części naturalnej wielkości zostały wykonane i to działa

Chcę wykonać nowe części z formą męską lub pozytywową

Nie ma przeciw-pleśni, ale nie miałem jej ostatnim razem i zadziałało

Ciepło i grawitacja wystarczą, aby uformować płytkę bez ręcznej pomocy, ostatnim razem nie miałem odstawienia

Jeśli pierwsze rysunki są rzeczywiście pod kątem 90°, musi to być efekt optyczny

@j.lemoine

Ok super ;-)  

Dziękuję za dodatkowe informacje.

Dobre termoformowanie ;-)